Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Θεραπευτική συνέργεια και ενίσχυση της ενσυναίσθησης: πρακτικές εφαρμογές τεχνικών μουσικοθεραπείας και δραματοθεραπείας στην Ειδική Αγωγή και στην συνεκπαίδευση ατόμων με αναπηρίες

Θεραπευτική συνέργεια και ενίσχυση της ενσυναίσθησης: πρακτικές εφαρμογές τεχνικών μουσικοθεραπείας και δραματοθεραπείας στην Ειδική Αγωγή και στην συνεκπαίδευση ατόμων με αναπηρίες

Αθήνα, 24/11/2012, Εργαστήριο Συνδιάσκεψης 2012, Κασσιανή Δημητριάδου, Ειρήνη Σταμούλη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 24/11/2012 9:00 πμ - 12:00 μμ Export event


7η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  

«Θέατρο & Εκπαίδευση: δεσμοί αλληλεγγύης»

Θεραπευτική συνέργεια και ενίσχυση της ενσυναίσθησης: πρακτικές εφαρμογές τεχνικών μουσικοθεραπείας και δραματοθεραπείας στην Ειδική Αγωγή και στην συνεκπαίδευση ατόμων με αναπηρίες

 

Κασσιανή Δημητριάδου

Μουσικοπαιδαγωγός ειδική αγωγής - Μουσικολόγος (E.Ε.Ε.Ε.Κ. Ν. ΧΙΟΥ)

Ειρήνη Σταμούλη

Θεατρολόγος ( Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ν. ΧΙΟΥ )

 

Εργαστήριο: 3 ώρες

Βιωματικό εργαστήριο βασισμένο στην πορεία συνδιδασκαλίας μαθημάτων μουσικοκινητικής και θεατρικής αγωγής σε έξι τμήματα του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ν. Χίου.

Στα πλαίσια του εργαστηρίου θα εξερευνήσουμε τα πλεονεκτήματα της συνδιδασκαλίας ως μοντέλου παροχής ειδικής εκπαίδευσης, τη συμβολή του θεατρικού παιχνιδιού και της μουσικοκινητικής αγωγής στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, στην κοινωνική και συναισθηματική εξέλιξη των παιδιών καθώς και στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης ως προϋπόθεσης για την ανάπτυξη δεσμών αλληλεγγύης.

Το εργαστήριο στοχεύει στη γνωριμία και εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση θεραπευτικών τεχνικών της μουσικοκινητικής αγωγής σε συνδυασμό με το θεατρικό παιχνίδι. Συγκεκριμένα θα αναπτυχθούν τεχνικές για το «ξύπνημα» του σώματος και τη συγκρότηση της ομάδας, παιχνίδια επικοινωνίας και συνεργασίας, δραστηριότητες αισθησιοκινητικής δράσης, ελεύθερης και συντονισμένης κίνησης με μουσικά και ηχητικά ερεθίσματα και στόχο την κινησιολογική ανάπτυξη σε σχέση με το χώρο, το χρόνο, την ομάδα, τον συμπαίχτη. Στην πορεία του εργαστηρίου θα ανακαλύψουμε πώς τα μουσικοκινητικά και θεατρικά παιχνίδια που αναπτύχθηκαν μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για παιχνίδια ρόλων, αυτοσχεδιασμούς και σκηνικά δρώμενα.

Το βιωματικό εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και των ειδικοτήτων, σε ειδικούς παιδαγωγούς και σε εμψυχωτές θεατρικών ομάδων. Οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν μικρά κρουστά ή αυτοσχέδια μουσικά όργανα

Θα παρασχεθεί στους συμμετέχοντες υλικό σε μορφή κειμένου και αρχείων ήχου (mp3) με τις δραστηριότητες του εργαστηρίου, καθώς και παρτιτούρες σε όσους το επιθυμούν.

Η Κασσιανή Δημητριάδου γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο έδωσε έμφαση στη Μουσική Παιδαγωγική και Ψυχολογία καθώς και στη Μουσική Ανθρωπολογία και Εθνολογία. Συμμετείχε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ερευνών δράσης στα πεδία της συνεκπαίδευσης ατόμων με αναπηρίες στο κανονικό εκπαιδευτικό σύστημα και της διαπολιτισμικής μουσικής αγωγής στη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια μουσικοθεραπείας, χοροθεραπείας, διδακτικής μεθοδολογίας, καθώς και σε εργαστήρια σχετικά με τις εικαστικές τέχνες και το θέατρο στην ειδική αγωγή. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε Συνέδρια και Ημερίδες. Ως εκπαιδευτικός έχει διδάξει σε γυμνάσια, δημοτικά και ολοήμερα σχολεία στην Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη, την Πτολεμαΐδα και τη Χίο, καθώς και σε ειδικά δημοτικά σχολεία στην Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη και στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Χίου.  Είναι μέλος της ΕΕΜΕ (Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση) και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Η Ειρήνη Σταµούλη γεννήθηκε στη Χίο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Θεατρικού Παιχνιδιού, Εκφραστικής Κίνησης - Χορού και Σκηνοθεσίας καθώς και ποικίλα σεμινάρια για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Έχει συνεργαστεί με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (∆Η.ΠΕ.ΘΕ.) Βορείου Αιγαίου ως βοηθός σκηνοθέτη αλλά κυρίως ως επιμελήτρια θεατρικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικού υλικού συνοδευτικού των  παιδικών παραστάσεων. Ως εκπαιδευτικός δίδαξε Θεατρικό Παιχνίδι στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης του Ι.Ε.Κ. Ν. Χίου και Θεατρική Αγωγή σε επιμορφωτικά προγράμματα της Ν.Ε.Λ.Ε. Χίου, του Κ.Ε.Ε. Χίου και του ∆Η.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου. Τα τελευταία έντεκα χρόνια έχει εργασθεί ως θεατρολόγος σε ολοήμερα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χίου (Μουσικό Γυμνάσιο, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και  Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.). Είναι μέλος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.