Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση – Πήλιο 2017
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (www.TheatroEdu.gr)
25-30/8/2017 Άγιος Ιωάννης Πήλιο
ΚΥΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Από το ατομικό στο συλλογικό:
χτίζοντας δρώμενα κοινωνικού θεάτρου με βάση το Θέατρο του Καταπιεσμένου
Χριστίνα Ζώνιου
Στη Θεατρική Κατασκήνωση 2017, στην υπερβατική αυτή σύναξη εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών στον Άη Γιάννη του Πηλίου,το εργαστήριο θα καταπιαστεί, υπό τους ήχους του ποταμιού και των πλατανόφυλλων, με ένα θέμα που επανέρχεται συχνά στις απαιτήσεις των κατασκηνωτών: το Θέατρο του Καταπιεσμένου (ΘτΚ). Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι να εισαχθούν οι συμμετέχοντες στο ΘτΚ, θεατρική μέθοδο που ίδρυσε ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Augusto Boal, η οποία εφαρμόζεται ευρέως σε διάφορα κοινωνικά, εκπαιδευτικά και θεραπευτικά περιβάλλοντα. Το ΘτΚ, που περιλαμβάνει τεχνικές όπως το Θέατρο Φόρουμ, το Θέατρο Εικόνα, το Αόρατο Θέατρο, το Ουράνιο τόξο των επιθυμιών, φιλοδοξεί να μετατρέψει τον μονόλογο της σκηνής σε διάλογο και διάδραση μεταξύ σκηνής και πλατείας, προκειμένου να εξερευνηθούν συλλογικά και ατομικά οι δυνατότητες υπέρβασης της καταπίεσης και επίτευξης της κοινωνικής αλλαγής.
Το εργαστήρι αυτό σκοπεύει στην ανάπτυξη της γνώσης των τρόπων με τους οποίους το θέατρο χρησιμοποιείται σε κοινωνικά, μη θεατρικά περιβάλλοντα και σε οριακούς χώρους, ώστε να ωφελήσει, να ενδυναμώσει και να εμψυχώσει ένα ευρύ φάσμα ομάδων, κοινοτήτων και ατόμων. Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην κατανόηση των αρχών, των ιδιαιτεροτήτων και των τεχνικών και στον εντοπισμό «παγίδων» όσον αφορά στην επιλογή του ΘτΚ ως μεθόδου παρέμβασης από τους καλλιτέχνες – εμψυχωτές στο πεδίο δραστηριοποίησής τους.
Το εργαστήριο θα καταλήξει με ένα διαδραστικό δρώμενο ΘτΚ στον χώρο της κατασκήνωσης.
Η Χριστίνα Ζώνιου είναι από το 2005 μέλος του διδακτικού προσωπικού (μέλος Ε.Ε.Π.) του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διδάσκει στο προπτυχιακό και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών τα αντικείμενα υποκριτική και κοινωνικό θέατρο. Πραγματοποίησε θεατρικές σπουδές πάνω στη θεωρία και την θεατρική πρακτική στην Αθήνα (Ε.Κ.Π.Α.- Τμήμα Θεατρικών Σπουδών), τη Γλασκόβη (University of Glasgow – Department of Film, Television & TheatreStudies – Mphil in Theatre Studies) και τη Φλωρεντία (Δραματική Σχολή Laboratorio Nove / Teatro della Limonaia - Master "Dramainscena"). Eίναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Παν/μιο Θεσσαλίας (Π.Τ.Π.Ε.) με θέμα διατριβής το Θέατρο του Καταπιεσμένου για την ενίσχυση της διαπολιτισμικής ικανότητας των εκπαιδευτικών. Εργάστηκε από το 1998 ως σκηνοθέτης, καθηγήτρια υποκριτικής, δραματολόγος και εμψυχώτρια κοινωνικού θεάτρου σε συνεργασία με θεατρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (μεταξύ άλλων Νέα Σκηνή, Τeatro della Limonaia, Intercity Festival, Teatro Verdi di Pisa, Prima del Teatro - European School for the Art of Actor, Ακτιβιστική Ομάδα Θ.τ.Κ.). Διατέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (2014-2017). Είναι μέλος της Επιτροπής Σπουδών του "Λυκείου Επιδαύρου", Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.