"Κι αν ήσουν εσύ;"
Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 

Επιμορφωτικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς

 «Εγώ – εσύ – εμείς… μαζί: απόπειρες προσέγγισης του Άλλου»
Αθήνα, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016,
16:15 -19:30

 

 89ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Κρότωνος 4 (στ. Μετρό Αγ. Ιωάννης)

Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών

ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ: 24 εκπαιδευτικοί

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Κι αν ήσουν εσύ; Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος», διοργανώνουν επιμορφωτικό βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς.

Το Σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Α΄ Διεύθυνση Π.Ε. Αθηνών (Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης).

Συμμετέχοντες: 25 εκπαιδευτικούς προσχολικής εκπαίδευσης και τάξεων Α΄-Γ΄ Δημοτικού.

Τόπος: 89ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Ώρες: 16:15 -19:30

Εμψυχωτές: Μαντώ Κουρετζή, Παιδαγωγός-Εμψυχώτρια Θ.Π.-Ειδική σε θέματα Αισθητικής Αγωγής & Ελληνικού Πολιτισμού, Στέλιος Βγαγκές Δάσκαλος - Εμψυχωτής Θ.Π.

Σύντομη περιγραφή:
Οι συμμετέχοντες θα δράσουν μέσω της μεθόδου του Θεατρικού παιχνιδιού-Παιδαγωγικής Θεάτρου που αποτελεί μέσο ενεργοποίησης και απελευθέρωσης της φαντασίας, μέσο επικοινωνίας και καλλιέργειας των ανθρωπίνων σχέσεων. Είναι ένα «δημιουργικό συμβάν» που παρέχει άμεση ικανοποίηση.

Στηρίζεται σε τέσσερα  επίπεδα: το ψυχολογικό, το κοινωνικό, το αισθητικό και το παιδευτικό. Χρησιμοποιεί ποικίλες τεχνικές και δομείται σε τέσσερις φάσεις: Α) της απελευθέρωσης, Β) της αναπαραγωγής, Γ) του σκηνικού αυτοσχεδιασμού και Δ) της ανάλυσης.

 

Προσοχή: Το εργαστήριο είναι βιωματικό, περιλαμβάνει ασκήσεις, παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων  και άλλες δραστηριότητες, και χτίζεται βήμα-βήμα.  Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο: να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στο χώρο και να φέρουν μαζί τους … κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

Αιτήσεις συμμετοχής:  Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμπληρώσουν τη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ εδώ και θα πληροφορηθούν τη συμμετοχή τους  από την ιστοσελίδα της Α΄ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθήνας http://dipe-a-athin.att.sch.gr/index.php/politistika-themata ή http://dipe-a-athin.att.sch.gr/index.php/perivallontiki-ekpaidefsi, όπου θα αναρτηθεί κατάλογος συμμετεχόντων την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Συνεργασία: Α΄ Διεύθυνση Π.Ε. Αθηνών (Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης).

Γραμματεία/Πληρ. Γιάννα Παπαδοπούλου humanrights@theatroedu.gr www.TheatroEdu.gr