Αποτελέσματα αναζήτησης

«Το σώμα αφηγείται (ή Δεν είναι τραγωδία!)»

«Το σώμα αφηγείται (ή Δεν είναι τραγωδία!)»

Ιεράπετρα, 4-5/11/2023, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Ιωάννα Μήτσικα

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 4/11/2023 5:00 μμ - 5/11/2023 2:00 μμ Export event


Εργαστήριο: «Το σώμα αφηγείται (ή Δεν είναι τραγωδία!)»

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ , 4-5/11/2023,  Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών και εμψυχωτών/εμψυχωτριών νενανικών ομάδων
Στο χώρο του ΚΠΕ Ιεράπετρας
Εμψύχωση: Ιωάννα Μήτσικα

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Ηρακλείου-Λασιθίου σε συνεγασία με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) και του ΚΠΕ Ιεράπετρας, στο πλαίσιο του προγράμματός τους "Κι αν ήσουν εσύ; - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος” διοργανώνει εργαστήριο με τίτλο «Το σώμα αφηγείται (ή Δεν είναι τραγωδία!)» για την υποστήριξη εκπαιδευτικών και εμψυχωτών/εμψυχωτριών νεανικών ομάδων που υλοποιούν ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.

Το εργαστήριο εντάσσεται στον επιμορφωτικό κύκλο με τίτλο ΄κι αν ήσουν εσύ;  - επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εμψυχωτών / εμψυχωτριών νεανικών ομάδων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με την αξιοποίηση παραστατικών τεχνών και βιωματικών δραστηριοτήτων  που, υπό προϋποθέσεις, οδηγεί  σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης έως και 170 ωρών.  Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και με την επιστημονική στήριξη των: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό προγραμμα), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ / Τμήμα Θεάτρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ/Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).
Το εργαστήριο «Το σώμα αφηγείται (ή Δεν είναι τραγωδία!)» ανήκει στην Ενότητα Β του επιμορφωτικού κύκλου του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;"  Δείτε περισσότερα ΕΔΩ (& www.theatroedu.gr)

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:   Θέσεις περιορισμένες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ)
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ-ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΠΔΘΕ 

Συντομη περιγραφή: 

Στο εργαστήριο μελετάμε το σώμα ως μέρος ενός συνόλου: σώμα-πνεύμα-φαντασία.

Το σώμα, μέσω του οποίου είμαστε παρόντες, το δυνατό και το αδύναμο σώμα, το σώμα της μνήμης, της Ιστορίας, του πόνου και της χαράς, το σώμα στην κοινωνία. Το σώμα που αφηγείται τους μύθους του κόσμου αλλά και τις ιστορίες της ζωής μας.

Πώς αφηγείται το σώμα όταν απουσιάζει ο λόγος;

Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με σωματικές τεχνικές (σύγχρονος χορός, σωματικό θέατρο) και τεχνικές devising. Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση με τα εκφραστικά μέσα, η ανακάλυψη και η δημιουργική χρήση του προσωπικού κινητικού λεξιλογίου, αλλά και η γνωριμία με μεθοδολογικούς τρόπους για τη δόμηση μιας παράστασης/performance βασισμένης στην κίνηση.

Το εργαστήριο χρησιμοποιεί ως πηγή σύγχρονα κοινωνικά θέματα/γεγονότα, που από την κοινωνία (Μ.Μ.Ε, κυβερνητικός ή κυρίαρχος λόγος, κοινή γνώμη) χαρακτηρίζονται ως «τραγικά» -πχ. προσφυγικά ναυάγια, ρατσιστικές δολοφονίες. Οι συμμετέχοντες επεξεργάζονται και συζητούν, μέσα από την αλληλεπίδραση και την τέχνη, δύσκολα κοινωνικά γεγονότα, παίρνοντας θέση αλλά και εκφράζοντας τον συναισθηματικό αντίκτυπο που αυτά έχουν στους ίδιους.

Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία.

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ
Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023
17:00-17:15 Παιδαγωγική ομάδα ΚΠΕ Ιεράπετρας Νεάπολης, Ευστράτιος Μυλωνάκης, Μαγδαληνή Ζουρμπάκη, Σοφία Τσαντηράκη, Ελισάβετ Δρούγκα,Χαρίδημος Βουμβουλάκης, «Εκπαίδευση για την Αειφόρο ανάπτυξη και ανθρώπινα δικαιώματα. Στοχοθεσία του σεμιναρίου»
17:15-19:15 Παράλληλα εργαστήρια:
 Βιωματικό εργαστήριο «Το σώμα αφηγείται (ή Δεν είναι Τραγωδία)»,Ιωάννα Μήτσικα, χορογράφος- χορεύτρια, θεατροπαιδαγωγός.
19:15- 19:30 Διάλειμμα
19:30 -21:30 Βιωματικά εργαστήρια (συνέχεια)

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023
9:30- 9:45 «Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος και του εκπαιδευτικού υλικού του κι αν ήσουν εσύ» Έλενα Φανιουδάκη, εκπαιδευτικός Π.Ο Κ.Π.Ε./Κ.Ε.ΠΕ.Α. Αρχανών, Τοπική συντονίστρια του προγράμματος Κι αν ήσουν εσύ;
9:45 -11:45 Παράλληλα εργαστήρια:
 Βιωματικό εργαστήριο : «Το σώμα αφηγείται (ή Δεν είναι Τραγωδία) , Ιωάννα Μήτσικα, χορογράφος- χορεύτρια, θεατροπαιδαγωγός.
11:45-12:00 Διάλειμμα
12:00-14:00 Δραστηριότητες από εκπαιδευτικά υλικά - Ανακεφαλαίωση – Αναστοχασμός,Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, Ιωάννα ΜήτσικαΗ Ιωάννα Μήτσικα, είναι χορογράφος-χορεύτρια. Εργάζεται ως χορογράφος και χορεύτρια στο θέατρο. Είναι μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού vis motrix και συνεργάτιδα του μουσικού σχήματος encardia, με το οποίο έχει περιοδεύσει σε Ελλάδα, Κύπρο, Κορσική και Ιταλία. Έχει συνεργαστεί με το Κ.Θ.Β.Ε, με το Ion Dacian National Operetta Theatre στο Βουκουρέστι και με πολλούς ιδιωτικούς και δημόσιους καλλιτεχνικούς φορείς, εντός και εκτός Ελλάδας. Διδάσκει στην Ανώτερη Σχολή́ Δραματικής Τέχνης Ανδρέας Βουτσινάς από́ το 2010. Κατά τα έτη 2021 και 2022 δίδαξε το μάθημα Κινησιολογία - Χορός για Ηθοποιούς στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Έχει ακόμα διδάξει στην Ανώτερη Σχολή́ Χορού́ Δήμου Σταυρούπολης, στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αμπελοκήπων, στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Βασίλης Διαμαντόπουλος, στο θεατρικό εργαστήριο του Κ.Θ.Β.Ε κ.α. Διαθέτει πλούσια εμπειρία στη διδασκαλία και την εμψύχωση ομάδων με ποικίλα χαρακτηριστικά, στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση. Από́ το 2008 υλοποιεί́ εργαστήρια θεάτρου και χορού σε κρατούμενους. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλα ευρωπαϊκά́ προγράμματα επιμόρφωσης με θέμα την Τέχνη στη Φυλακή́ και σε συλλογικές εκδόσεις εκπαιδευτικού́ υλικού́ με το ίδιο θέμα. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού́ του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει πτυχίο Νομικής (Α.Π.Θ.) και μεταπτυχιακό́ δίπλωμα στο Εργατικό́ Δίκαιο (Δ.Π.Θ.). Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Συντονισμός: Έλενα Φανιουδάκη, Τοπική Συντονίστρια Ηρακλείου-Λασιθίου

Γραμματεία/Πληρ.  info@theatroedu.gr/ 2106541600


 

Print

Number of views (113)/Σχόλια (0)

Αρχείο

«Δεκέμβριος 2023»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
27
28
2930
«Να τους πάρετε στα σπίτια σας!» - Διαδραστική παράσταση θεάτρου φόρουμ & θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα

«Να τους πάρετε στα σπίτια σας!» - Διαδραστική παράσταση θεάτρου φόρουμ & θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα

Διαδικτυακά, 30/11/2023, Γιώργος Μπεκιάρης, Λάμπρος Αραπάκος, Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Κρίθαρη, Γιώργος Μόσχος, Διονύσης Παύλου, Ευγενία Ζάγουρα
1
2
3
4
«Βιωματική μάθηση με τη μέθοδο Εκπαιδευτικού Δράματος»

«Βιωματική μάθηση με τη μέθοδο Εκπαιδευτικού Δράματος»

Διαδικτυακά, 4/12/2023 Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, Άβρα Αυδή, Μελίνα Χατζηγεωργίου
567
"η Τριμερής"

"η Τριμερής"

Πάτρα, 7/12/2023, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, Γλυκερία Αράπη
8
9
10
11
Διαφυγές - εκπαίδευση νέων θεατροπαιδαγωγών

Διαφυγές - εκπαίδευση νέων θεατροπαιδαγωγών

Διαδικτυακά, 11/12/2023, Εκπαίδευση στελεχών θέατρο φόρουμ ομάδα Ηρακλείου
12
13
14
15
16
17
18
19
«Βιωματική μάθηση με τη μέθοδο Εκπαιδευτικού Δράματος»

«Βιωματική μάθηση με τη μέθοδο Εκπαιδευτικού Δράματος»

Διαδικτυακά, 19/12/2023 Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Άβρα Αυδή, Μελίνα Χατζηγεωργίου
2021
«Nour: Η αξιοποίηση της κινηματογραφικής εικόνας στο πλαίσιο της εκπαίδευσης»

«Nour: Η αξιοποίηση της κινηματογραφικής εικόνας στο πλαίσιο της εκπαίδευσης»

Διαδικτυακά, 21/12/2023 Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Ιωάννης Πούλιος
222324
25262728293031
1234567

Κατηγορίες

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά