video/drama

 

Ασκήσεις-Έργα-Οδηγοί-Σχέδια μαθημάτων

Διεθνής Συνδιάσκεψη
Αθήνα 23-24-25 Νοεμβρίου 2018

Πήλιο 2018
Καλοκαιρινή Θεατρική Κατασκήνωση!
26 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2018

"στο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ"

Από το Μάιο 2017 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση εγκαινιάζει μια νέα συνεργασία με την ActionAid Hellas στην Αθήνα. Πρόκειται για ​ το ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, ​έναν πολυχώρο δράσης και αλλαγής που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε ενήλικες και καινοτόμα προγράμματα σε παιδιά και εφήβους, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που η πολυετής οικονομική κρίση έχει επιφέρει στη ζωή τους.
Βρίσκεται στον Κολωνό, στην οδό Πέτρας 93, και στη δημιουργία του συνεργάστηκαν ​πολλοί και διαφορετικοί φορείς.

Το ​ Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση παρέχει στο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 5​ προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενήλικες γυναίκες που καλύπτουν όλο το χρόνο:

Πρόγραμμα Α:  “Θεατροπαιχνίδια!” για παιδιά 6-9χρονών
Αριθμός συμμετεχόντων ανά τμήμα: 20 παιδιά
Διάρκεια Εργαστηρίου: 2 ώρες/ 1 φορά την εβδομάδα για 3 μήνες
Το πρόγραμμα επαναλαμβάνεται με διαφορετική θεματική & ύλη 4 φορές το χρόνο.
Στόχος: η αισθητηριακή ανάπτυξη των συμμετεχόντων, η ελεύθερη έκφραση μέσα από θεατρικά / θεατροπαιδαγωγικά παιχνίδια, η κατανόηση του εαυτού μέσα σε μια ομάδα, η συνεργασία, η δημιουργικότητα, η πολλαπλή ανάγνωση κάθε ερεθίσματος.
Λίγα λόγια για τον τρόπο: Στο εργαστήρι αυτό τα παιδιά γεύονται την απολαυστική θεατρική διαδικασία, μακριά από το άγχος ανεβάσματος ενός δοσμένου θεατρικού έργου. Το εργαστήρι ενδέχεται να οδηγήσει σε κάτι πιο δομημένο, που θα παρουσιαστεί σε κοινό (γονείς των παιδιών), εάν αυτό δεν μπλοκάρει τη δημιουργικότητα της εκάστοτε ομάδας παιδιών.
Συνολικά: 80 παιδιά το χρόνο.

Πρόγραμμα Β: "Με τα φτερά του Θεάτρου" για παιδιά 10-12 ετών
Αριθμός συμμετεχόντων ανά τμήμα: 20 παιδιά
Διάρκεια Εργαστηρίου: 2 ώρες/ 1 φορά την εβδομάδα για 3 μήνες
Το εργαστήρι επαναλαμβάνεται με διαφορετική θεματική & ύλη 4 φορές το χρόνο
Στόχος: η αισθητηριακή ανάπτυξη των συμμετεχόντων, η ελεύθερη έκφραση μέσα από θεατρικά/θεατροπαιδαγωγικά παιχνίδια, η κατανόηση του εαυτού μέσα σε μια ομάδα, η συνεργασία, η δημιουργικότητα, η πολλαπλή ανάγνωση κάθε ερεθίσματος.
Λίγα λόγια για τον τρόπο: Στο εργαστήρι αυτό τα παιδιά διερευνούν διάφορα κοινωνικά ζητήματα, όπως τη διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προσφυγιά, τις δια-φυλικές σχέσεις, κ.α. Όλα αυτά μέσα από ασκήσεις θεατροπαιδαγωγικής, όπως ο αυτοσχεδιασμός, η παγωμένη εικόνα και άλλα παιχνίδια βιωματικού χαρακτήρα. Το εργαστήρι ενδέχεται να οδηγήσει σε κάτι πιο δομημένο, που θα παρουσιαστεί σε κοινό (γονείς των παιδιών) εφόσον αυτό δεν μπλοκάρει τη δημιουργικότητα της εκάστοτε ομάδας παιδιών.
Συνολικά: 80 παιδιά το χρόνο

