Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
στο Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα


 

2018-2019

Από το Μάιο του 2017 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση εγκαινιάζει μια νέα συνεργασία με την ActionAid Hellas στην Αθήνα. Πρόκειται για ​ το ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, ​έναν πολυχώρο δράσης και αλλαγής που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε ενήλικες και καινοτόμα προγράμματα σε παιδιά και εφήβους, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που η πολυετής οικονομική κρίση έχει επιφέρει στη ζωή τους. 
Βρίσκεται στον Κολωνό, στην οδό Πέτρας 93, και στη δημιουργία του συνεργάστηκαν ​πολλοί και διαφορετικοί φορείς.


Δράση 3: «Εσύ όπως και Εγώ!» για έφηβους 13-18 ετών 


Α ΚΥΚΛΟΣ - «Συναντήσεις επί σκηνής»

Βασιζόμενοι στο Devised Theater τα παιδιά μίλησαν για την παιδική ηλικία που αφήνουν και άρχισαν να εξερευνούν την εφηβεία. Πώς επικοινωνούμε, τί φόβους έχουμε, τι επιθυμούμε, πώς συνεργάζομαι με τους υπόλοιπους, τί σημαίνει να μεταμορφώνομαι. Χρησιμοποιήσαμε ως ερέθισμα το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ. Μία ιστορία για ερωτευμένους σε ένα δάσος.
Τι σημαίνει έρωτας; Πόσα είδη υπάρχουν; Ερωτευόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο; Πως νοιώθει κάποιος όταν ερωτεύεται;
Τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν είναι το Devised Theater κι το Εκπαιδευτικό δράμα. Αναλυτικά: Αυτοσχεδιασμός, εξάσκηση επικοινωνιακού και εκφραστικού λόγου, διευρεύνηση σκέψης, ανακριτική καρέκλα, ο κύκλος του κουτσομπολιού, χρήση μάσκας, ήχος και κίνηση, παγωμένες εικόνες, παραγωγή αυτοσχέδιου μουσικού θέματος και χορογραφία του.
Εμψυχώτρια – Ιωάννα Κυρίτση

Β ΚΥΚΛΟΣ - «Πειραματισμοί επί σκηνής»

Στον δεύτερο κύκλο του εργαστηρίου ασχοληθήκαμε με όχημα το θέατρο με την δυναμική της ομάδας και την έννοια της συνεργασίας. Στη συνέχεια διερευνήσαμε την ταυτότητα και την συνδέσαμε με την ομάδα και διαπραγματευτήκαμε τα προσωπικά και τα ομαδικά όρια. Αυτοσχεδιάσαμε, εξελίξαμε τη φαντασία και την δημιουργικότητά μας και διασυνδεθήκαμε με λεκτικούς και μη λεκτικούς τρόπους επικοινωνίας ενεργοποιώντας τα εκφραστικά μας μέσα. Ο κύκλος ολοκληρώθηκε με μια επινοημένη παρουσίαση της όλης πορείας της ομάδας και του καθενός ξεχωριστά.
Εμψυχώτρια – Ηρώ Ποταμούση

 

Συντονίστρια των προγραμμάτων στο "Επίκεντρο" του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση​: Δέσποινα Μιτσιάλη 

​Εργαστήρια παιδιών-εφήβων: 
​Νικολέττα Δημοπούλου, Ιωάννα Κυρίτση, Δέσποινα Μιτσιάλη, Ηρώ Ποταμούση

Εργαστήριο γυναικών:
Ηρώ Ποταμούση

Αυτοτελή Εργαστήρια ενηλίκων:
Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Έλενα Μαρσίδου, Ηρώ Ποταμούση, Νάσια Χολέβα

Δείτε περισσότερα εδώ: http://epikentro.actionaid.gr & https://www.youtube.com/watch?v=HOmB4Y6Wge4 


 

12