Theatro EDU

Διεθνής Συνδιάσκεψη 2018

Θέατρο και παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση

Ουτοπία ή Αναγκαιότητα;

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων από την ίδρυσή του (1998-2018), διοργανώνει την 8η Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA), Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλους επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς.

Πατήστε εδώ για να μεταβείτε σε μια απλή λίστα όλων των ομιλητών και εμψυχωτών.

Ομιλητές - Εισηγητές - Εμψυχωτές

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 24/11/2018 3:00 μμ - 5:30 μμ Export event
  • Συμμετέχουν: 14
  • Θέσεις: 15
  • Υπολειπόμενες θέσεις: 1
Για να δηλώσετε συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση πρέπει πρώτα να έχετε λογαριασμό στον ιστοχώρο μας. ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΔΩ ή ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΔΩ.
Η σκιά στο θέατρο

Η σκιά στο θέατρο

Αθήνα, 24/11/2018, Εργαστήριο, Γιώργος Μπεκιάρης, Καλλιόπη Βούλγαρη

Η σκιά στο θέατρο

Αθήνα, 24/11/2018

Γιώργος Μπεκιάρης, δάσκαλος, θεατρολόγος
Καλλιόπη Βούλγαρη, δασκάλα

Εργαστήριο 2,5 ωρών
Οι ώρες του εργαστηρίου είναι 3:00μμ-5:30μμ, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Συμμετοχή στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Αθήνα 2018
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Γλώσσα: ελληνικά

Ο κόσμος των σκιών στο θέατρο αποτελεί ένα ανεξάντλητο πεδίο για πειραματισμό και δημιουργία. Στόχος του βιωματικού εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες χαρακτηριστικά και πρακτικές του σύγχρονου θεάτρου σκιών και να πειραματιστούν σε τεχνικές σκιάς και σε εναλλακτικούς τρόπους χρήσης τους σε θεατρικό πλαίσιο. Σε επίπεδο θεωρίας θα προσεγγίσουμε θέματα σχετικά με τον συμβολισμό της σκιάς, τα αισθητικά της χαρακτηριστικά, το λεξιλόγιο και τη δραματουργία του σύγχρονου θεάτρου σκιών. Σε επίπεδο πρακτικής θα διερευνήσουμε και θα εξοικειωθούμε με τα μέσα και τις τεχνικές έκφρασης της σκιάς: αντικείμενα που δημιουργούν ενδιαφέρουσες σκιές, κατάλληλος φωτισμός με βάση τη θεατρική συνθήκη, σχέση της απόστασης του αντικειμένου/σώματος από τη φωτεινή πηγή, τοποθέτηση και κίνηση των σωμάτων σε σχέση με το πανί. Στο τελευταίο μέρος του εργαστηρίου σε μικρές ομάδες θα αξιοποιήσουμε αντικείμενα, χαρτόνια, διαφάνειες, φωτισμούς, μουσικές και τα σώματά μας για να δημιουργήσουμε αυτοσχέδιες σκηνές. Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και των ειδικοτήτων, σε ειδικούς παιδαγωγούς, σε εμψυχωτές θεατρικών ομάδων και σε καλλιτέχνες. Οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν μικρά αντικείμενα που δημιουργούν ενδιαφέρουσες σκιές.


Image

Ο Γιώργος Μπεκιάρης είναι δάσκαλος και θεατρολόγος. Εμψυχώνει ομάδες θεατρικού παιχνιδιού μαθητών δημοτικού και εφήβων. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις εναλλακτικές χρήσεις της σκιάς στο θέατρο. Στο πλαίσιο αυτό έχει σκηνοθετήσει τη θεατρική παράσταση με τεχνικές σκιάς της ομάδας ΠΑιΘέΑ, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, «Το γαϊτανάκι των σκιών και των χρωμάτων..» το 2015 και έχει πάρει μέρος ως επιμορφωτής στα εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου «Κοντά στους Εκπαιδευτικούς» το 2017. Συμμετείχε στη δημιουργία του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος για μαθητές «349’ ακόμα…» της ομάδας ΠΑιΘέΑ με τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος και του Θεάτρου Φόρουμ σε σχέση με το σχολικό εκφοβισμό. Έχει πάρει μέρος στη συγγραφή Προγραμμάτων Σπουδών και του Οδηγού Εκπαιδευτικού για το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση και για το μάθημα Θεατρικό Παιχνίδι & Δραματοποίηση κειμένων στα Καλλιτεχνικά Σχολεία. Συμμετέχει από το 2015 στο πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» ως συντονιστής και επιμορφωτής σεμιναρίων.


Η Καλλιόπη Βούλγαρη ζει και εργάζεται στην Πάτρα, ως δασκάλα. Είναι κάτοχος του Μ.Δ.Ε. «στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του πανεπιστημίου Πατρών και ασχολείται με την εξοικείωση των μαθητών με το αρχαίο δράμα και την εναλλακτική χρήση του μυθολογικού υλικού, κυρίως μέσω θεατρικών τεχνικών. Είναι ιδρυτικό μέλος της Θ.Ο. ΠΑιΘέΑ και συμμετείχε σε ένα μακροχρόνιο project πειραματισμού γύρω από τη χρήση της σκιάς στο θέατρο το οποίο κατέληξε στην θεατρική παράσταση «Το γαϊτανάκι των σκιών και των χρωμάτων». Συμμετείχε, επίσης, στη δημιουργία και εφαρμογή του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος «349΄ακόμα…» - ένα εργαλείο ευαισθητοποίησης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού, για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κι εργαστήρια του “Κι αν ήσουν εσύ;” και συμμετέχει στο πρόγραμμα ως επιμορφώτρια/ εμψυχώτρια.  

Print