ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2017

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2017: Ανιχνεύοντας τον ρόλο του πολίτη»


ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1-2 Δεκεμβρίου 2017

Χώρος: 1ο Λύκειο Συκεών 

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – ΔΡΩΜΕΝΑ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Είσοδος ελεύθερη

Για άλλη μια χρονιά φέτος το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση. Ως τέτοια  έχει οριστεί διεθνώς η 27η Νοεμβρίου.

Στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση θεωρούμε πως το Θέατρο μπορεί με βιωματικές τεχνικές και προσεγγίσεις να διαμορφώσει τις συνθήκες για την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να τους ενθαρρύνει να ενεργοποιηθούνπιο δυναμικά ως πολίτες.

Το 2017 στις εκδηλώσεις στην Ελλάδα συμμετέχει και το πρόγραμμα  "κι αν ήσουν εσύ;",   που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στη Θεσσαλονίκη το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Βόρειας Ελλάδας διοργανώνει διημερίδα την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017, που θα περιλαμβάνει εισηγήσεις, βιωματικά εργαστήρια και δρώμενα. 

Την Παρασκευή 1/12/2017 οι εγγραφές ξεκινούν στις 17:00 και το πρόγραμμα στις 17:30 και περιλαμβάνει:

-Παρουσίαση των δράσεων του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση από την Αντιγόνη Τσαρμποπούλου,  συντονίστρια του Γρ. Βόρειας Ελλάδας
- Παρουσίαση του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" από την Τζένη Καραβίτη, περιφερειακή διαχειρίστρια και επιμορφώτρια του προγράμματος 
-Εισήγηση από τον Νικηφόρο Παπανδρέου, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ
-Εισήγηση από τον Άρη Στυλιανού, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΘΒΕ
-Εισήγηση από τη Μαρία Τσιμά, ηθοποιό, αναπληρώτρια καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΚΘΒΕ
-Παρουσίαση της Καλλιτεχνικής Κολλεκτίβας Influx από τους Χάρη Πεχλιβανίδη και ΚορίναΒασιλειάδου, σκηνοθέτες

-Συζήτηση

Το Σάββατο 2/12/2017 οι εγγραφές είναι 9:30-10:00 και τα τρίωρα βιωματικά εργαστήρια θα διεξαχθούν σε 2 κύκλους 10:00-13:00 και 14:00-17:00. 

Εμψυχωτές των εργαστηρίων είναι οι: Χριστίνα Γιαγκούλη-θεατροπαιδαγωγός, Χριστίνα Ζουρίδου-θεατροπαιδαγωγός, Μάρθα Κατσαρίδου-θεατροπαιδαγωγός-Ε.Ε.Π.Σχολή Καλών Τεχνών Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ., Χαρά Λιόλιου-θεατροπαιδαγωγός, Βαγγέλης Μανιτάκης-θεατρολόγος, Ειρήνη Μαρνά-νηπιαγωγός, θεατροπαιδαγωγός, Μαγδαληνή Μπεκρή-ηθοποιός, φιλόλογος, Θωμαή Ουζούνη-ηθοποιός ΚΘΒΕ, θεατροπαιδαγωγός, Βασίλης Πλουμής-μουσικός, ηθοποιός, εκπαιδευτής PlayBack Θεάτρου,  Γιάννης Πουταχίδης-θεατροπαιδαγωγός, Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση-θεατροπαιδαγωγός, Δρ Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, UniversityofWarwick,Τάσος Ράτζο ςσκηνοθέτης, δάσκαλος θεάτρου, Δημήτρης Ροϊλός-ηθοποιός ΚΘΒΕ, θεατροπαιδαγωγός,  Αναστασία Στοϊμενίδου-ηθοποιός, εκπαιδεύτρια, συντονίστρια PlayBack Θεάτρου. 

Η διημερίδα θα ολοκληρωθεί με τη δράση του ΚΘΒΕ «Μη γαληνεύεις, καρδιά μου. Τραγούδα. Ποιητές της Οκτωβριανής Επανάστασης». 

 

Το πρόγραμμα της διημερίδας:

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

17.00-17.30: Εγγραφές- Δηλώσεις εργαστηρίων

17.30-18.00:  Παρουσίαση προγραμμάτων Πανελληνίου Δικτύου Για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

18.00-18.40:  Εισηγήσεις

18.40-19.00: Διάλειμμα – καφές

19.00-20.00 : Παρουσίαση της Καλλιτεχνικής ΚολλεκτίβαςInflux και  Θέατρο Ντοκουμέντο- Συζήτηση

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017
9.30-10.00: Δηλώσεις εργαστηρίων

10.00-13.00: Α΄ κύκλος εργαστηρίων 

13.00-14.00: Διάλειμμα-καφές-σνακ

14.00-17.00 : Β΄ κύκλος εργαστηρίων

17.00-17.30: Διάλειμμα-καφές

17.30 -18.00: Δράση ΚΘΒΕ «Μη γαληνεύεις, καρδιά μου. Τραγούδα. Ποιητές της Οκτωβριανής Επανάστασης» 

18.00-19.00: Κλείσιμο-Βεβαιώσεις Συμμετοχής

Χώρος: 1ο Λύκειο Συκεών (Επταπυργίου 150, λεωφορείο 23 από την αφετηρία της Πλατείας Ελευθερίας και στάση «Σχολείο» στο Επταπύργιο)

Οι περιλήψεις των εργαστηρίων καθώς και τα βιογραφικά των εμψυχωτών θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όσων κάνουν αίτηση συμμετοχής και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας www.theatroedu.gr.

Η διημερίδα είναι δωρεάν και απευθύνεται σε 150 συμμετέχοντες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου, Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του αριθμού συμμετεχόντων θα δημιουργηθεί λίστα αναμονής.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί, που θα παρακολουθήσουν όλη τη διημερίδα, θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής. Οι αιτήσεις συμμετοχής συμπληρώνονται ηλεκτρονικά έως την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017. 

 Φόρμα αίτησης:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdThg1wlkjhYxr_ukTc6AnmG5vFUxL7WlxLozh_Htk7rTIFBg/viewform

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Βορ. Ελλάδας

Οργανωτική Επιτροπή: Γιούλη Αλεξίου, Μαρία Δουκάκη, Αμαλία Κοντογιάννη, Πασχαλιά Μιχαλοπούλου, Δάφνη Μουστακλίδου, Ιωάννα Τότσιου, Γιάννα Τσόκου, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, Γιώργος Φράγκογλου .

Συνεργαζόμενοι Φορείς:Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ, Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 1ο ΓΕΛ Συκεών.