Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Δράση «Μαζί» - «Το όνομά μου είναι … δικό μου!»

Δράση «Μαζί» - «Το όνομά μου είναι … δικό μου!»

Διαδικτυακά, 4/3, 11/3, 22/3, 26/3, 1/4/2021 (Νότια), Δράση «Μαζί»

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 4/3/2021 6:00 μμ - 8:00 μμ Export event


Δράση «Μαζί»

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

«Το όνομά μου είναι … δικό μου!»
Έφηβοι από διαφορετικές χώρες γράφουν Μαζί

Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εφήβων

Μάρτιος-Απρίλιος 2021

Ώρες διεξαγωγής: 18:00-20:00

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της Δράσης «Μαζί» του προγράμματος  «κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, διοργανώνει σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τίτλο «Το όνομά μου είναι … δικό μου!» με τη συμμετοχή εφήβων που ζουν σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και κατάγονται από διάφορες χώρες. 

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ανάπτυξη της γραπτής έκφρασης σε συνθήκες διαπολιτισμικής επικοινωνίας και συνεργατικής μάθησης.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ομάδα 12 εφήβων (αγόρια και κορίτσια) και θα ολοκληρωθεί σε 5 δίωρα εργαστήρια. Στα εργαστήρια, μέσα από δραστηριότητες δημιουργικής γραφής και θεατρικές τεχνικές, οι έφηβοι, ζεύγη ή μικρές ομάδες, θα γράψουν μικρά κείμενα και ποιήματα για ό, τι τους απασχολεί και θέλουν να το μοιραστούν με άλλους.

Τα κείμενα που θα προκύψουν μπορούν, αν το επιθυμούν οι συμμετέχοντες - συγγραφείς έφηβοι, να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 

Εμψύχωση: Νικολέττα Δημοπούλου, Κατερίνα Αλεξιάδη
Σχεδιασμός: Τζένη Καραβίτου, Ειρήνη Μαρνά και Αντιγόνη Τσαρμποπούλου

Ημερομηνίες και ώρες εργαστηρίων: Πέμπτη 4/3/21, Πέμπτη 11/3/21, Δευτέρα 22/3/21,  Παρασκευή 26/3/21  και Πέμπτη 1/4/21
Ώρες διεξαγωγής: 18:00-20:00

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Για τη συμμετοχή των εφήβων προϋπόθεση είναι η αίτηση συμμετοχής από τον κηδεμόνα τους. Οδηγίες και σύνδεσμοι για τη σύνδεση θα σταλούν στο email του κηδεμόνα, το οποίο δεν θα γνωστοποιηθεί σε τρίτους.

Το σεμινάριο γραφής είναι δωρεάν και θα γίνει διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ZOOM.
Η μεθοδολογία που ακολουθείται είναι συμμετοχική και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο:
- να παρακολουθήσουν το σύνολο των εργαστηρίων,
- να έχουν διασφαλίσει έναν ελεύθερο χώρο, στον οποίο θα μπορούν να συγκεντρωθούν,
- να έχουν κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

Το Πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» και η Δράση «Μαζί»
Το «κι αν ήσουν εσύ;» είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων. Υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και είναι πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA). Η Δράση "Μαζί" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;». Πρόκειται για δράση που υποστηρίζει δραστηριότητες συνεργασίας τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού με έμφαση στα παιδιά και νέους (π.χ. συνεργασίες τοπικών σχολείων με σχολεία όπου φοιτούν παιδιά πρόσφυγες ή με κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, εργαστήρια τέχνης, επισκέψεις σε χώρους παραστάσεων, σε μουσεία κ.ά., ανοιχτές δράσεις σε δημόσιους χώρους, κ.ά). Σημαντικό στοιχείο και προτεραιότητα σε αυτές τις συνεργασίες είναι τα παιδιά να συναντιούνται με στόχο να δημιουργήσουν κάτι μαζί αξιοποιώντας εργαλεία από τις τέχνες (θέατρο, χορός, βίντεο, μουσική, εικαστικά κ. ά). 

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα

Η Αντιγόνη Τσαρμποπούλου είναι απόφοιτη της Παιδαγωγικής Σχολής του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ και της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής και κατεύθυνση Διδακτική της Γλώσσας στο ΠΤΔΕ ΑΠΘ. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια εκπαιδευτικού δράματος και εργαστήρια για το θέατρο και τις παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και μαθήματα θεάτρου στο Εργαστήριο Υποκριτικής και Θεατρικής Έκφρασης της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» Θεσσαλονίκης. Έχει πάρει μέρος στον σχεδιασμό και την υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων για εκπαιδευτικούς και στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού. Ενδεικτικά: Σκυταλοδρομία Ανάγνωσης ΕΚΕΒΙ, Υλικό για τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων Θράκης, ΕΚΠΑ, Ψηφιακός Φάκελος ΕΚΕΒΙ: Ο ξένος, εικόνες του άλλου στη λογοτεχνία, Ψηφιακά σενάρια ΠΡΩΤΕΑΣ και Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα & τη γλωσσική εκπαίδευση: Εξερευνώ τις ιστορίες, http://www.e-istories.gr/, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και από το 2016 είναι εμψυχώτρια, επιμορφώτρια και περιφερειακή συντονίστρια Β. Ελλάδας στο πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. 

