Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
στο Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα


 

2018-2019

Από το Μάιο του 2017 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση εγκαινιάζει μια νέα συνεργασία με την ActionAid Hellas στην Αθήνα. Πρόκειται για ​ το ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, ​έναν πολυχώρο δράσης και αλλαγής που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε ενήλικες και καινοτόμα προγράμματα σε παιδιά και εφήβους, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που η πολυετής οικονομική κρίση έχει επιφέρει στη ζωή τους. 
Βρίσκεται στον Κολωνό, στην οδό Πέτρας 93, και στη δημιουργία του συνεργάστηκαν ​πολλοί και διαφορετικοί φορείς.


Δράση 4: Εργαστήρια Ενηλίκων


Δράση 4.1: Ας μιλήσουμε για εμάς!

Α ΚΥΚΛΟΣ - «Εγώ: αυτή η άγνωστη»

Στον πρώτο κύκλο του εργαστηρίου ενδυνάμωσης γυναικών αρχικά ασχοληθήκαμε με την δημιουργία ενος πλαισίου ασφάλειας όπου όλες μπορούν να νιώθουν ελέυθερες να εκφραστούν. Αφού ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται για μια ψυχοθεαρπευτική ομάδα, θέσαμε προσδοκίες και ορίσμαε τί σημαίνει ενδυνάμωση για την καθεμία, τις πρώτες συναντήσεις τις αφιερώσαμε στη γνωριμία με την ομάδα και την βιωματική μέθοδο. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης και τελειώσαμε τον κύκλο με την εξερεύνηση της επικοινωνίας, λεκτικής και μη λεκτικής, σε σχέση με τον εαυτό μας και τους άλλους. Στο εργαστήρι ενδυνάμωσης χρησιμοποιήσαμε τεχνικές δανεισμένες από το θέατρο και τις παραστατικές τέχνες καθώς και άλλες δραστηριότητες βιωματικής μάθησης.
Εμψυχώτρια: Ηρώ Ποταμούση

Β ΚΥΚΛΟΣ - «Μπορούμε τα πάντα μαζί»

Στον δεύτερο κύκλο του  εργαστήριου υποδεχθήκαμε τις νέες συμμετέχουσες και ασχοληθήκαμε αρκετά με τον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας αλλά και την προσωπική θέαση του ρόλου αυτού. Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην κοινωνία του σήμερα - για τους άλλους; για εμένα την ίδια;
Ασχοληθήκαμε με την ιστορία των δικαιωμάτων της γυναίκας και καταλήξαμε σε μια παρουσίαση στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη σε πρόσκληση του ραδιοφωνικού σταθμού Pepper. Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με την έννοια της καταπίεσης, της διεκδίκησης και της προσωπικής εξέλιξης. Τέλος, διαπραγματευτήκαμε την έννοια της ενδυνάμωσης και του αποχωρισμού ως μορφή ενδυνάμωσης. 
Εμψυχώτρια: Ηρώ Ποταμούση

 


Δράση 4.2: Αυτοτελή εργαστήρια ενηλίκων

Στόχοι: Πειραματισμοί στην επικοινωνία, χαλάρωση, διερεύνηση πολλαπλών οπτικών, διαπραγμάτευση, συνεργασία, συνδημιουργία
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα διοργανώνονται αυτοτελή εργαστήρια για γυναίκες ή/και μικτά ενηλίκων, με διαφορετική θεματική κάθε φορά.

  


 

 

Συντονίστρια των προγραμμάτων στο "Επίκεντρο" του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση​: Δέσποινα Μιτσιάλη 

​Εργαστήρια παιδιών-εφήβων: 
​Νικολέττα Δημοπούλου, Ιωάννα Κυρίτση, Δέσποινα Μιτσιάλη, Ηρώ Ποταμούση

Εργαστήριο γυναικών:
Ηρώ Ποταμούση

Αυτοτελή Εργαστήρια ενηλίκων:
Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Έλενα Μαρσίδου, Ηρώ Ποταμούση, Νάσια Χολέβα

Δείτε περισσότερα εδώ: http://epikentro.actionaid.gr & https://www.youtube.com/watch?v=HOmB4Y6Wge4 


 

12