2η Διεθνής Συνδιάσκεψη
για το ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΘΗΝΑ 7-8-9 Δεκεμβρίου 2001

 

«Το θέατρο στηνεκπαίδευση:
μορφή τέχνης και εργαλείο μάθησης»

 

Το θέατρο στο σχολείο: ανεξάρτητο μάθημα τέχνης ή διδακτική μέθοδoς; Πώς μπορεί να ενταχθεί, τι μπορεί να περιλαμβάνει, και πώς να αξιολογηθεί; Υποχρεωτικό ή προαιρετικό μάθημα; Ποιος θα το διδάξει; Ποια μπορεί να είναι η αρχική εκπαίδευση, η κατάρτιση και η δια βίου μόρφωση των εκπαιδευτικών θεάτρου; Μπορούν όλοι οι εκπαιδευτικοί να έχουν επιμόρφωση στη θεατρική τέχνη; Ποιες οι ανάγκες των θεατρικών ομάδων στα σχολεία και τι προβλήματα παρουσιάζονται στην αναζήτηση του ρεπερτορίου για εφήβους; Ποιος ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της παράστασης και ποιά η συνεργασία του σχολείου με εξωτερικούς παράγοντες. Ποια προγράμματα θεάτρων είναι αληθινά εκπαιδευτικά; Πώς η δραματική τέχνη μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων; Πώς αξιολογείται η διεθνής εμπειρία; Πώς μπορεί η θεατρική τέχνη να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο κοινωνικής παρέμβασης και πώς θεατροπαιδαγωγικές ομάδες θα βρουν χώρο στην εκπαίδευση για την αντιμετώπιση ειδικών διεπιστημονικών και κοινωνικών θεμάτων (περιβαλλοντική εκπαίδευση, κοινωνία του πολίτη, ανθρώπινα δικαιώματα, διαπολιτισμική εκπαίδευση, κοινωνικός αποκλεισμός, ναρκωτικά, σχέσεις των φύλων, σχολική βία, φυλακές); Με ποιους τρόπους θα συνεργαστούν οι εκπαιδευτικοί με τους καλλιτέχνες; Πώς θα λειτουργήσει ο εκπαιδευτικός ως καλλιτέχνης και ο καλλιτέχνης ως εκπαιδευτικός;
Αγαπητοί φίλοι, στη φετινή 2η Συνδιάσκεψη θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε μερικά από αυτά τα ερωτήματα. Θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε κεντρικές εισηγήσεις και να πάρουμε μέρος στα πολλά και ποικίλα πρακτικά εργαστήρια. Φέτος οι καλεσμένοι μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι πολύ περισσότεροι από πέρυσι. Έχουν κληθεί εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί του Drama Education και Theatre-in-Education από τα Πανεπιστήμια Exeter, Warwick, Birmingham, Belfast, Paris III, Αθηνών, Αιγαίου, Θεσ/νικης, Barcelona, Bores Sweden, Brno Τσεχίας. Προσπαθούμε και ελπίζουμε να έχουμε τελικά κοντά μας και καλλιτέχνες, ηθοποιούς και σκηνοθέτες με εμπειρία στο νεανικό θέατρο από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Κροατία, την Τουρκία, τη Σερβία, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Βοσνία. Τα θέμα "παίζοντας ενάντια στη βία" θα απασχολήσει ένα σημαντικό κομμάτι της Συνδιάσκεψης και ελπίζουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο σχολείων, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών από αυτές τις χώρες. Στους χώρους της Συνδιάσκεψης επίσης θα παρουσιαστούν με τη μορφή "πόστερ" ή μικρού "περιπτέρου" αρκετά προγράμματα με ευρύ εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.
Τέλος, με χαρά ανακοινώνουμε ότι η φετινή Συνδιάσκεψη είναι μια ...διευρυμένη συνδιάσκεψη! Πέντε (5) εξαίρετοι δάσκαλοι θεάτρου/δράματος και καλλιτέχνες που θα βρίσκονται στην Ελλάδα για τη Συνδιάσκεψη θα διδάξουν λίγους και τυχερούς σε ειδικά ...συμπληρωματικά σεμινάρια.
Πληροφορίες για αυτά τα Σεμινάρια και για τους συνεργαζόμενους φορείς θα βρείτε στη σχετική σελίδα.


Οργάνωση:

Πανελλήνιο Δίκτυο Για Το Θέατρο Στην Εκπαίδευση
Πρόγραμμα «Eκπαίδευση& Θέατρο»
ΔιεύθυνσηΔευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής
ΓενικήΓραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Συνεργαζόμενοι Φορείς:
Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
Πρόγραμμα
ΜΕΛΙΝΑ
Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικού Δράματος
Πανεπιστήμιο
Αθηνών
A΄Διεύθυνση
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Γ΄Διεύθυνση
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αθήνας
Οργανωτική Επιτροπή:
Δημήτρης Γιαννακόπουλος
Μπέττυ Γιανούλη
Γιώτα Ζωγράφου
Φλώρα Κακλαμάνη
Δημήτρης Λαμπαδίτης
Χριστιάνα Λαναρά
Αντιγόνη Μώρου
Άννη Νικολαΐδου
Αδάμ Παπασπύρου
Γιάννης Σιδέρης
Φανή Στασινοπούλου
Χαρά Τσουκαλά

Γραμματειακή Υποστήριξη: Πρεβεδουράκη Κορίνα, Γεωργία Λουκοπούλου
Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Δημήτρης Λαμπαδίτης
Συντονιστής Συνδιάσκεψης: Νίκος Γκόβας