"Κι αν ήσουν εσύ;"
Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος


"ΜΑΖΙ" 2017

Η Δράση "Μαζί" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ; 2017"
Πρόκειται για δράση που υποστηρίζει δράστηριότητες συνεργασίας τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού με έμφαση στα παιδιά και νέους π.χ. συνεργασίες τοπικών σχολείων με σχολεία όπου φοιτούν παιδιά πρόσφυγες ή με καταυλισμούς, εργαστήρια τέχνης, επισκέψεις σε χώρους παραστάσεων, μουσείων κ.ά., ανοιχτές δράσεις σε δημόσιους χώρους, κλπ.

Οι σχετικές δράσεις προβάλονται εν συντομία σε αυτό το χώρο
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να στείλουν τις περιγραφές των δράσεών τους ή να υποβάλλουν αίτημα συνεργασίας στο humanrights@theatroedu.gr

 

2017_5_24 Αθήνα. "Μαζί" - Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων & Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) Ελευσίνας. «Θεατρικό Εργαστήριο: Μπορώ να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα»
Χώρος: Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, Μαρούσι
Μαθητές από το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων και από Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) Ελευσίνας συμμετέχουν σε ένα κοινό θεατρικό εργαστήριο με τίτλο «Μπορώ να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα»
Μέσα από την διαδικασία του θεατρικού εργαστηρίου οι μαθητές θα γνωριστούν και θα αλληλοεπιδράσουν.
Στόχος είναι να μπορέσουμε μέσα από βιωματικές δραστηριότητες (θέατρο, χορό, παιχνίδια) να καλλιεργήσουμε δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, αλλά και να εμπιστευτούμε το ένστικτό μας και στηριχτούμε στη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας, ώστε να ανοιχτεί μπροστά μας ένα σύμπαν δυνατοτήτων έμπνευσης, μεταμόρφωσης και χαράς αλλά και να εκτονώσουμε την ενεργητικότητά μας με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα θα προσπαθήσουμε να οραματιστούμε, μέσα από την φαντασία και τη φόρμα του θεάτρου, το παρόν και το μέλλον του εαυτού και του κόσμου μας, διερευνώντας τα παρακάτω ερωτήματα: Μπορώ να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα; Και αν ναι πως ονειρεύομαι τον εαυτό μου και τον κόσμο; Τι θα άλλαζα σε αυτόν αν είχα μαγικές ικανότητες; Πως θα τον άλλαζα αν δεν είχα;
Παίρνουν μέρος: 25 μαθητές από το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων και 20 μαθητές από τις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) Ελευσίνας
Εμψυχωτές/θεατροπαιδαγωγοί: Δημήτρης Μαυρέας, Σόνια Μολογούση, Βασίλης Ψυλλάς
Διερμήνεια: Reza Golemi
Συμμετέχουν: Νίκος Κουραχάνης (Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Ελευσίνας), Κατερίνα Νικολοπούλου (φιλόλογος- Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων)
Το εργαστήριο γίνεται στο πλαίσιο της δράσης «Μαζί» του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Πρόκειται για δράση που υποστηρίζει δραστηριότητες συνεργασίας τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού με έμφαση στα παιδιά και νέους όπως συνεργασίες τοπικών σχολείων με σχολεία όπου φοιτούν παιδιά πρόσφυγες ή με καταυλισμούς, εργαστήρια τέχνης, επισκέψεις σε χώρους παραστάσεων, μουσείων κ.ά., ανοιχτές δράσεις σε δημόσιους χώρους, κλπ

2017_5_18 Θεσσαλονίκη. «ΜΑΖΙ: Όνειρα εφήβων» (μέρος Β').
Θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο για μαθητές από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και από τις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ)του 1ου Γυμνασίου Συκεών και του 12ου Δημοτικού Σχολείου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης. Στον χώρο του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Θεατροπαιδαγωγοί: Ιωάννα Μήτσικα, Τζένη Καραβίτη Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ολυμπία Χαραλαμπίδου, Ανδρονίκη Κούτσικου, Σταματίνα Θεοφανοπούλου. Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων Μουριές, Ελευθέριο-Κορδελιό, πρώην SOFTEX: Ανδρονίκη Γακούδη. Συμμετέχουν: 26 μαθητές/ριες της Α' τάξης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων– Λ.Τ Θεσσαλονίκης και 12 μαθητές/ριες από τις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων(ΔΥΕΠ) του 2ου Γυμνασίου Συκεών και του 3ου τμήματος του 12ου Δημοτικού Σχολείου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης.