 Πρόγραμμα Γ: "Εσύ όπως και Εγώ!" για έφηβους 13-18 ετών
Αριθμός συμμετεχόντων ανά τμήμα: 20 παιδιά
Διάρκεια Εργαστηρίου: 2 ώρες/ 1 φορά την εβδομάδα για 5 μήνες
Το εργαστήρι επαναλαμβάνεται με διαφορετική θεματική & ύλη 2 φορές το χρόνο
Στόχος: Να αντιμετωπίσουμε την ιδιαίτερα σημαντική και πολύπλευρη θεματική της διαφορετικότητας, την οποία βιώνουν οι νέοι κάθε ηλικίας σε διάφορες εκφάνσεις της. Θεματικός άξονας του προγράμματος είναι το τρίπτυχο «ταυτότητα, ετερότητα, διαφορετικότητα».
Λίγα λόγια για τον τρόπο: Στο εργαστήρι αυτό οι έφηβοι επεξεργάζονται σε ένα συναισθηματικά ασφαλές περιβάλλον την αποξένωση, την μοναξιά και την απογοήτευση, μέσα από βιωματικές ασκήσεις, όπως το θεατρικό παιχνίδι και άλλες μορφές τέχνης (εικαστικά, κόμιξ, φωτογραφία). Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ενδυναμώνονται, αναπτύσσονται συναισθηματικά και καλλιεργούν την ενσυναίσθηση. Το τελευταίο εργαστήρι είναι ανοικτό στο κοινό.

Πρόγραμμα Δ: "Ας μιλήσουμε για εμάς" για ενήλικες - γυναίκες
Αριθμός συμμετεχόντων ανά τμήμα: 25 γυναίκες
Διάρκεια Εργαστηρίου: 2 ώρες/ 1 φορά την εβδομάδα για 5 μήνες
Το εργαστήρι επαναλαμβάνεται με διαφορετική θεματική & ύλη 2 φορές το χρόνο
Στόχος: ενδυνάμωση, διερεύνηση της σύνθετης κοινωνικής ταυτότητας, τόνωση αυτοπεποίθησης, χώρος για έκφραση συναισθημάτων, προβληματισμών, ιδεών, καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης και δημιουργικότητας μέσα από βιωματικές θεατρικές ασκήσεις και την μέθοδο του ψυχοδράματος.
Λίγα λόγια για τον τρόπο: Στο εργαστήρι αυτό οι γυναίκες εξοικειώνονται με τεχνικές επικοινωνίας (λεκτικής και μη λεκτικής), διαπραγμάτευσης και συνεργασίας μέσα από βιωματικές θεατρικές ασκήσεις.

Πρόγραμμα Ε: "Παραστάσεις Θεάτρου Φόρουμ" για εφήβους 13-18 ετών
Αριθμός συμμετεχόντων ανά παράσταση: περίπου 40 έφηβοι
Διάρκεια Εργαστηρίου: 3 ώρες/ 10 παραστάσεις το χρόνο
Στόχος: εισαγωγή στο πρόγραμμα και στις τεχνικές, προσέλκυση νέων μαθητών.
Λίγα λόγια για τον τρόπο: Είναι αλληλεπιδραστικά εργαστήρια, τα οποία ξεκινούν από παιχνίδια προετοιμασία του κοινού/ συμμετεχόντων. Ακολουθεί σύντομη παράσταση (από μέλη του φορέα), με κάποιο κοινωνικό θέμα, όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, οι εξαρτήσεις, ο ρατσισμός, κ.α. Στη συνέχεια οι θεατές/ συμμετέχοντες καλούνται να πάρουν θέση είτε βιωματικά, συμμετέχοντας στην παράσταση, είτε θεωρητικά εκφράζοντας τις σκέψεις τους. 

Συντονίστρια 
των προγραμμάτων στο "Επίκεντρο" του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση​: Γιώλικα Πουλοπούλου 
​Εργαστήρια παιδιών-εφήβων: ​ Νικολέττα Δημοπούλου, Ιωάννα Κυρίτση, Μαριλία Μερσινιάδη, Δέσποινα Μιτσιάλη
Εργαστήριο γυναικών: Βέρα Λάρδη
Συμβουλευτική ομάδα: Νάσια Χολέβα, Σόνια Μολογούση, Ηρώ Ποταμούση, Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Ζώνιου Δείτε περισσότερα εδώ:http://epikentro.actionaid.gr/ & https://www.youtube.com/watch?v=HOmB4Y6Wge4 _________________________________________________________________________________ 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 

2017 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ δεύτερος κύκλος για τα εργαστήρια
“Θεατροπαιχνίδια” και “Με τα φτερά του Θεάτρου” στο Επίκεντρο.


Λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς ξεκίνησαν οι δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους στον Πoλυχώρο Δράσης και Αλλαγής “Επίκεντρο” της Action Aid Hellas: Ενισχυτική διδασκαλία, ρομποτική, πληροφορική, μαθήματα αγγλικών, εικαστικά, ξυλουργική, τράπεζα αναμνήσεων και θεατρικό παιχνίδι.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση ξεκίνησε τα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια «Ας μιλήσουμε για εμάς” (ενδυνάμωση γυναικών μέσω του ψυχοδράματος διάρκειας 5 μηνών), “Εσύ όπως και εγώ” (εργαστήριο για εφήβους διάρκειας 5 μηνών), τα “Θεατροπαιχνίδια” (διάρκειας 3 μηνών) και το εργαστήριο “Με τα φτερά του Θεάτρου” (διάρκειας 3 μηνών) για παιδιά 6-9 ετών και 10-12 ετών αντίστοιχα. Τα τελευταία δύο εργαστήρια αποσκοπούσαν στην δημιουργία ομάδων, στην συνεργασία και έκφραση των συμμετεχόντων σε ένα ευχάριστο κλίμα. Οι εμψυχώτριες Δέσποινα Μιτσιάλη και Ιωάννα Κυρίτση ανίχνευσαν τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των συμμετεχόντων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μέσω ποικίλων θεατρικών εργαλείων. Τα εργαστήρια ολοκλήρωσαν τον πρώτο από τους τρεις για αυτήν την χρονιά κύκλο τους με επιτυχία τον Δεκέμβριο σε εορταστικό κλίμα με ανοιχτές παρουσιάσεις για τους γονείς των παιδιών.
Λίγα λόγια από τις εμψυχώτριες
Δέσποινα Μιτσιάλη: «Στο θεατρικό εργαστήρι «Θεατροπαιχνίδια» συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 6-9 ετών. Στόχος του εργαστηρίου ήταν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους, το σώμα, τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους. Να μάθουν να λειτουργούν με ομαδικό πνεύμα, αναδεικνύοντας παράλληλα το μοναδικό κόσμο που κρύβει το καθένα μέσα του. Να καλλιεργηθούν ικανότητες όπως αυτή της φαντασίας, της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας και παράλληλα της ελεύθερης έκφρασης. Όλοι αυτοί οι στόχοι πραγματώθηκαν μέσα από θεατροπαιδαγωγικά παιχνίδια και τεχνικές θεάτρου. Σε μια δεύτερη φάση και αφού η ομάδα είχε χτίσει ένα πλαίσιο ασφάλειας, εμπιστοσύνης, έκφρασης και συνεργασίας, στόχος ήταν να διερευνηθούν και πιο σύνθετες έννοιες όπως «η προσφορά», η «αλληλεγγύη», η «αγάπη» και ο «σεβασμός». Και πάλι το μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν το Παιχνίδι και οι τεχνικές Θεάτρου.»
Ιωάννα Κυρίτση: «Το χρονικό διάστημα από τον μήνα Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο είχα την ευκαιρία να δουλέψω σε μία ομάδα με αρκετές δυσκολίες σε επίπεδο δυναμικής. Όμως μέχρι και την τελευταία μέρα της συνάντησης μας είδα αυτήν την ίδια ομάδα να έχει ξεπεράσει τα εμπόδια και να έχει ανέβει ένα σκαλί πιο πάνω. Σε επίπεδο έκφρασης, αυτοπεποίθησης και αλληλοεκτίμησης, σε επίπεδο συνεργασίας και αναγνώρισης των αδυναμιών τους, με υπόσχεση ότι με τη νέα χρόνια θα έχουν περισσότερη πίστη στην ομάδα. Έχω βαθιά την πεποίθηση ότι ο σπόρος μπήκε και έχει αρχίσει να ριζώνει για τα καλά. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η συνεργασία μας με τους ανθρώπους της ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ, πέρασε από φάσεις αναγνώρισης και ζύμωσης και τώρα βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο εμπιστοσύνης και δημιουργικότητας».

