Αποτελέσματα αναζήτησης

ΚΕΡΚΥΡΑ- Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2023

ΚΕΡΚΥΡΑ- Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2023

Κέρκυρα, 24-25/11/2023, Δι-Ημερίδα, συζητήσεις, εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 24/11/2023 5:00 μμ - 25/11/2023 3:00 μμ Export event


Πρόσκληση για τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2023

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2023:
 
«Χωράμε όλες και όλοι; Αναζητώντας μια νέα σχέση με το περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο»

ΚΕΡΚΥΡΑ  24-25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023
Τόπος: 24/11/2023 στο Στούντιο του Δημοτικού Θεάτρου, 25/11/2023 στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας (Σαμαρά, Κέρκυρα )

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ
Γραφείου Κέρκυρας του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

βιωματικά εργαστήρια, παράσταση θεάτρου φόρουμ

Βιωματικό θεατρικό εργαστήρι με τίτλο:“Χωρ-εύουμε;”

Θεατρική παράσταση (Θέατρο φόρουμ): «Και ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος!»

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και κάθε χρόνο καλεί τα μέλη του και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιχνίδι, σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης, να τη γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κ.ά.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, τακτικό μέλος του IDEA, συντονίζει στην Ελλάδα τις εκδηλώσεις και τις δράσεις αυτές, ενώ παράλληλα μέλη και συνεργάτες του στην Εκπαίδευση  οργανώνουν σε διάφορες πόλεις και με ελεύθερη είσοδο βιωματικά εργαστήρια, συζητήσεις, ημερίδες, δρώμενα καθώς και δραστηριότητες με παιδιά και νέους.

Ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης παραπέμπει, ευθέως, στην έννοια του Δημόσιου χώρου, που επιλέξαμε να διερευνήσουμε μέσω των τεχνών, θεωρώντας την επίκαιρη, πλούσια σε περιεχόμενο και νοηματοδοτήσεις, πολυπρισματική και ικανή να καλύψει ένα ευρύτατο πεδίο κοινωνικών ζητημάτων: από τις συνεχείς διώξεις και εκτοπίσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως οι κάτοικοι της Γάζας, που αποστερούνται το δικαίωμά τους σε “γη και ελευθερία” ως την εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών και την ασφυκτική, περιβαλλοντικά και πολιτισμικά, ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων. Ο «Δημόσιος χώρος» λογισμένος ως τόπος που έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα (αστικός/δομημένος ή φυσικός) και ως το πλαίσιο που επιτρέπει και θρέφει τη συνάντηση και την αλληλεπίδραση λειτουργεί, επιπλέον, ως αντίδοτο στην “κοινωνική” μοναξιά.

Στη Κέρκυρα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικολογικής συνείδησης και της ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών σε θέματα που αφορούν τη σύνδεση της υγείας με την προστασία του περιβάλλοντος, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, διοργανώνει Διημερίδα, στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2023.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2024, στο Στούντιο του Δημοτικού Θεάτρου σε συνεργασία με το Δηπεθε Κέρκυρας, και ώρες: 17.00-20.00
Θεατρικό βιωματικό εργαστήρι με τίτλο:”Χωρ-εύουμε ;“, Σχεδιασμός : Άλκηστις Βασιλάκου και Χριστίνα Γούση, Εμψυχώτρια: Άλκηστις Βασιλάκου

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας (Σαμαρά, Κέρκυρα ), και ώρα: 12.00 το μεσημέρι
Θεατρική παράσταση, Θέατρο φόρουμ «Και ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος!» σε συνεργασία με την τη ΔΗ.ΜΟ.Π. «Νίκος Μώρος»  (Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κέρκυρας), ΕΛΜΕ  Κέρκυρας, ΣΕΠΕ Κέρκυρας.

Περιγραφή του εργαστηρίου της Παρασκευής ”Χωρ-εύουμε ;" 
Ιστορικά, η πόλη γεννιέται από τη συνάντηση: τη συνάθροιση ανθρώπων, την ανταλλαγή αγαθών και ιδεών, τη συλλογική δράση, τον ανταγωνισμό ή ακόμα τον πόλεμο. Από αυτή τη σκοπιά, η πόλη είναι εξαρχής ένας δημόσιος χώρος. Στο μυθιστόρημα του Ίταλο Καλβίνο “Αόρατες Πόλεις” ο Μάρκο Πόλο ταξιδεύει στις πόλεις της αχανούς κινεζικής αυτοκρατορίας για χάρη του κινέζου αυτοκράτορα Κουμπλάι Χαν. Όταν η περιπλάνηση του τελειώσει, θα αφηγηθεί τις εμπειρίες του στον μεγάλο αυτοκράτορα. Ο Πόλο, ως επισκέπτης, χαρτογραφεί τις πολλαπλές εμπειρίες των κατοίκων και κυρίως τις “πληγές” των πόλεων. Οι πόλεις που επισκέφτηκε είναι άραγε φανταστικές ή μήπως οι ουτοπικές εκδοχές αυτών που αντίκρισε;  «Τι είναι όμως σήμερα η πόλη για μας; Σκέφτομαι ότι έγραψα κάτι σαν τελευταίο ποίημα αγάπης για τις πόλεις, τη στιγμή που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τις ζήσουμε.» Italo Calvino. Ακολουθώντας τον προβληματισμό που θέτει ο συγγραφέας, στο εργαστήριο «Χωρ-εύουμε», θα επιχειρήσουμε να περπατήσουμε μέσα στην πόλη που ζούμε και να την αναδημιουργήσουμε. Ας εξερευνήσουμε τον χώρο που βρίσκεται μέσα και γύρω από εμάς μέσω των αισθήσεων. Χώρος είμαστε εμείς, το σπίτι μας, η γειτονιά μας και η πόλη μας. Χώρος είναι οι αναμνήσεις, τα συναισθήματα, μια μυρωδιά, ένας ήχος, μια φωτογραφία ενός κτιρίου που κάποτε υπήρξε ή ένας μη-τόπος όπου θα θέλαμε να κατοικήσουμε. 
Προτείνουμε στους συμμετέχοντες να φορούν άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια, καθώς μέρος του εργαστηρίου θα είναι μια μισάωρη περιήγηση στο κέντρο της πόλης. Τα εργαλεία μας θα είναι Τεχνικές Θεάτρου και Εκπαιδευτικού Δράματος, Δημιουργική Γραφή, Φωτογραφία, Τεχνικές Θεάτρου της Επινόησης. Διάρκεια 3 ώρες.

Αιτήσεις συμμετοχής στη φόρμα αίτησης: https://forms.gle/wKXYEANT7K5BSajj7

Η συμμετοχή στο βιωματικό θεατρικό εργαστήρι είναι δωρεάν.
Προτεραιότητα θα δοθεί στα μέλη του Δικτύου που έχουν τακτοποιήσει τη συνδρομή τους για το 2023. Θα τηρηθεί η χρονική σειρά υποβολής των αιτήσεων.
Οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν email με επιβεβαίωση της συμμετοχής τους .

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, ΣΤΙΣ 24.00 ΜΜ 

Σύντομο Βιογραφικό της εμψυχώτριας του εργαστηρίου: H Άλκηστις Βασιλάκου αποφοίτησε το 2011 από την σχολή Νηπιαγωγών της Πάτρας. Το 2010 υπήρξε συν-ιδρύτρια της ομάδας αφήγησης και δραματοποίησης παραμυθιών "Μυθοπεριπατητές”, η δράση της οποίας αποτέλεσε το έναυσμα για την μετέπειτα ενασχόλησή της με το Θέατρο ως τέχνη αλλά και ως εκπαιδευτικό μέσο. Το 2012 τελείωσε με διάκριση τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας.Για τα επόμενα 5 χρόνια, δούλεψε ως εμψυχώτρια διαφορετικών ηλικιακών ομάδων σε ευρωπαϊκά εθελοντικά προγράμματα (Erasmus for young entrepreneurs, EVS, Erasmus Placement) στην Σικελία και στην Πορτογαλία, χρησιμοποιώντας μεθόδους μη τυπικής εκπαίδευσης. Από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι σήμερα,  είναι μέλος της θεατροπαιδαγωγικής ομάδας 'Μικροί Ιχνευτές'  που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της δράσης: ‘Δημιουργική Απασχόληση για παιδιά στην Επίδαυρο’ του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Από το 2018 συνεργάζεται με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, ως εμψυχώτρια του ‘Κι αν ήσουν εσύ;’(πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων).Η αγάπη της για την προφορική ιστορία και την αφήγηση αποτυπώνεται στην επιτυχή διοργάνωση του Φεστιβάλ Ζωντανής Βιβλιοθήκης στην Κατάνη της Σικελίας (Libreria Vivente) το 2014 και μιας βιωματικής ξενάγησης στην συνοικία Πρόνοια του Ναυπλίου (Υπο-βρήχειο) το 2019. Το 2020 αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου και τα τελευταία 3 χρόνια εργάζεται ως θεατρολόγος σε δημόσια σχολεία της χώρας.

Η  παράσταση φόρουμ του Σαββάτου «Και ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος» 
Το Θέατρο Φόρουμ είναι μία μορφή θεάτρου, η οποία μέσα από συνεργατική  διαδικασία δημιουργεί συνθήκες αναστοχασμού και διαλόγου καθώς εμπλέκει  ενεργά τους συμμετέχοντες. Η παράσταση «Και ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος» δημιουργήθηκε από το  Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ) γραφείο Κέρκυρας σε  συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Κέρκυρας και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά  στο πλαίσιο της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης  που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα από 28/09/2022 έως 01/10/2022. 
Οι συντελεστές της παράστασης:
Συντονισμός-Εμψύχωση Ομάδας: Ευγενία Ζάγουρα και Αλκινόη Ζαχαρόγιωργα 
Δραματουργία: Φωτεινή Δημουλή με τη βοήθεια της ομάδας.
 Παίζουν: Σοφία Γεωργιάδου, Φωτεινή Δημουλή, Ελένη Ζάγουρα, Μαρία Κουρή 
 Συντονίστρια -Joker παράστασης: Ευγενία Ζάγουρα.
 Εποπτεία: Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Ζώνιου.
Συνεργάτης-Περιβαλλοντολόγος: Κώστας Καλούδης
 Η είσοδος είναι δωρεάν.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Γραφείο Κέρκυρας
Συνεργασία: ΔΗ.ΜΟ.Π. «Νίκος Μώρος»  (Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κέρκυρας), ΔΗΠΕΘΕΚ, ΕΛΜΕ  Κέρκυρας, ΣΕΠΕ Κέρκυρας.

Πληροφορίες: Ευγενία Ζάγουρα (τηλ:6937087685)
 

 

 

 

Print

Number of views (61)/Σχόλια (0)

Αρχείο

«Δεκέμβριος 2023»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
27
28
2930
«Να τους πάρετε στα σπίτια σας!» - Διαδραστική παράσταση θεάτρου φόρουμ & θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα

«Να τους πάρετε στα σπίτια σας!» - Διαδραστική παράσταση θεάτρου φόρουμ & θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα

Διαδικτυακά, 30/11/2023, Γιώργος Μπεκιάρης, Λάμπρος Αραπάκος, Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Κρίθαρη, Γιώργος Μόσχος, Διονύσης Παύλου, Ευγενία Ζάγουρα
1
2
3
4
«Βιωματική μάθηση με τη μέθοδο Εκπαιδευτικού Δράματος»

«Βιωματική μάθηση με τη μέθοδο Εκπαιδευτικού Δράματος»

Διαδικτυακά, 4/12/2023 Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, Άβρα Αυδή, Μελίνα Χατζηγεωργίου
567
"η Τριμερής"

"η Τριμερής"

Πάτρα, 7/12/2023, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, Γλυκερία Αράπη
8
9
10
11
Διαφυγές - εκπαίδευση νέων θεατροπαιδαγωγών

Διαφυγές - εκπαίδευση νέων θεατροπαιδαγωγών

Διαδικτυακά, 11/12/2023, Εκπαίδευση στελεχών θέατρο φόρουμ ομάδα Ηρακλείου
12
13
14
15
16
17
18
19
«Βιωματική μάθηση με τη μέθοδο Εκπαιδευτικού Δράματος»

«Βιωματική μάθηση με τη μέθοδο Εκπαιδευτικού Δράματος»

Διαδικτυακά, 19/12/2023 Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Άβρα Αυδή, Μελίνα Χατζηγεωργίου
2021
«Nour: Η αξιοποίηση της κινηματογραφικής εικόνας στο πλαίσιο της εκπαίδευσης»

«Nour: Η αξιοποίηση της κινηματογραφικής εικόνας στο πλαίσιο της εκπαίδευσης»

Διαδικτυακά, 21/12/2023 Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Ιωάννης Πούλιος
222324
25262728293031
1234567

Κατηγορίες

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά