Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Παραγωγή οπτικοακουστικού προϊόντος: Οπτικοακουστική Παιδεία I

Παραγωγή οπτικοακουστικού προϊόντος: Οπτικοακουστική Παιδεία I

Αθήνα, 18/3/2006, Εργαστήριο, Μένης Θεοδωρίδης, Βασίλης Κοσμόπουλος, Γιώργος Ζαφειρίου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 18/3/2006 11:00 πμ - 1:30 μμ Export event


5η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ/ΔΡΑΜΑ και ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ &
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ International Drama / Theatre & Education Association – IDEA 
«Θέατρο στην εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21ο αιώνα» 

Αθήνα 17-18-19 Μαρτίου 2006
Προ- και μετα-συνεδριακές εκδηλώσεις 11-23 Μαρτίου 2006 σε τέσσερις πόλεις της χώρας

 

Μένης Θεοδωρίδης, σκηνοθέτης, Πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ

Βασίλης Κοσμόπουλος, σκηνοθέτης κινηματογράφου

Γιώργος Ζαφειρίου, φωτογράφος

«Παραγωγή οπτικοακουστικού προϊόντος: Οπτικοακουστική Παιδεία I»

 

 

Εργαστήριο 2,5 ωρών - Γλώσσα: Ελληνικά

 

Κάνοντας λόγο για εκπαιδευτικά προγράμματα οπτικοακουστικής παιδείας, αναφερόμαστε σε προγράμματα που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην οπτικοακουστική έκφραση· δηλαδή στην αφήγηση ιστοριών ή την παρουσίαση απόψεων με τη χρήση εικόνων και ήχων. Μέσα από κατάλληλα σχεδιασμένες απλές δραστηριότητες, τα παιδιά κάθε ηλικίας μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν τις θεμελιώδεις παραμέτρους κάθε είδους οπτικοακουστικής έκφρασης (φωτογραφία, κινηματογράφο, κινούμενο σχέδιο, δημιουργική ηχογράφηση, video-art, computer-art κλπ) και να αναγνωρίζουν τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά κάθε είδους οπτικοακουστικού προϊόντος (καλλιτεχνικά έργα, διαφημίσεις, ρεπορτάζ και ενημέρωση, τηλεοπτικές εκπομπές κλπ) που καθημερινά καταναλώνουν.

Στο εργαστήριο αυτό θα δουλευτούν παραδείγματα δύο δραστηριοτήτων για τη δημιουργία απλών οπτικοακουστικών προϊόντων με στοιχειώδη εξοπλισμό: α) σημειολογικά στοιχεία μέσα στο κάδρο, β) μικρή αφήγηση με φωτοκόμιξ.

 

Ο Μένης Θεοδωρίδης είναι σκηνοθέτης ειδικευμένος στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στην εκπαίδευση. Στο πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ – Εκπαίδευση και Πολιτισμός» (πρόγραμμα για την Αισθητική Αγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση) είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου οπτικοακουστικής έκφρασης και συντονιστής της ομάδας σχεδιασμού του εκπαιδευτικού υλικού (1994 – σήμερα). Εργάστηκε σε ερευνητικά προγράμματα «για την ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας μέσα από δραστηριότητες αισθητικής αγωγής» στην Ελλάδα και την Αγγλία (1972-1978) καθώς και σε προγράμματα Οπτικοακουστικής Παιδείας στην Ελλάδα και σε συνεργαζόμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1987-1998) με την εποπτεία του τομέα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παιδικής Τηλεόρασης. Υπήρξε υπεύθυνος Παιδικού Προγράμματος στην ΕΤ-2 (1984- 1986). Έχει διδάξει «Θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας» και «Χρήση Εποπτικών Μέσων Διδασκαλίας» σε διάφορα προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπήρξε υπεύθυνος εκπαιδευτικού σχεδιασμού στα δύο προγράμματα «ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ;» (Γνωριμία με τον Κινηματογράφο) του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΥΠΠΟ) για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΥΠΕΠΘ) (1998 – 2001). Από το 1984 εργάζεται στην ΕΡΤ ως σκηνοθέτης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στα περιοδικά «Νέα Παιδεία», «Εκπαιδευτική Κοινότητα», σε πρακτικά συνεδρίων και εκπαιδευτικά κείμενα σε έντυπα του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ» και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος είναι σκηνοθέτης. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Μονάχου, με υποτροφία του Ε.Κ.Κ., όπου συμμετείχε σε σειρά σεμιναρίων με ειδίκευση στην "αφήγηση μέσω των εικόνων" [visual story-telling]. Από το 2002 είναι επιμορφωτής του προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ" ενώ συνεργάζεται παράλληλα με τον Μένη Θεοδωρίδη, υπεύθυνο του τομέα οπτικοακουστικών, στο σχεδιασμό του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος. Από το 2003 είναι συνεργάτης του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας για τη διερεύνηση συναφών θεμάτων πολιτισμού και εκπαίδευσης. Έχει σκηνοθετήσει μια μικρού μήκους ταινία ["Τα ματογυάλια",1997] και βρίσκεται σε στάδιο προ-παραγωγής της ταινίας "Ο φωτογράφος των Τρικάλων" (σενάριο-σκηνοθεσία), με χρηματοδότηση του Ε.Κ.Κ.

Ο Γιώργος Ζαφειρίου φοίτησε στη Σχολή Φωτογραφίας FOCUS (1988-1991) με δασκάλους τους Τάκη Ζερδεβά, Πλάτωνα Ριβέλη, Δημοσθένη Αγραφιώτη, Νίκο Μάρκου, MassimiPizzocaro, Κώστα Κουτάγιαρ. Το 1991 παρακολούθησε μαθήματα ασπρόμαυρης επεξεργασίας υψηλής ποιότητας εικόνας με τον John Pack. Το 1991 συμμετέχει σε ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο "Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών", το 1991 & 1996 παρουσιάζει δουλειά του στη Χαλκίδα, ενώ από το 1994 επιμελείται φωτισμούς σε θεατρικές παραστάσεις του Θεάτρου Χαλκίδας. Διδάσκει στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας και στο Πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ.