Αποτελέσματα αναζήτησης

Από την ύλη των ονείρων

Από την ύλη των ονείρων

Καλδή, Μ. (επιμ.). (2005).  Από την ύλη των ονείρων. Πρακτικά από τη 4η Καλοκαιρινή Θεατρική Κατασκήνωση-Σεμινάριο 2005 . 
Αθήνα: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
ISBN 960-88760-1-X


Πρακτικά 4ης ΘεατρικήςΚαλοκαιρινής Kατασκήνωσης-σεμιναρίου 2005
Μαίρη Καλδή (επιμ.) 
Σπέτσες 2005, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
ISBN 960-88760-1-X

Στάθης Λιβαθινός, Γιώργος Μπινιάρης, Αποστολία Παπαδαμάκη, Νίκος Γκόβας, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Μαργαρίτα Μάντακα, Νίκος Βασιλείου

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

Τον Αύγουστο του 2005 έγινε στις Σπέτσες η 4η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση με τίτλο «…από την ύλη των ονείρων». Στην Αναργύρειο – Κοργιαλένιο  Σχολή  συναντήθηκαν 3 ομάδες φίλων του θεάτρου και με αφορμή τα Σαιξπηρικά κείμενα άρχισαν να συνθέτουν όψεις και ήχους από τον κόσμο των ονείρων. Οι τρεις ομάδες δούλεψαν η καθεμιά με το δικό της τρόπο αναζητώντας δρόμους που θα έφερναν τα λόγια και τους χαρακτήρες του Σαίξπηρ πιο κοντά στη σημερινή πραγματικότητα. Έτσι, το δάσος γέμισε παράξενα όντα που δοκίμαζαν τις φωνές, το σώμα τους και την ψυχή τους σε  μελωδίες μιας ποίησης δοκιμασμένης στο χώρο και στο χρόνο.

Στη μια πλευρά του δάσους οι σύντροφοι ασκούνταν καθημερινά στην ισορροπία και την αποκρυπτογράφηση μυστικών κωδίκων. Μεταμόρφωναν το καλάμι τους σε μαγικό ραβδί και μάθαιναν  να στέλνουν λέξεις στον ουρανό. Φράσεις σουρεαλιστικές εκσφενδονίζονταν μαζί με το καλάμι.

Τα ζευγάρια ανταλλάσσανε φανταστικά δώρα, στροβιλίζονταν στο δάσος και κοιτάζονταν στα μάτια τόσο ώστε να μην χάσει ο ένας το χρώμα του βλέμματος του άλλου. Σαν το Ρωμαίο και την Ιουλιέττα που με το βλέμμα τους έφτιαχναν μια μακρινή ακτίνα, που δεν έσπαγε με τίποτε όσο μακριά και αν βρίσκονταν. Τα απογεύματα κρύβονταν στο μυστικό δωμάτιο της σκηνής και προσπαθούσαν να ανοίξουν την πόρτα – ο καθένας με πρωτότυπο τρόπο.

Ο Στάθης Λιβαθινός, απ’ τη μια κινούσε τα νήματα των σωμάτων, όπως ο κουκλοπαίκτης τις μαριονέτες του κι απ’ την άλλη έσπρωχνε τους συντρόφους να αντιμετωπίσουν το μεγάλο υπαρξιακό ερώτημα: Ποιος είμαι; Είμαι αληθινός; Πώς μπορώ να είμαι αληθινός;

Στην άλλη πλευρά της αυλής ξεφύτρωσαν κάτι παράξενα τελώνια που περπατούσαν στραβά και παραμιλούσαν. Προσπαθούσαν να ξεπεράσουν την βαρύτητα κι έκαναν σχέδια στον αέρα.

Το απόγευμα τα ξωτικά διάβαζαν στίχους του Σαίξπηρ αναζητώντας τα κρυφά νοήματα. Μεταμορφώνονταν σε αρχαία αγάλματα και ξαναζωντάνευαν το αγέρωχο βήμα ενός κούρου που ξυπνά από το λήθαργο και αντικρίζει έκθαμβος τον κόσμο του ονείρου. Τότε από τα βάθη της ύπαρξης τους ακουγόταν σαν αρχαίο χορικό ο κοσμικός ήχος της ζωής που πάλλεται να αγγίξει το θαύμα.

Ο Γιώργος Μπινιάρης με το μαγικό καπέλο του τριγυρνούσε σκανταλιάρικα και έσπερνε ζιζάνια. Η Μαργαρίτα Μάντακα με την αέρινη κίνησή της μάθαινε στα ξωτικά πώς να πετάνε και ο Νίκος Γκόβας με το ξέφρενο χιούμορ του ανακάτευε τα δαιμόνια σε παράξενες περιπέτειες.

Έτσι το όνειρο μεσοκαλοκαιρινής νύχτας κράτησε εφτά ολόκληρες μέρες και νύχτες, ώσπου μαστόροι, ξωτικά και ερωτευμένοι  μπλέχτηκαν σε ένα αραχνοΰφαντο δίχτυ όρκων αγάπης.

Στο μέσον του κήπου πάλευαν τα παιδιά με τη φαντασία και τον κόσμο. Imagine-nation.  Πρώτα έψαξαν τι κοινό έχει ο Αίαντας με τον Οθέλλο και μπήκαν στη θέση δύο ηρώων που όταν τα χάνουν όλα καταλήγουν στο έγκλημα.

Σιγά σιγά οι στίχοι ζωντάνεψαν, οι λέξεις άρχισαν να παλεύουν και τα σώματα παρασύρθηκαν σε ξέφρενους ρυθμούς. Σ’ όλο το δάσος ακούστηκαν οι φωνές του Αίαντα που πολεμούσε θυμωμένα με τον Οθέλλο και παγανιστικές χορογραφίες σήκωσαν το χώμα στον αέρα.

Ο Νίκος Βασιλείου με την μεγάλη μουσική εμπειρία του ενορχήστρωνε τις φωνές των νέων παιδιών σε συνοδεία με τα τζιτζίκια και τον κρότο από τα βότσαλα της θάλασσας. Η Αποστολία Παπαδαμάκη χορογραφούσε με τα λόγια, με τα χέρια και με το σώμα της φέρνοντας την ομάδα αντιμέτωπη με τις υπόγειες αγωνίες της νεότητας.

Τα δεκαεννιά τεράστια πεύκα της αυλής μετασχηματίστηκαν με βότσαλα και λευκές πέτρες σε ονειρικό σκηνικό χώρο. Την τέταρτη μέρα με το κάλεσμα της πομπής των παιδιών της φαντασίας όλες οι ομάδες παρακολούθησαν ένα δρώμενο για την απώλεια, τον αποχαιρετισμό, το αίσθημα κινδύνου, την καταστροφή, τη δημιουργία, τη μοναχικότητα, αλλά και την ανάγκη αλλαγής του κόσμου στον οποίο ζούμε.

Τις επόμενες μέρες η Μαργαρίτα Μάντακα  δούλεψε εντατικά με το σώμα και την ενέργεια της ίδιας ομάδας αναζητώντας ευφάνταστους και ουσιαστικούς δρόμους για την αλλαγή, ώσπου ο Σαίξπηρ έδωσε χρησμό, που τον τραγούδησε παίζοντας η μια ομάδα στην άλλη:

 «Για να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει να ακούσουμε τον Πουκ…»

Τις νύχτες με πανσέληνο ανάμεσα στα δέντρα ανέμιζαν ομιλούσες εικόνες από ταινίες με έργα του Σαίξπηρ, που παρουσίασε η Τζωρτζίνα Κακουδάκη αφήνοντας μας κατάπληκτους από την αέναη μεταμόρφωση των χαρακτήρων από εποχή σε εποχή.

Τη μια στιγμή η Ελισάβετ, η αειπάρθενος βασίλισσα, μας έκλεινε το μάτι την ώρα που έκανε βαρκάδα με τον αγαπημένο της, και την άλλη ο Ορλάντο υποκλινόταν μπροστά στην βασίλισσα της άλλης ταινίας με σεβασμό. Ο Μίστερ Μπιν (σε σαιξπηρική καρικατούρα) ούρλιαζε  «Μα επιτέλους θέλετε να ακούσετε για αυτό το καλικαντζαράκι, ναι ή όχι;;;»

Σύντροφοι, ξωτικά και φαντασμένοι έτρεχαν πάνω κάτω ξέπνοα, πότε ψιθυρίζοντας και πότε  τραγουδώντας. Μαγεμένα δώρα πήγαιναν και ερχόντουσαν από τα μανιτού (ήταν ένα παιχνίδι που το έπαιζαν όλοι μαζί διαρκώς) κι η αόρατη κάμερα κατέγραφε με αγωνία τα συμβάντα κρυμμένη πότε σε ροδοδάφνες πότε σε φυλλωσιές και αγκάθια. Η μια ομάδα έκλεβε τα καλάμια της άλλης, ο Πουκ προσπαθούσε να πείσει το μανιτού του να κεράσει καμιά μπυρίτσα, αλλά κανένας δεν αποκαλυπτόταν παρά μόνο την τελευταία νύχτα.

Το τελευταίο βράδυ, λοιπόν, τα ρούχα μας είχαν γεμίσει πευκοβελόνες, τα βήματά μας παραπατούσαν αλλά στην ψυχή νιώθαμε να εξαπλώνεται μυστηριακά ένα αραχνοΰφαντο κοσμικό φως φτιαγμένο «…από την ύλη των ονείρων

Μαίρη Καλδή Αύγουστος   2005

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Οργάνωση

«από την ύλη των ονείρων…» προλεγόμενα της έκδοσης

«Σαιξπηρικά μοτίβα» εργαστήριο με τον Στάθη Λιβαθινό

«Όνειρο θερινής νύχτας» εργαστήριο με τον Γιώργο Μπινιάρη, τη Μαργαρίτα Μάντακα και το Νίκο Γκόβα·

Δραστηριότητες «Όνειρο μεσοκαλοκαιρινής νύχτας» προτεινόμενες δραστηριότητες από το Νίκο Γκόβα

«Imagine-Nation» εργαστήριο με την Αποστολία Παπαδαμάκη και τη Μαργαρίτα Μάντακα

«Από το χαρτί στο πανί: ο Σαίξπηρ στον κινηματογράφο- μύθος, ύφος, ήθος» εισηγήτρια Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Παράρτημα: Βιογραφικά εισηγητών/ εμψυχωτών

 

Print

Number of views (1915)/Σχόλια (0)

Αρχείο

«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2627
Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Διαδικτυακά 27/2/2024 Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" Συντονίζουν Γ. Δούβου-Γ. Μπεκιάρης- Α. Παπακωνσταντινοπούλου
28291
2
3
45
6
78
9
10
«κι αν ήσουν εσύ;  - Πες το δυναμικά με εικόνες»

«κι αν ήσουν εσύ; - Πες το δυναμικά με εικόνες»

Αμφιλοχία 9-10 /3/2024 , Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς. Γιώργος Μπεκιάρης
11
12
13
Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Διαδικτυακά 13/3/2024 Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση Ομάδας Τοπικών Συντονιστών Νότου προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" Συντονίζει η , Αλεξιάδη Κατερίνα
14
15
Theatre Makes Politics (TMP) - Pilot Workshop "Far-right extremism and populism: racism and anti-refugees' rhetoric”

Theatre Makes Politics (TMP) - Pilot Workshop "Far-right extremism and populism: racism and anti-refugees' rhetoric”

Greece Patra 15/3/2024 Pilot Worksop at Youth Theatre Lab of Municipal & RegionalTheatre of Patras
1617
18
TheatreInMathematics2 (TiM^2) students' workshop

TheatreInMathematics2 (TiM^2) students' workshop

Chania Greece 18/3/2024 students' workshop 1st Experimental Gymnasio of Chania Crete Greece
19
20
«Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας»

«Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας»

Διαδικτυακά, 20/3/2024 Παράσταση θεάτρου φόρουμ για εκπαιδευτικούς
21
Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Διαδικτυακά 21/3/2024 Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση Συντονιστικής Ομάδας "κι αν ήσουν εσύ;" Συντονίζει η , Νικος Γκοβας
2223
24
ΠΔΘΕ-ΠΠΑ Θέατρο του Καταπιεσμένου / Θέατρο Φόρουμ

ΠΔΘΕ-ΠΠΑ Θέατρο του Καταπιεσμένου / Θέατρο Φόρουμ

Ραψάνη Λάρισας , 23-24/3/2024, Εργαστήριο Θέατρο του Καταπιεσμένου - Θεάτρου Φόρουμ, Χριστίνα Κρίθαρη
2526
Freedom Theatre "Η υπόσχεση της επανάστασης"

Freedom Theatre "Η υπόσχεση της επανάστασης"

Διαδικτυακά, 26/3/2024 εκδήλωση Συμμετέχουν: Ορφέας Αυγουστίδης, Γιώργος Καραμίχος, Δωδέκατος Πίθηκος, Μαρία Πρωτόπαππα, Κλέλια Ρένεση, Γιάννης Στάνκογλου
27
  • Δράση «Μαζί»

    Ηράκλειο, 27/3/2024 Δράση «Μαζί», στο 30ο ΔΣ Ηρακλείου & 49ο ΔΣ Ηρακλείου

  • Δράση «Μαζί»

    Ηράκλειο, 27/3/2024 Δράση «Μαζί», στο 41ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου

  • Δράση «Μαζί»

    Ηράκλειο, 27/3/2024 Δράση «Μαζί», 1ο Δημοτικό Σχολείο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

  • Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

    Διαδικτυακά 27/3/2024 Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" Συντονίζει ο Γιάννης Πούλιος

2829
Δρόμοι συμπερίληψης - Ρέθυμνο

Δρόμοι συμπερίληψης - Ρέθυμνο

Ρέθυμνο, 29-30-31/3/2024 εκδήλωση, δημόσια συζήτηση, εργαστήρια
30
31
Δρόμοι συμπερίληψης - Ρέθυμνο

Δρόμοι συμπερίληψης - Ρέθυμνο

Ρέθυμνο, 29-30-31/3/2024 εκδήλωση, δημόσια συζήτηση, εργαστήρια
1
“Παίζει, παίζει… ο ενήλικας;”

“Παίζει, παίζει… ο ενήλικας;”

Αθήνα, 1/4/2024, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, γονείς, Εύη Θανέλλα
2
Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Διαδικτυακά 2/4/2024 Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" Συντονίζει η Αλεξιάδη Κατερίνα, Δήμητρα Σκέμπη
34
«Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας»

«Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας»

Διαδικτυακά, 4/4/2024 Παράσταση θεάτρου φόρουμ για σχολεία
56
Freedom Theatre εργαστήριο αλληλεγγύης

Freedom Theatre εργαστήριο αλληλεγγύης

Ηράκλειο 6/4/2024 για εκπαιδευτικούς
7
"Διαφυγές"

"Διαφυγές"

Ναύπλιο, 7/4/2024, παράσταση θεάτρου φόρουμ για μεταπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες

Κατηγορίες

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά