Αποτελέσματα αναζήτησης

ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: θεωρία και πρακτική, οι ρόλοι και οι ευθύνες των θεατροπαιδαγωγών και των εκπαιδευτικών για την επιτυχία ενός προγράμματος

Αθήνα, 7-8/10/2005, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, John Somers

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 7/10/2005 5:30 μμ - 8/10/2005 5:30 μμ Export event

 


Σε συνεργασία με Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-Τμήμα Θεάτρου και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

ImageΔιαβάστε περισσότερα 

 

Σεμινάρια-Εργαστήρια επιμόρφωσης

με τον John SomersExeter University

 

Θεσσαλονίκη 3,4,5 Οκτωβρίου 2005

και

Αθήνα 7-8 Οκτωβρίου 2005

 

 

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην εκπαίδευση οργάνωσε την επίσκεψη του John Somers, καθηγητή  του Πανεπιστημίου του Exeter, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η επίσκεψη περιελάμβανε ημερίδες και εργαστήρια διάρκειας 13 διδακτικών ωρών.

 

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Τίτλος: «ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ  ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: θεωρία και πρακτική, οι ρόλοι  και οι ευθύνες των  θεατροπαιδαγωγώνκαι των εκπαιδευτικών για την επιτυχία ενός προγράμματος»

 

Στα εργαστήρια ασχοληθήκαμε με τη βασική θεωρία και πρακτική ενός Θεατροπαιδαγωγικού Προγράμματος (TiE Project) προκειμένου να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί αυτή η μορφή θεάτρου και ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές της από άλλες μορφές θεάτρου και δράματος.

 

Τα εργαστήρια αυτά είναι το πρώτο βήμα της προετοιμασίας ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος που σχεδιάζει να υλοποιήσει το Πανελλήνιο Δίκτυο και στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο.

 

Τα εργαστήρια απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς, απόφοιτους παιδαγωγικών σχολών ή σχολών θεατρικών σπουδών, νέους καλλιτέχνες και σε όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν αυτή την εναλλακτική μορφή θεάτρου και τις τεχνικές της και ενδιαφέρονται μελλοντικά να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στο εργαστήριο διερευνήσαμε με ποιο τρόπο ένα Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα (TiE Project) χρησιμοποιεί διάφορες θεατρικές και διδακτικές ή παιδαγωγικές προσεγγίσεις, για να δημιουργήσει μια αξιομνημόνευτη εμπειρία μάθησης στο κοινό-μαθητές στο οποίο απευθύνεται. Διερευνήσαμε το πρόγραμμα τόσο από την πλευρά του σχολείου και του εκπαιδευτικού όσο και από την πλευρά της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδας που θα το σχεδιάσει και θα το παρουσιάσει στα σχολεία.

Επίσης, εξετάσαμε τη σημασία που έχει για την επιτυχία του προγράμματος ο εκπαιδευτικός της τάξης στη φάση της προετοιμασίας και της δουλειάς μετά την επίσκεψη της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδας.

Στo εργαστήριο παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα από προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί.

Πολλές από τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν (ανακριτική καρέκλα, θέατρο εικόνων, θέατρο forum κ.λ.π), μπορούν να αξιοποιηθούν από τον εκπαιδευτικό και σε άλλες εφαρμογές στο σχολείο.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρόγραμμα  Θεσσαλονίκης

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 3,4,5 Οκτωβρίου , 17.30 – 21.00

 

Πρόγραμμα Αθήνας

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 17.30-21.00

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 09.30-13.30 και 14.30-17.30

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Πανελλήνιο ΔΙΚΤΥΟ για το ΘΕΑΤΡΟ στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Α.Π.Θ- Τμήμα Θεάτρου

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

To ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (αγγλικά TIE Project: Theatre in Education Project) είναι ένα είδος θεάτρου που συνδέεται άμεσα με την εκπαίδευση.

