"Κι αν ήσουν εσύ;"
Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

Επιμορφωτικό σεμινάριο-εργαστήριο
«Τα Περάσματα: ένα βιωματικό παιχνίδι»

στο πλαίσιο του προγράμματός τους "Κι αν ήσουν εσύ;"
για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, εμψυχωτές νέων κ.ά.
Πάτρα, Σάββατο 21 Μαΐου 2016, 10:00 – 13.30

Τόπος: 8ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών – Γερμανού 186, Πάτρα


Δωρεάν
για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών
Συμμετέχοντες:
Το βιωματικό εργαστήριο μπορούν να το παρακολουθήσουν όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν από την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί που έχουν παρακολουθήσει το επιμορφωτικό εργαστήριο «Κι να ήσουν εσύ;» και όσοι υλοποιούν ανάλογα προγράμματα.
Επιμορφωτής:
Γιώργος Μπεκιάρης
Συντονιστές: Λάμπρος Αραπάκος, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Κατερίνα Στεφάνου
Εμψυχωτές: Ελένη Κίτσου, Νίκη Φραγκέλλη, Γιάννης Κουτρουμάνης, Χρήστος Χασκής, Χρήστος Μπουρνάκας, Νίκη Μιμιλίδου, Habib Mohammde
Σύντομη περιγραφή:
Τα «Περάσματα» είναι ένα βιωματικό παιχνίδι της Ύπατης Αρμοστείας, το οποίο βασίζεται στη μέθοδο της προσομοίωσης επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να βιώσουν γεγονότα και καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε μια άλλη χώρα. Το παιχνίδι «Περάσματα» καλεί τους συμμετέχοντες: να βιώσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες εγκαταλείποντας την πατρίδα τους για ένα αβέβαιο μέλλον, να συνειδητοποιήσουν τις αιτίες και τις συνέπειες του ξεριζωμού αλλά και την αλληλουχία γεγονότων που οδηγούν τους πρόσφυγες σε άλλη χώρα, να υιοθετήσουν μια στάση αποδοχής των προσφύγων και να σκεφθούν πιθανές λύσεις στα προβλήματά τους, ιδιαίτερα σε σχέση με την ένταξή τους στη χώρα ασύλου, να κινητοποιηθούν ώστε να ευαισθητοποιήσουν με τη σειρά τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο (φίλοι, οικογένεια, τοπική κοινότητα). Το εγχειρίδιο των «Περασμάτων» θα δοθεί δωρεάν στους συμμετέχοντες του εργαστηρίου. Το παιχνίδι είναι κατάλληλο για παιδιά άνω των 12 χρονών και μπορεί να παιχτεί σε μαθητές μετά από αίτημα του σχολείου προς τους διοργανωτές με το συντονισμό-εμψύχωση εκπαιδευμένων στελεχών της Ύπατης Αρμοστείας και του Προγράμματος. Προϋπόθεση: ένας τουλάχιστον εκπαιδευτικός του σχολείου να έχει ήδη παίξει το παιχνίδι σε κάποιο από τα σεμινάρια του προγράμματος.
Προσοχή
: Το εργαστήριο είναι βιωματικό. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο: να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για δραστηριότητες στο χώρο και στο έδαφος.

Πήραν μέρος: 22 εκπαιδευτικοί και 10 νέοι εμψυχωτές

Στο τέλος των εργαστηρίων θα δοθεί το έντυπο υλικό του παιχνιδιού και βεβαίωση παρακολούθησης.
Οργάνωση
: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Συνεργασία:
- Γραφείο Πάτρας του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
- Δ/νση Π.Ε. Αχαΐας-Αγωγή Υγείας, Δ/νση Δ.Ε. Αχαΐας-Αγωγής Υγείας
- Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ
Γραμματεία/Πληρ.
humanrights@theatroedu.gr www.TheatroEdu.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - UNHCR