Η Τζένη Καραβίτου είναι φιλόλογος και θεατροπαιδαγωγός, με μεταπτυχιακές σπουδές  στο Θέατρο  στο University of Essex και στο Royal Holloway University of London.  Ιδρυτικό και ενεργό μέλος του  Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.  Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στον σχεδιασμό  και την υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων του,  συμμετείχε από το 2015 στο «κι αν ήσουν εσύ;»: ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων», ως εμψυχώτρια μαθητικών ομάδων, επιμορφώτρια, περιφερειακή συντονίστρια Β. Ελλάδος  και  σύμβουλος επιμορφωτικών δράσεων. Μέλος της Ομάδας Δημιουργικής Έκφρασης,  η οποία δημιούργησε εθελοντικά  το ψηφιακό έργο  «Πολύτροπη Γλώσσα»,  για τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (2011 –σήμερα). Έχει  γράψει μεταξύ άλλων: Young Theatre Voices 2007: Ancient myths and contemporary life, Το Πορτοκάλι με την Περόνη-Θεατρικές ασκήσεις και δημιουργικές δραστηριότητες (μέλος της συγγραφικής ομάδας), «… κι εμείς καλύτερα: 33 «Καλλιτεχνικά» παραμύθια» (επιμέλεια) . Μεταφράσεις:  Καφέ Σωκράτης: Νέα Γεύση φιλοσοφίας του Κρίστοφερ Φίλιπς (Κέδρος), Να σκέφτεσαι τους άλλους: δώδεκα ποιήματα του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς (Νήσος και ΠΔΘΕ) κ.ά.

Η Ειρήνη Μαρνά είναι απόφοιτη της Παιδαγωγικής Σχολής του Τμήματος Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1995-1999) με Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Θέατρο στην Εκπαίδευση στο Ηνωμένο βασίλειο, University of Exeter (2000-2001), MA in Applied Drama και στη Γαλλία, DEA, Etudes Theatrales (2003-2004) Universite de la Sorbonne Nouvelle-Paris III. Έχει συμμετάσχει σε θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα (ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης), έχει οργανώσει σεμινάρια εκπαιδευτικού δράματος, γραφής και αφήγησης παραμυθιών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εμψυχώνει ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες ενηλίκων και σκηνοθετεί τις θεατρικές τους παραστάσεις (Αμφιροές, Οι Ρίζες μας, Ανω Θρώσκω). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αφήγησης παραμυθιών στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Από το 2012 υπηρετεί, σε θέση προϊσταμένης, στο Νηπιαγωγείο Αλιστράτης, του νομού Σερρών. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και από το 2016 είναι εμψυχώτρια και επιμορφώτρια στο πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και διετέλεσε τοπική Συντονίστρια του προγράμματος στο νομό Δράμας (2017-2020). 

Η Κατερίνα Αλεξιάδη έχει οργανική θέση ως φιλόλογος στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2019 εργάστηκε στη ΔΔΕ Ανατολικής Αττικής ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων. Είναι πτυχιούχος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (κατεύθυνση Θεατρολογία – Μουσικολογία) και του Μεταπτυχιακού της Πολιτιστικής Διαχείρισης του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς και υποψήφια διδάκτωρ του ιδίου τμήματος στον Τομέα του Οπτικού Πολιτισμού.  
Είναι απόφοιτος του Διετούς Επαγγελματικού Κύκλου Σπουδών Μουσικοκινητικής Αγωγής C. ORFF της Σχολής Μωραΐτη. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κλασικού τραγουδιού, αρμονίας της μουσικής και κλασικού και σύγχρονου χορού, καθώς και το πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών.  Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και σε παραστάσεις χορού. Έχει εργαστεί με θεατρικές ομάδες παιδιών και έχει διοργανώσει παραστάσεις.
Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Εκπαίδευση & Θέατρο και του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Από το 2021 είναι Περιφερειακή Συντονίστρια Νότιας Ελλάδας & Νησιών Αιγαίου του προγράμματος “Κι αν ήσουν εσύ;” που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα

Η Νικολέττα Δημοπούλου, θεατρολόγος/θεατροπαιδαγωγός, είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Master of Arts in International Performance Research των πανεπιστημίων του Άμστερνταμ και του Βελιγραδίου. Έχει σχεδιάσει προγράμματα διαχείρισης κοινωνικών διακρίσεων και κατάρριψης στερεοτύπων (Jugend- & Kulturprojekt e.V., Γερμανία) καθώς και προγράμματα παραστατικών τεχνών για εφήβους (British Council Greece, Επίκεντρο, Actionaid). Είναι δημιουργός της διαγενεακής παράστασης-εργαστηρίου «Τσάντα για μαξιλάρι. Μια υπόθεση Τραγική» που πραγματεύεται την εφηβεία και τη διαμόρφωση της ταυτότητας εξερευνώντας ήρωες και ηρωίδες της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Έχει συνεργαστεί με το British Council στο πρόγραμμα «Life Skills_Αναπτύσσοντας ενεργούς πολίτες» και «Life Skills_Αναπτύσσοντας κοινωνικούς επιχειρηματίες». Από το 2016 είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση ενώ από το 2018 έχει αναλάβει το συντονισμό του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» στην περιφέρεια της Νότιας Ελλάδας και στα νησιά του Αιγαίου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Πληροφορίες: katerina.alexiadi@gmail.com

Περιφερειακή Διαχείριση Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» Νότια Ελλάδα και Νησιά Αιγαίου: Κατερίνα Αλεξιάδη 
Τοπική Συντονίστρια Αττικής, βοηθός Γενικού Συντονισμού & Διαχείρισης Νότιας Ελλάδας & Νησιών Αιγαίου: Δέσποινα Μιτσιάλη
Τοπικός Συντονιστής Λέσβου: Διονύσης Παύλου

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / info@theatroedu.gr

Στο πλαίσιο της δράσης «Μαζί» του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Πρόκειται για δράση που υποστηρίζει δραστηριότητες συνεργασίας τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού με έμφαση στα παιδιά και νέους.

Print

Number of views (784)/Σχόλια (0)