Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Διήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο - Η Θεατρική Αγωγή στο Δημοτικό Σχολείο - Εργαστήριο 4: Αυτοσχεδιασμός και δημιουργικότητα

Αθήνα, 6-7/10/2006, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Μαρία Φραγκή

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 6/10/2006 4:30 μμ - 7/10/2006 2:30 μμ Export event


Διήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο

«Η Θεατρική Αγωγή στο Δημοτικό Σχολείο»

για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρολόγους, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, φοιτητές θεατρικών σπουδών

Ημερομηνίες: Παρασκευή 6 και Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2006

Ώρες: Παρασκευή 16.00-21.00 & Σάββατο 09.00-14.30

Τόπος: Ελληνογαλλική σχολή «Jeanne D’ Arc» στον Πειραιά

(Ελευθερίου Βενιζέλου 12-Α, τηλ. 210-4179161, 5 λεπτά από Σταθμό Ηλεκτρικού Πειραιά)

 

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ για το ΘΕΑΤΡΟ στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ διοργανώνει Διήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα: «Η Θεατρική Αγωγή για το Δημοτικό σχολείο».

  • Οι συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος σε 4 διαφορετικά βιωματικά Εργαστήρια διάρκειας 2 ωρών το καθένα και μια συζήτηση για τη γενικότερη θέση του θεάτρου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

  • Στα Εργαστήρια θα προσεγγίσουμε διαφορετικές τεχνικές όπως το θεατρικό παιχνίδι, τη δραματοποίηση, το ανέβασμα μιας παράστασης με παιδιά κ.ά

  • Το Σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για την θεατρική αγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

  • Θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ-ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ

Βγαγκές Στέλιος, δάσκαλος - εμψυχωτής Θεατρικού Παιχνιδιού

Πίτσικας Ηλίας, δάσκαλος Θεατρικού Παιχνιδιού

Τζαμαργιάς Τάκης, σκηνοθέτης, ΕΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Αθηνών

Φραγκή Μαρία, Δρ. Θεατρικών Σπουδών, σκηνοθέτης, μέλος της συγγραφικής ομάδας της μεθόδου «Θεατρική Αγωγή Ε’ & Στ’ Δημοτικού»

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

Παρασκευή

6/10/06

16.00-16.30

Εγγραφές

16.30-18.30

Εργαστήρια

18.30-19.00

Διάλειμμα

19.00-21.00

Εργαστήρια

 

Σάββατο

7/10/06

09.00-11.00

Εργαστήρια

11.00-11.30

Διάλειμμα

11.30-13.30

Εργαστήρια

13.45-14.30

Αξιολόγηση

Συζήτηση με τους εμψυχωτές

Βεβαιώσεις

 

 

Οργανωτική Επιτροπή: Χριστίνα Λαναρά, Μαρία Καρανίκου, Μαρίτα Λώλη, Γιώργος Μάρδας

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ για το ΘΕΑΤΡΟ στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μέλος του IDEA-International Drama/Theatre & Education Association

www.TheatroEdu.gr, e-mail theatro@TheatroEdu.gr

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4   

"Αυτοσχεδιασμός και δημιουργικότητα"

Μαρία Φραγκή, Δρ. Θεατρικών Σπουδών, σκηνοθέτης, μέλος της συγγραφικής ομάδας της μεθόδου «Θεατρική Αγωγή Ε’ & Στ’ Δημοτικού»

Στο εργαστήριο μας ξεκινώντας από απλές ασκήσεις ενεργοποίησης του σώματος και αφύπνισης των αισθήσεων προχωράμε σε πιο σύνθετες ασκήσεις ψυχοτεχικής, που είναι η βάση για την ανάπτυξη του αυτοσχεδιασμού. Στη συνέχεια, εξοικειωνόμαστε με την έννοια της δράσης και την τεχνική του αυτοσχεδιασμού. Στόχος μας είναι η κατανόηση της μεθόδου και ο τρόπος που μπορεί να στηρίξει τη δουλειά στο σχολείο (Δραματοποίηση, Θέατρο, Διδακτική άλλων αντικειμένων)

 

Μαρία Φραγκή σπούδασε υποκριτική στις σχολές Πέλου Κατσέλη-ΠΕΙΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ. Αποφοίτησε από  τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γαλλικό Τμήμα). Από το 1987 κάνει μεταπτυχιακές σπουδές ελληνικής και γαλλικής φιλολογίας  και θεατρολογίας στο Παρίσι. Το 1996 ονομάζεται Διδάκτωρ  Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών με ειδίκευση στις ΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ-ΘΕΑΤΡΟ, του Πανεπιστημίου PARIS X-NANTERRE. Έχει σκηνοθετήσει επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους με έμφαση στην παράσταση για νεανικό κοινό. Ίδρυσε το «Εργαστήριο Θεατρικής Έρευνας και Τέχνης» του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Ομάδα «ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ; » του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε θέατρο (θεωρία και πράξη) στον Τομέα Θεατρολογίας- Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών, στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών  του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών. Έχει γράψει και μεταφράσει κείμενα για το θέατρο ενώ συμμετείχε στην επιτροπή θεάτρου του προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ, στη δημιουργία του Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών για το Θέατρο (Π.Ι.,1998) και του βιβλίου «Θεατρική Αγωγή Ε & Στ Δημοτικού» για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Εκπονεί έρευνα και διδάσκει στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

Print

Number of views (899)/Σχόλια (0)