Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

«Σπουδή στο αρχαίο δράμα. Οι Όρνιθες του Αριστοφάνη και η Αντιγόνη του Σοφοκλή»

Ξάνθη, 22-23/2/2008, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 22/2/2008 12:00 πμ - 23/2/2008 12:00 πμ Export event


«Σπουδή στο αρχαίο δράμα : «Αντιγόνη» του Ευριπίδη, «Όρνιθες» του Αριστοφάνη»
Γιώργος Μπινιάρης
Ξάνθη 22 και 23 Φεβρουαρίου 2008

Χώρος διεξαγωγής Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης

Διοργανωτές και συνεργαζόμενοι φορείς Δ/νση Δ/θμια Εκπ/σης Ν. Ξάνθης-Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Ξάνθης και το «Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση»
Ελεύθερη είσοδος
Συντονίστρια δράσης και υπεύθυνη επικοινωνίας και κράτησης θέσεων Εξάρχου- Βασιλούδη Ουρανία, 
Αναλυτικό πρόγραμμα

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008
16.00 – 16.15 Έναρξη
16.15 – 18.30 Εργαστήριο
18.30 – 18.45 Διάλειμμα
18.45 – 21.00 Εργαστήριο

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008
09.30 – 11.45 Εργαστήριο 
11.45 – 12.00 Διάλειμμα
12.00 – 14.30 Εργαστήριο

Με αφορμή τα χορικά απ’ την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και από τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη θα προσεγγίσουμε το θεατρικό λόγο ως προς τη μουσικότητα και το ρυθμό. Θα διερευνήσουμε τους θεατρικούς δρόμους, με τους οποίους τα στοιχεία του λόγου συμβάλλουν αφενός στην κατανόηση του περιεχομένου, αφετέρου στο σμίλεμα του περιεχομένου αυτού σε θεατρική κίνηση και θεατρική δράση. Ο τρόπος αυτός αξιοποιεί τις δυνατότητες όλων μας, κυρίως αυτές που βασίζονται στην αναπνοή, τη φωνή και την κίνηση. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό, και το τραγούδι δημιουργούμε μια θεατρική σύνθεση με αυτονόητη εκπαιδευτική αξία, τόσο για το μάθημα μέσα στη σχολική τάξη, όσο και για την προετοιμασία της μαθητικής παράστασης. 
Το σεμινάριο θα έχει βιωματικό χαρακτήρα και παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να προσέλθουν με άνετα ρούχα και παιγνιώδη διάθεση. 

Ο Γιώργος Π. Μπινιάρης γεννήθηκε στην Αρχαία Κόρινθο. Θέατρο σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου και στην "Κινηματογραφική Σχολή Ε. Χατζίκου". Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με το "Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο" του Λεωνίδα Τριβιζά, το "Χοροθέατρο Ροές" της Σοφίας Σπυράτου, το "Θέατρο Σφενδόνη" της Άννας Κοκκίνου, και το "Απλό Θέατρο" του Αντώνη Αντύπα. Ως σκηνοθέτης συνεργάστηκε με τα Δημοτικά Θέατρα Λουτρακίου, Καστοριάς και Ναυπλίου και με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Χίο. Ως εμψυχωτής και δάσκαλος θεάτρου συνεργάστηκε με καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς όπως η Δραματική Σχολή "Μορφές" στο Θέατρο "Εμπρός", το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, η "Κουμαντάρειος" Πινακοθήκη Σπάρτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και διδάσκει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής και ερευνητικής ομάδας "Μυθολογία" για το θέατρο, το μύθο και τον ποιητικό λόγο. Σκηνοθετεί, διδάσκει και είναι υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Χίο.