"Κι αν ήσουν εσύ;"
Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

Σεμινάριο
 «Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων»

 Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών
Διάρκεια 20 ώρες

 Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Κι αν ήσουν εσύ; Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος», διοργανώνουν επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο υποστήριξης εκπαιδευτικών που υλοποιούν ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με Διεύθυνσεις Εκπαίδευσης και άλλους τοπικούς φορείς.

Το σεμινάριο γίνεται με βάση το εκπαιδευτικό υλικό της Υ.Α. το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας («Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων , «Περάσματα», «Δεν είναι μόνο αριθμοί»).

Συμμετέχοντες: 30-40 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 10 Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων, Σχολικοί Σύμβουλοι, εμψυχωτές νεανικών ομάδων, φοιτητές, στελέχη τοπικών φορέων. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ανάλογα προγράμματα και δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.

Τόπος: ανακοινώνεται κατά περίπτωση
Ώρες:  Το σεμινάριο υλοποιείται συνήθως σε ένα τριήμερο ως εξής:
Παρασκευή 16:00-20:00. (Προσέλευση: 15:45)
Σάββατο 09:30 – 18:00
Κυριακή  09:30 – 14:30

Επιμορφωτές: στους επιμορφωτές περιλαμβάνονται οι Νίκος Γκόβας-θεατροπαιδαγωγός, Νάσια Χολέβα, θεατρολόγος-θεατροπαιδαγωγός, Ηρώ Ποταμούση κοινωνιολόγος-θεατροπαιδαγωγός, Σόνια Μολογούση θεατρολόγος-θεατροπαιδαγωγός, Τζένη Καραβίτη φιλόλογος-θεατροπαιδαγωγός, Τζωρτζίνα Κακουδάκη θεατρολόγος-σκηνοθέτης, Χριστίνα Κρίθαρη θεατρολόγος-θεατροπαιδαγωγός, Αντονέλλα Χήρα ηθοποιός, Γιώργος Μπεκιάρης δασκαλος-θεατροπαιδαγωγός, Διονυσία Ασπρογέρακα φιλόλογος-θεατροπαιδαγωγός, Εύα Σαββοπούλου-Βοηθός Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλα στελέχη του προγράμματος και άλλοι.

 

Σύντομη περιγραφή: Το σεμινάριο στοχεύει
α) στην ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα και δικαιωμάτων των προσφύγων ειδικότερα,

β) στην εξοικείωση με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, που μπορούν να αξιοποιηθούν  στο σχεδιασμό προγραμμάτων ή μαθημάτων με ανάλογη θεματολογία,
γ) στην παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού διαφόρων φορέων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα,

δ) στην ενημέρωση για τις εκπαιδευτικές και γενικότερες δράσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και των άλλων συνεργαζόμενων φορέων.


Προσοχή: Το σεμινάριο είναι βιωματικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου,  περιλαμβάνει ασκήσεις, παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων  και άλλες δραστηριότητες, και χτίζεται βήμα-βήμα.  Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο:

- να παρακολουθήσουν το σύνολο του σεμιναρίου,

- να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στο χώρο

- να φέρουν μαζί τους … κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

 

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου προσφέρεται καφές/ελαφρύ σνακ από τους διοργανωτές.

Oi συμμετέχοντες θα παραλάβουν με τη λήξη του σεμιναρίου το έντυπο εκπαιδευτικό υλικό της Ύπατης Αρμοστεία και βεβαίωση συμμετοχής.

Αιτήσεις συμμετοχής:  Η Ανακοίνωση και η Φόρμα Αιτήσεων (ηλεκτρονική) του σεμιναρίου βγαίνει στην ιστοσελίδα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και προωθείται στα σχολεία μέσω των συνεργαζόμενων κατα περίπτωση εκπαιδευτικών Διευθύνσεων και άλλων φορέων.

 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Γραμματεία/Πληρ. Γιάννα Παπαδοπούλου, 2106541600 /  humanrights@theatroedu.gr   www.TheatroEdu.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - UNHCR