Αναζητώντας ένα ρεπερτόριο
για εφήβους...

Προτάσεις εκπαιδευτικών γιαθεατρικά έργα κατάλληλα για έφηβους

 

Τίτλος:

 

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας

Συγγραφέας:

 

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Μεταφραστής - Εκδότης:

 

Βασίλης Ρώτας, Βούλα Δαμιανάκου -Ίκαρος, Αθήνα 1973

ISBN:

 

 

Είδος - εποχή:

 

Κωμωδία σε 5 πράξεις - Αγγλία 1595-96

Πρόσωπα:

 

21 (12 αντρικά- 4 γυναικεία και 5 ξωτικά)

Σύντομη περιγραφή
του έργου:

 

Ένα από τα λίγα έργα που ο Σαίξπηρ δεν άντλησε από την Ιστορία αλλά από την ίδια του τη φαντασία. Αμφίσημη γλυκόπικρη κωμωδία. Ένα συνεχές παιχνίδι αποχρώσεων και μεταμορφώσεων, μια ερωτική μασκαράτα ονείρου. Τρία μοτίβα κυριαρχούν στο έργο: Δυο κόσμοι, αυτός της άρχουσας τάξης, με τον εξιδανικευμένο έρωτα και τον καθωσπρεπισμό της και ο ρεαλιστικός κόσμος των λαϊκών ανθρώπων τέμνονται από τον ονειρικό κόσμο των ξωτικών που αναλαμβάνουν δράση μια καλοκαιρινή νύχτα. Εδώ κυρίαρχη είναι η φύση με τους δικούς της νόμους που αδιαφορεί για τις συμβάσεις της κοινωνικής ηθικής. Το λάθος του δαίμονα Πουκ θα μεταμορφώσει τους σεμνούς νέους της μέρας σε παράφορους εραστές ενώ παράλληλα θα εμπλέξει σ' αυτό το παιχνίδι των ερωτικών παρεξηγήσεων και μια παρέα μαστόρων. Ο Σαίξπηρ συνυφαίνει αριστουργηματικά τις τρεις πλοκές σ' ένα ενιαίο σύνολο. Έργο που έχει μεγάλη απήχηση με τη δροσιά και το πάθος του στη νεανική ηλικία.

 

(Βασιλική Δεμερτζή)    

Σχόλια:

 

Είναι ένα πολύ ευχάριστο, τρυφερό και διασκεδαστικό παραμύθι που κρατά το ενδιαφέρον του θεατή σ΄ όλη τη διάρκεια της παράστασης, μεταφέροντάς τον σ΄ ένα γοητευτικό ονειρικό κόσμο.

Κατερίνα Ιωακειμοπούλου
2ο ΤΕΕ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αναλυτική περιγραφή των εικόνων και πράξεων καθώς και πολλές ασκήσεις και δραστηριότητες βασισμένες στο έργο θα βρείτε στο Εκπαιδευτικό Υλικό> Πρακτικές Ασκήσεις

 Νίκος Γκόβας

 

 

 

Copyright (C) 2002, Πανελλήνιο Δίκτυο Εκπαιδευτικών για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
theatro@TheatroEdu.gr