2018 Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Πήλιο

17η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ "ΠΗΛΙΟ 2018"
26 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2018,
ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΗΛΙΟ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμπληρωματικά Εργαστήρια "Πήλιο 2018"

Τα παρακάτω σύντομης διάρκειας εργαστήρια πραγματοποιούνται τα απογεύματα και είναι αυτοτελή.
Δηλώσεις συμμετοχής θα γινουν κατα την άφιξη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 5/12/2015 1:00 μμ - 6/12/2015 5:00 μμ Export event
ΔιΗμερίδα Τρικάλων - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2015

ΔιΗμερίδα Τρικάλων - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2015

Τρίκαλα, 5-6/12/2015, Το πρόγραμμα της διημερίδας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 5 & ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Σάββατο: Ιστορικό Κέντρο Τρικάλων
Κυριακή: Δημοτικό Θεατρικό Εργαστήρι (Μύλος Ματσόπουλου)

Είσοδος ελεύθερη

''Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;''
Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων

Για άλλη μια χρονιά φέτος το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Τρικάλων γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση που έχει οριστεί διεθνώς στις 27 Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο του εορτασμού, το Δίκτυο διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλους φορείς.
Στα Τρίκαλα διοργανώνεται ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ με Καλλιτεχνικές Δράσεις, Παρουσιάσεις και βιωματικά Εργαστήρια το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015 με τίτλο: ''Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;- Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων".
Η συμμετοχή στις εργασίες της διημερίδας (εργαστήρια και ολομέλεια) είναι δωρεάν, αλλά στο εργαστήριο της Κυριακής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ: Το Σάββατο τα παιδιά που θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να έρθουν με άνετα και ζεστά ρουχαλάκια γιατί θα παίξουμε έξω. Φέρνουμε επίσης την διάθεσή μας για περίπατο όσοι θέλουμε να ακολουθήσουμε την συμβολική, καλλιτεχνική διαδρομή του Τμήματος Λυκείου από το Δημοτικό Θεατρικό Εργαστήρι. Την Κυριακή συναντιόμαστε με τα άνετα ρούχα μας, άνετα παπούτσια, καλτσούλες και με όρεξη για δράση! Φέρνουμε το ταπεράκι με το κατιτίς μας για να το μοιραστούμε με τη μεγάλη οικογένεια του θεάτρου στην εκπαίδευση! Ας κάνουμε τη μέρα γιορτή, μοιραζόμενοι αλληλέγγυα τις ιδέες μας, τη δουλειά μας, τη διάθεσή μας, ακόμα και το φαγάκι μας! Για όσους ξεχαστούν… θα βρισκόμαστε μέσα στον Μύλο των Ξωτικών με πολύ Χριστουγεννιάτικο φαγητό!

Και βέβαια...έγκαιρη προσέλευση (μεγαλύτερη καθυστέρηση των 5’ μπορεί να σημαίνει αδυναμία παρακολούθησης εργαστηρίου). Οι εγγραφές θα γίνονται στη γραμματεία της ημερίδας το πρωί.

Διοργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - Γραφείο Τρικάλων
Συνεργασία: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Συνεργαζόμενοι Φορείς: Διεύθυνση Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, Μύλος Ξωτικών, Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι RossoNero


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 5-6/12/2015, Τρίκαλα
Σάββατο 05/12/2015
13:00-13:30:
 ‘’Οι βαλίτσες’’: Θέατρο δρόμου από την ομάδα λυκείου του Δημοτικού Θεατρικού Εργαστηρίου Τρικάλων.
Διαδρομή: από το Ιστορικό κέντρο έως το δημαρχείο
Εμψύχωση Χριστίνα Κρίθαρη

12:00-14:00: Α’ Εργαστήριο
«Συμβίωση - Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων - για παιδιά δημοτικού»
Τόπος: Ιστορικό κέντρο Τρικάλων
Εμψύχωση: Αρτέμης Αρκουμάνης, Βίκυ Ιακωβάκη.

Κυριακή 06/12/2015
09:30-10:00 Προσέλευση έγγραφη στο εργαστήριο Β’, καφές
10:00-13:00- Β’ Εργαστήριο
«Κι αν ήσουν εσύ;»
Εμψύχωση: Χριστίνα Κρίθαρη, Αντονέλλα Χήρα
13:00-13:30 Διάλλειμα
13:30-14:00: Ζωντανή Μαρτυρία: Τα ημερολόγια Μυτιλήνης.
Ο συγγραφέας Χρήστος Αγγελάκος περιγράφει από τη Μυτιλήνη το κολοσσιαίο ανθρωπιστικό δράμα των προσφύγων.
14:00-15:30 Παρουσίαση δράσης και σχέδια μελλοντικών δράσεων από το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι RossoNero, ομάδα αλληλέγγυα στους πρόσφυγες
15:30-16:00 Παρουσιάσεις:
- Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
- Το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ; Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες»
- Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
16:00-17:00 Κλείσιμο Εργασιών- Συζήτηση πάνω σε σχέδια δράσεις, συνεργασίες, προτάσεις και ιδέες για το συντονιστικό γραφείο Τρικάλων του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.


ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Εργαστήριο Α: «Συμβίωση: Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων - για παιδιά δημοτικού»»
Εμψυχωτές: Αρτέμης Αρκουμάνης, Βίκυ Ιακωβάκη

Το βιωματικό Εργαστήρι αποτελείται από πρακτικές δραστηριότητες για παιδιά δημοτικού που βασίζονται στο εγχειρίδιο «Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων». Το εγχειρίδιο αυτό είναι αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Συμβίωση: Σχέδιο Δράσης για την προώθηση της ανεκτικότητας και την πρόληψη του ρατσισμού στο σχολείο», που υλοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες το 2014, ενώ αποτελεί βασικό εργαλείο στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιεί το 2015 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στο εγχειρίδιο περιλαμβάνονται 39 βιωματικές δραστηριότητες για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ομάδες νέων στις εξής θεματικές ενότητες: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αξίες, Ταυτότητα, Διακρίσεις και Στερεότυπα, Φροντίδα και Ασφάλεια, Διαπολιτισμικότητα, Πρόσφυγες-Μετανάστες-Αιτούντες άσυλο, Το Περιβάλλον όπου ζω, Εκπαίδευση, Δημοκρατία. Οι αρχικές πηγές των προτεινόμενων δραστηριοτήτων είναι εγχειρίδια και προγράμματα που έχουν αναπτύξει διεθνείς, περιφερειακοί και εθνικοί οργανισμοί και φορείς με εμπειρία και εξειδίκευση στις αντίστοιχες θεματικές. Το Συμβίωση είναι ελεύθερο προς χρήση από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς.

Εργαστήριο Β: «Κι αν ήσουν εσύ;»
Εμψυχωτές: Χριστίνα Κρίθαρη, Αντονέλλα Χήρα

Το βιωματικό εργαστήρι αποτελεί τμήμα από το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες "κι αν ήσουν εσύ;» που δημιουργήθηκε από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες το 2015. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα και των δικαιωμάτων των προσφύγων ειδικότερα, καθώς επίσης στην εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, που μπορούν να αξιοποιηθούν στο σχεδιασμό προγραμμάτων ή μαθημάτων με ανάλογη θεματολογία.Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ (σε αλφαβητική σειρά):

Ο Αρτέμης Αρκουμάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο φλάουτο, την Αρμονία και την Αντίστιξη. Είναι καθηγητής θεατρικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον εργάζεται στο Παιδαγωγικό Εργαστήρι Θεάτρου του Δήμου Τρικκαίων και στο Ωδείο Κολόβα. Είναι μέλος του Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και μέλος του Συντονιστικού γραφείου Τρικάλων του Δικτύου
Βίκυ Ιακωβάκη

Η Βίκυ (Βασιλική) Ιακωβάκη γεννήθηκε στη Λάρισα το 1981.Σπούδασε στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου (2009) και είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου του Παν/μίου Θεσσαλίας (2004).Παρακολούθησε σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού. Διδάσκει θεατρικό παιχνίδι-εμψύχωση στα θεατρικά εργαστήρια του Δημοτικού ΘεάτρουΤρικάλων, ενώστο παρελθόν συμμετείχε σε παραστάσεις του ως ηθοποιός. Ζει και εργάζεται στα Τρίκαλα

Η Χριστίνα Κρίθαρη είναι θεατρολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελλοποννήσου με κατεύθυνση Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας. Έχει φοιτήσει επίσης στο Charles de Gaulle Lille3 της Γαλλίας και άσκησε την πρακτική της άσκηση στο Teatro della Limonaia της Φλωρεντίας. Στην πτυχιακή της εργασία εργάστηκε πάνω στο Θέατρο του Καταπιεσμένου στο χώρο της απεξάρτησης. Εργάστηκε ως θεατροπαιδαγωγός και εμψυχώτρια ομάδων στα προγράμματα «Διαφυγές» και «Εσύ όπως κι εγώ». Εργάζεται σε δημοτικά σχολεία με αντικείμενο το μάθημα της θεατρικής αγωγής. Είναι συνεργάτης του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων όπου εργάζεται ως εμψυχώτρια ομάδων παιδιών και ενηλίκων, ως βοηθός σκηνοθέτη σε επαγγελματικές παραστάσεις και ως σκηνοθέτης στην Πειραματική σκηνή είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, μέλος του Συντονιστικού γραφείου Τρικάλων του Δικτύου και εκπαιδευμένη επιμορφώτρια του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ".

Η Αντονελλα Χήρα είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου πανεπιστήμιου θεσ\νικης. 3ετης φοίτηση στο εργαστήρι θεατρικής τέχνης Παράθλαση και επίσημο μέλος του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών [Σ.Ε.Η] από το 2003 . Παρακολούθηση του μονοετούς σεμιναρίου θεατρικού παιχνιδιού του Λ. Κουρεντζή . Από το 2000 εργάζεται ως ηθοποιός και εμψυχώτρια στο Δημοτικό θέατρο Τρίκαλων και στο δημοτικό θεατρικό εργαστήρι . Έχει συνεργαστεί επίσης με το Θεσσαλικό θέατρο , το Θέατρο Όψις και με τους σκηνοθέτες Τ. Ράντζο, Σ. Νταλαση, Α. Μιγκα, Σ. Κακαλα, Π. Βησσαρίου, Β.Νανάκη, Άκη Μητσούλη κ.α. Εχει σκηνοθετήσει την παράσταση'' Μαγικούς επιστήμονες ''και παραστάσεις με παιδιά και εφήβους στα πλαίσια της εμψύχωσης [ Άννα Φρανκ, Δημοτική ποίηση, Ηλέκτρα, δραματοποιημένη ποίηση κ.α]. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, μέλος του Συντονιστικού γραφείου Τρικάλων του Δικτύου και εκπαιδευμένη επιμορφώτρια του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ".


 

Print