2017_5_11 Θεσσαλονίκη. «ΜΑΖΙ: Όνειρα εφήβων» (μέρος Α')
. Θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο για μαθητές από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και από τις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ)του 1ου Γυμνασίου Συκεών και του 12ου Δημοτικού Σχολείου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης. Στον χώρο του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Θεατροπαιδαγωγοί: Ιωάννα Μήτσικα, Τζένη Καραβίτη Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ολυμπία Χαραλαμπίδου, Ανδρονίκη Κούτσικου, Σταματίνα Θεοφανοπούλου. Συντονίστρια Εκπαίδευσης ΠροσφύγωνΜουριές, Ελευθέριο-Κορδελιό, πρώην SOFTEX: Ανδρονίκη Γακούδη. Συμμετέχουν: 26 μαθητές/ριες της Α' τάξης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων– Λ.Τ Θεσσαλονίκης και 12 μαθητές/ριες από τις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων(ΔΥΕΠ) του 2ου Γυμνασίου Συκεών και του 3ου τμήματος του 12ου Δημοτικού Σχολείου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης.

---------------------------------------------------------
2017_3_26 Αθήνα-Καισαριανή."Γιορτή της Φύσης και των Ανθρώπων"
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στηρίζει μέσα από τη δράση "Μαζί" τη γιορτή για ΖΩΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ "Γιορτή της Φύσης και των Ανθρώπων"
στις 12:00, Αισθητικό Δάσος Υμηττού (μοναστήρι της Καισαριανής) που οργανώνουν οι ΑΝΙΜΑ & ΠΕΛΙΤΙ. Από κοινού τούτη τη χρονιά, απελευθερώνουν θεραπευμένα αγριοπούλια και διαδίδουν σωσμένους σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών που κινδύνευαν να χαθούν. Μεγάλοι και μικρά παιδιά, ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα, όλοι μαζί, τραγουδάμε και χορεύουμε ξαναβρίσκοντας τα πατήματα για μια φιλική και δημιουργική συνοδοιπορία του ανθρώπου με τη φύση και με τον εαυτό του. Στην φετεινή μας δράση ιδιαίτερη σημασία δύνεται στη συμμετοχή προσφύγων από το Αφγανιστάν, που θα συμμετάσχουν τόσο στη δράση της ΑΝΙΜΑ όσο και στα διάφορα διαδραστικά δρώμενα (μουσική χορός παιχνίδια). (Δράση 6)


---------------------------------------------------
2017_1_21 Αθήνα. Εργαστήριο μαθητών «Μαζί»: δημιουργία ταινίας κινουμένων σχεδίων.
Συμμετέχουν 25 μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο Αλίμου και 15 μαθητές από Συρία (8 κορίτσια και 7 αγόρια, ηλικίες 12-14 χρονών) από το σχολείο Hope School του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων «Σκαραμαγκά». Εμψυχώτριες: Δούνη Μαρία -γραφίστρια και δημιουργός animation, Μολογούση Σόνια -θεατροπαιδαγωγός, Ηρώ Ποταμούση -θεατροπαιδαγωγός, Παντελής Σαράντος, τεχνικός δικτύων και ηλεκτρονικών. Συμμετοχή: Γκαλίνα Αλτουχόβα - συντονίστρια εκπαίδευσης κέντρου "Σκαραμαγκά". Εκπαιδευτικοί: Αγγελική Μητσάκη, Deyaa Orfali, Luaay Kommam Albabili, Abdul Ghani Dahanko. (Δράση 6)