Θέατρο στην Εκπαίδευση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

2ο Επιστημονικό Σεμινάριο για το Θέατρο και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση

 

Ρόδος 4, 5 & 6 Μαΐου 2007 

 

«Θέατρο στην Εκπαίδευση: Γνωρίζοντας τον εαυτό μας και τους άλλους»

 

ΔΡΩΜΕΝΑ

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Σάββατο, 5/5/2007, 18:30-19:30

 

«Αντιγόνη, η αυτόνομη πορεία: Πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει»

 

Μουσική έρευνα, σύνθεση, διδασκαλία: Σμαρώ Χ. Γρηγοριάδου

Θεατρική ανάπτυξη: Άρης Μπινιάρης

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Μπινιάρης

 

ΗΘΟΠΟΙΟΣ: Άρης Μπινιάρης

ΜΟΥΣΙΚΟΣ: Σμαρώ Χ. Γρηγοριάδου

 

Το δρώμενο που σήμερα παρουσιάζεται από τη Θεατρική Εταιρεία ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ, αποτελεί απόσπασμα ολοκληρωμένης παράστασης της Αντιγόνης του Σοφοκλή που παίζεται σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας. Η παράσταση είναι βασισμένη στην αρχαία μετρική. Πρόκειται για το καλλιτεχνικό απόσταγμα μιας έρευνας σχετικά με τη σημαντική συμβολή της μουσικής σκέψης στις τραγωδίες του Σοφοκλή, που εδώ και αρκετά χρόνια πραγματοποιεί η ΘΕ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ και η μουσικός Σμαρώ Χ. Γρηγοριάδου. Αν και πλούσια σε κίνηση και σύγχρονες θεατρικές τεχνικές, η παράσταση αποτελεί πρωτίστως ένα μουσικό δρώμενο, όπου ο ήχος, ο ρυθμός, η μουσικότητα του αρχαίου ποιητικού λόγου και η τέχνη της αρχαίας μετρικής γίνονται το όχημα του θεατή-ακροατή για την κατανόηση της τραγωδίας και την εσωτερική πρόσληψη των νοημάτων της. Η παράσταση ακούγεται στο πρωτότυπο αρχαίο κείμενο, με επιλεγμένα μέρη στα νέα ελληνικά (μετάφραση: Κ. Χ. Μύρη). Όλοι οι ρόλοι ερμηνεύονται στη σκηνή από έναν ηθοποιό (Άρης Μπινιάρης) που ανέλαβε τη θεατρική ανάπτυξη και μία μουσικό (Σμαρώ Χ. Γρηγοριάδου) που εκπόνησε τη μουσική έρευνα, τη σύνθεση και τη διδασκαλία. Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο Γιώργος Π. Μπινιάρης.

 

Η παραγωγή αυτή της θεατρικής εταιρείας  ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ έχει προσκληθεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο ετήσιο θεατρικό φεστιβάλ της Grenoble (3-13 Ιουλίου 2007), που φέτος αφιερώνει ειδικά τις εργασίες του στην Αντιγόνη του Σοφοκλή.

 

Θεατρική Εταιρεία ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ

Η Θεατρική Εταιρεία «Αντίλαλοι» ιδρύθηκε το Μάιο του 2006 και αποτελεί συνέχεια της πλούσιας σε καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο θεατρικής εταιρείας «Μυθολογία», της οποίας ιδρυτής υπήρξε το 1994 ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και παιδαγωγός θεάτρου Γιώργος Μπινιάρης. Η ταυτότητά της καθορίζεται από την επιστροφή σε αρχαίες μορφές δράματος και από την αξιοποίηση μορφών επικοινωνίας παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η μουσική, ο ρυθμός και η σωματική έκφραση. Εξερευνά την «τελετουργική» διάσταση της τέχνης και την απήχησή της στον κόσμο του σήμερα, ανεξάρτητα από περιορισμούς φυλής, γλώσσας, θρησκείας, μορφωτικού-βιοτικού επιπέδου, φύλου και κοινωνικών πεποιθήσεων. Ενσωματώνει παραδοσιακές και νεώτερες θεατρικές τεχνικές σε απαιτητικές ως προς την ακρίβεια της εκτέλεσής τους και καινοτόμες παραστάσεις.

Πρώτη παραγωγή της θεατρικής εταιρείας ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ είναι η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο πρωτότυπο (2007).

 

 

www.TheatroEdu.gr, e-mail: theatro@TheatroEdu.gr