Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
στο Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα


 

2018-2019

Από το Μάιο του 2017 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση εγκαινιάζει μια νέα συνεργασία με την ActionAid Hellas στην Αθήνα. Πρόκειται για ​ το ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, ​έναν πολυχώρο δράσης και αλλαγής που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε ενήλικες και καινοτόμα προγράμματα σε παιδιά και εφήβους, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που η πολυετής οικονομική κρίση έχει επιφέρει στη ζωή τους. 
Βρίσκεται στον Κολωνό, στην οδό Πέτρας 93, και στη δημιουργία του συνεργάστηκαν ​πολλοί και διαφορετικοί φορείς.


Δράση 6: Πρωινά εργαστήρια για σχολεία

Με αυτοτελή θεατρικά εργαστήρια για μαθητές από την προσχολική, την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από μια ευρεία γκάμα θεματικών και εστιάσεων, οι μαθητές θα συμμετέχουν σε θεατρικά παιχνίδια και δραστηριότητες με στόχο την επικοινωνία, την ενσυναίσθηση, την ευαισθητοποίηση γύρω από κοινωνικά θέματα, τη διερεύνηση πολλαπλών οπτικών, τη διαπραγμάτευση κ.α.



Εργαστήριο «Εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου»
 
Περιγραφή – Πρόκειται για εκπαιδευτικούς σχεδιασμούς μέσα από θεατρικές τεχνικές με ερέθισμα μια ενότητα από τη σχολική διδακτέα ύλη των μαθημάτων των αρχαίων ελληνικών, της ιστορίας, της λογοτεχνίας και της νεοελληνικής γλώσσας. 
Απευθύνονται σε εφήβους Γυμνασίου και Λυκείου. Η υλοποίηση αφορούσε την ενότητα που θα επέλεγαν οι ίδιοι οι φιλόλογοι. 
Στόχος του προγράμματος – Στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, μέσα από τη γνωριμία με εργαλεία μη τυπικής - βιωματικής μάθησης. Επιπλέον στόχος είναι η καλλιέργεια εμπιστοσύνης των μαθητών στη σχολική διαδικασία και στο πρόσωπο του εκπαιδευτικού. 
 
Εμψύχωση – Δέσποινα Μιτσιάλη, Ηρώ Ποταμούση


Εργαστήριο «Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα»
 
Με ερέθισμα το γνωστό παραμύθι του Άντερσεν, ο σχεδιασμός διερευνά θέματα κοινωνικής ευθύνης, προσωπικής πρωτοβουλίας και αφύπνισης, προσφοράς και πολιτικής συνείδησης. Απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού.

Εμψύχωση – Δέσποινα Μιτσιάλη


Εργαστήριο «Το Δέντρο που έδινε»

Περιγραφή - Με ερέθισμα το παραμύθι του SilversteinSher ο σχεδιασμός ερευνά θέματα αλληλοβοήθειας, στήριξης  και ανθρώπινων σχέσεων. Στόχος του εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού.

Εμψυχώτρια- Δέσποινα Μιτσιάλη


Εργαστήριο «Εγωιστής γίγαντας»

Περιγραφή - Με αφορμή το παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ, διερευνώνται θέματα όπως ο εγωισμός, η φιλία, οι ανθρώπινες σχέσεις, η συνεργασία και η ομαδικότητα. Απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού.
 
Εμψύχωση – Δέσποινα Μιτσιάλη
 

 


 

Συντονίστρια των προγραμμάτων στο "Επίκεντρο" του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση​: Δέσποινα Μιτσιάλη 

​Εργαστήρια παιδιών-εφήβων: 
​Νικολέττα Δημοπούλου, Ιωάννα Κυρίτση, Δέσποινα Μιτσιάλη, Ηρώ Ποταμούση

Εργαστήριο γυναικών:
Ηρώ Ποταμούση

Αυτοτελή Εργαστήρια ενηλίκων:
Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Έλενα Μαρσίδου, Ηρώ Ποταμούση, Νάσια Χολέβα

Δείτε περισσότερα εδώ: http://epikentro.actionaid.gr & https://www.youtube.com/watch?v=HOmB4Y6Wge4