Δεν είναι μόνο μια παράσταση αλλά ένα καλά οργανωμένο πακέτο δραστηριοτήτων, ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται γύρω από ένα θέμα κοινωνικό, περιβαλλοντικού περιεχομένου, ιστορικό ή άλλο άμεσα συνδεδεμένο με τα ενδιαφέροντα, τις ευαισθησίες και τη ζωή των μαθητών. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται μέσα στο σχολείο και μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτό έως 30 μαθητές.

Συνήθως περιλαμβάνει μια θεατρική παράσταση– δρώμενο βασισμένη σε τεχνικές «επινοητικού θεάτρου» (devised) από μια ομάδα που αποτελείται από ηθοποιούς– παιδαγωγούς και συνδυάζεται με εργαστήρια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παράσταση. Καθοριστικός είναι και ο ρόλος του εκπαιδευτικού της τάξης  στη φάση της προετοιμασίας και της δουλειάς μετά την παράσταση. 

Χρησιμοποιεί τεχνικές θεάτρου, εκπαιδευτικού δράματος και τεχνικές Θεάτρου Forum, εμπλέκει απευθείας τους μαθητές σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων και κριτικής αντιμετώπισης προβλημάτων, θέτει ζητήματα αυτοεκτίμησης, επικοινωνίας κλπ. Το Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργική βιωματική μάθηση.

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

O John Somers είναι Senior Lecturer in Applied Drama στη Σχολή Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστήμιου του Exeter και ιδρυτής και αρχισυντάκτης του επιστημονικού ερευνητικού περιοδικού Research in Drama and Theatre in Education και διευθύνει το Διεθνές Συνέδριο Researching Drama and Theatre in Education. Διευθύνει το MA Applied Drama (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο Εφαρμοσμένο Δράμα) και είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Extream Theatre Company, η οποία ειδικεύεται στο Αλληλεπιδραστικό Θέατρο (Interactive Theatre) σε μη συμβατικούς θεατρικούς χώρους.

Ο John Somers έχει μακρά εμπειρία στην εφαρμογή θεατρικών προγραμμάτων με διαφορετικό περιεχόμενο και σε διαφορετικά περιβάλλοντα,  μεταξύ των οποίων και σχολεία. Πρόσφατα έγραψε και σκηνοθέτησε ένα έργο πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βρετανική γεωργία, το οποίο παρουσιάστηκε σε αγροκτήματα από επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, μέλη των συγκεκριμένων τοπικών κοινοτήτων. Έχει δημιουργήσει ένα νέο αλληλεπιδραστικό (interactive) έργο με θέμα τις διατροφικές διαταραχές. Το έργο του “On the Edge” έκανε περιοδεία στην Αγγλία για 6 μήνες και πρόσφατα κέρδισε ένα σημαντικό βραβείο για την προσφορά του στην βαθύτερη κατανόηση ζητημάτων που αφορούν στην  ψυχική υγεία. Έχει εργαστεί στη Βρετανία και σε άλλες χώρες, όπως Βραζιλία, Σλοβακία, Τσεχία, Φινλανδία, Ελλάδα, Πολωνία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, και Ταϊβάν. Προτού συνεργαστεί με το πανεπιστήμιο του Exeter, δούλεψε για 12 χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διδάσκοντας εκπαιδευτικό δράμα. Το 2003 κέρδισε το βραβείο Ειδικής Αναγνώρισης της ΑΑΤΕ, της Αμερικανικής Ένωσης για το Θέατρο και την Εκπαίδευση. Ο John Somers είναι επίτιμο μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

 

 

 

Print

Number of views (247)/Σχόλια (0)

Αρχείο

«Σεπτέμβριος 2019»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26
27
28
29
30
31
1
Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Λάρισα, 1/9/2019, Παιδαγωγικές - συντονιστικές συναντήσεις
2345
678
910111213
Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Καλαμάτα, 13/9/2019, Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση
14
15
161718192021
22
23242526272829
30123456

Κατηγορίες

Αναζήτηση