2ο Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας του Κέντρου Θεατρικής Ανθρωπολογίας (Ηρακλειο Κρήτης)

Χανιά, 28/8/2021 - Υποβολή προτάσεων έως τις 15/7/2021

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 28/8/2021 Export event


Ανακοίνωση

Το Κέντρο Θεατρικής Ανθρωπολογίας (Ηρακλειο Κρήτης) ανακοινώνει με χαρά την παρουσίαση

του 2ου Διεθνούς Συνέδριου Θεατρικής Ανθρωπολογίας, με τίτλο:

«Ανταλλαγές, Barters: να δίνεις, να δέχεσαι και να ανταποδίδεις»

Φέτος το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Αυγούστου 2021, στα Χανιά -Κρήτη, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης (Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσεων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών - TUC/MUSIC - http://www.music.tuc.gr/) καθώς και με το Erasmus+ έργο TIM - Το Θέατρο στα Μαθηματικά (δείτε: https://www.theatreinmath.eu/). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 συνδιοργανωτές από την Ιταλία, Δανία, Πορτογαλία και Ελλάδα που θα παρευρίσκονται στο Συνέδριο. Το Συνέδριο περιλαμβάνει: παρουσίαση εισηγήσεων το πρωί ενώ το ίδιο βράδυ (Σάββατο 28/6) στις 8 μμ, 4 θεατρικοί μονόλογοι με θέμα τον «Φόβο στα Μαθηματικά» από 4 ηθοποιούς από κάθε συνδιοργανώτρια χώρα, στη γλώσσα τους, αλλά με διαφορετικό τρόπο παρουσίασης. Μία θεατρική «Ανταλλαγή» επί σκηνής. Μετά τη παράσταση θα επακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Ο χώρος διεξαγωγής του συνεδρίου προγραμματίζεται να είναι το Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά.

Οι εισηγήσεις μπορούν να παρουσιαστούν με δύο τρόπους (τηρώντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορωνοϊό):

α) Η δια ζώσης παρουσίαση: Η Εισήγηση δεν πρέπει να υπερβαίνει σε διάρκεια τα 15 λεπτά και πρέπει να είναι δίγλωσση (Ελληνικά /Αγγλικά). Η μετάβαση, επιστροφή, διαμονή και διατροφή στα Χανιά επιβαρύνει τους εισηγητές.

β) Η εξ αποστάσεως παρουσίαση: Σε αυτήν την περίπτωση ο εισηγητής θα πρέπει:

-Να βιντεοσκοπήσει την εισήγησή του που δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 15 λεπτά για να προβληθεί στο Συνέδριο. Καί σε αυτήν την περίπτωση η εισήγηση πρέπει να είναι δίγλωσση (Ελληνικά/ Αγγλικά), μιας και στο Συνέδριο αφ'ενός θα παρευρίσκονται και ξένοι συμμετέχοντες, αλλά και αφ'ετέρου διότι μετά το συνέδριο οι εισηγήσεις πρόκειται να εκδοθούν στο περιοδικό του Κέντρου μας, (όπως συνέβη και στο 1ο Συνέδριο) για να διανεμηθεί αυτό δωρεάν σε Ελλάδα και Εξωτερικό είτε με έντυπη είτε με ηλεκτρονική μορφή.

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου την ίδια μέρα (Σάββατο 28/8) προγραμματίζονται επίσης και ζωντανές παρουσιάσεις σκηνικής τεχνικής (workdemostrations).

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Κέντρο Θεατρικής Ανθρωπολογίας έχει εκπαιδευτικό και όχι παραστασιακό χαρακτήρα.

Το επιστημονικό πεδίο στο οποίο θα εστιάσει το Συνέδριο είναι οι Ανταλλαγές-Barters όπως αυτές τις όρισε ο Εουτζένιο Μπάρμπα, δηλαδή «αυτό το πολιτιστικό αγαθό όπου εδώ η παράσταση λειτουργεί ως πρόσχημα, με σκοπό οι συμμετέχοντες να πάρουν στα χέρια τους, οδηγούμενοι από τις ίδιες τις πολιτιστικές προϋποθέσεις τους, τη δημιουργία μιας κατάστασης που δεν διαιρεί αλλά δένει τους ανθρώπους περισσότερο μεταξύ τους» (Εουτζένιο Μπάρμπα, Τα Πλωτά Νησιά). Στην Ανταλλαγή (Barter) οι συμμετέχοντες ανταλλάσουν απευθείας αγαθά και υπηρεσίες για άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες χωρίς τη χρήση μέσου ανταλλαγής όπως τα χρήματα. Εδώ εμπεριέχεται και η έννοια του «Δώρου» όπως την όρισε ο Γάλλος Ανθρωπολόγος Marcel Mauss, δημοσιεύοντας το 1924 το «Δοκίμιο για το Δώρο. Μορφές και λειτουργίες της ανταλλαγής».

Προτάσεις για συμμετοχή για το πρώτο μέρος του Συνεδρίου (Εισηγήσεις) αλλά και για το δεύτερο μέρος (Workdemostrations/ παρουσιάσεις σκηνικής τεχνικής από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών) έως και τις 15 Ιουλίου 2021 στο: theater@otenet.gr.

Για πληροφορίες στα τηλ.: 2810263659 και 6945898204

Σε συνεργασία με:

Image

Image

Image

Print

Number of views (427)/Σχόλια (0)