2017 ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ: "Θεατροπαιγνίδια" και "με τα φτερά του έρωτα" 
στη 1η Καλοκαιρινή Κατασκήνωση ("summer camp") 
Από 21/6 – 30/7/2017, στον πολυχώρο δράσης και αλλαγής Επίκεντρο της Actionaid πραγματοποιήθηκε το πρώτο summer camp που εγκαινίασε τις παιδικές δραστηριότητες του χώρου.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην Εκπαίδευση συμμετείχε ενεργά σε αυτό το πρώτο εγχείρημα του χώρου! Καθημερινά 25 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών περνούσαν τα πρωινά τους στο Επίκεντρο: έτρωγαν το πρωινό τους, μελετούσαν διάφορες θεματικές με τις εμψυχώτριες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Actionaid, άκουγαν ιστορίες, εκφράζονταν δημιουργικά μέσω της ζωγραφικής, κατασκευών και των παραστατικών τεχνών. Στόχος όλων των εμψυχωτών και των δράσεων ήταν η δημιουργική απασχόληση των παιδιών και η αποφόρτισή τους από μια γεμάτη σχολική χρονιά.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην Εκπαίδευση συμμετείχε με δύο διαφορετικά θεατρικά εργαστήρια: Α) το «Θεατροπαιχνίδια» για παιδιά 6-7 ετών με εμψυχώτρια την θεατροπαιδαγωγό Μαριλία Μερσινιάδη και Β) το «με τα φτερά του θεάτρου» για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών με εμψυχώτρια την θεατροπαιδαγωγό Δέσποινα Μητσιάλη
 
 “ Στην πρώτη περίοδο του summercamp (τρεις πρώτες εβδομάδες) στα «θεατροπαιχνίδια» ταξιδέψαμε στους πλανήτες Άρη, Δία, Αφροδίτη, Ποσειδώνα, Κρόνο, Ουρανό, Ερμή και Ήλιο. Γνωρίσαμε τους κατοίκους του κάθε πλανήτη και παίξαμε παιχνίδια μαζί τους. Στη δεύτερη περίοδο ταξιδέψαμε στον πλανήτη Β612 του Μικρού Πρίγκιπα και στους πλανήτες που επισκέφθηκε: στον πλανήτη 325 του Βασιλιά, στον 326 του Ματαιόδοξου, στον 327 του Μπεκρή, στον 328 του Επιχειρηματία, στον 329 του Φανοκόρου και στον 330 του Γεωγράφου. Την τελευταία μέρα παίξαμε μαζί με τα παιδιά της ομάδας «Με τα φτερά του Θεάτρου» και διασκεδάσαμε όλοι μαζί.»  Μαριλία Μερσινιάδη 

 “ Στο summer camp ανέλαβα την ομάδα "Με τα φτερά του Θεάτρου", παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Στόχοι των συναντήσεων μας ήταν να γνωριστούμε, να καλλιεργήσουμε την σωματική και λεκτική μας έκφραση καθώς και τη δημιουργικότητα και φαντασία μας, να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να λειτουργούμε ως ομάδα. Αυτοί οι στόχοι προσεγγίστηκαν κατά κύριο λόγο μέσα από τη διαδικασία θεατρικών παιχνιδιών. Εκτός όμως από αυτούς τους στόχους, κάναμε και μια αρχή στην διερεύνηση θεμάτων διαφορετικότητας. Για τη διερεύνηση αυτή, χρησιμοποιήσαμε τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος και αξιοποιήσαμε διάφορα ερεθίσματα με αυτό το θέμα (το παραμύθι "Το Αυγό" της Βακιρτζή Εύας, το κίνημα "Free Hugs" και μια ελβετική διαφήμιση με τίτλο "Get closer"). Μαζί με τα παιδιά συνδιαμορφώσαμε τις συναντήσεις μας, δίνοντας χώρο και χρόνο σε παιχνίδια και σχεδιασμούς που επιθυμούσαμε όλοι.» Δέσποινα Μητσιάλη