«Εργαλεία Θεάτρου στην Εκπαίδευση»
Αθήνα, Φεβρουάριος - Μάιος 2015
Βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές θεατρικών ομάδων, φοιτητές κτλ - Γραφείο Αθήνας
Αγαπητοί φίλοι της Αθήνας,
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση /Γραφείο Αθήνας διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά και εγκαινιάζει την καινούργια χρονιά με μια σειρά από βιωματικά θεατρικά εργαστήρια για τα μέλη του- φοιτητές, εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές θεατρικών ομάδων- που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν ποικίλες εφαρμογές της θεατρικής τέχνης στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση.
Οργανώνουμε ένα κύκλο εργαστηρίων τα οποία σε μηνιαία βάση (κάθε δεύτερο Σάββατο του μήνα) έχουν στόχο να προσφέρουν εργαλεία πάνω σε τέσσερις διαφορετικές θεματικές. Τα εργαστήρια είναι αυτοτελή και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν μέρος σε όσα και όποια επιθυμούν, αρκεί να έχουν συμπληρώσει έγκαιρα την ηλεκτρονική αίτηση μέχρι και 5 μέρες πριν από την ημερομηνία πραγματοποίησης κάθε εργαστηρίου.Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την επιβεβαίωση της συμμετοχής τους ηλεκτρονικά.
Τα σεμινάρια γίνονται με την πολύτιμη προσφορά των εμψυχωτών-φίλων και μελών του Δικτύου και είναι δωρεάν για τα μέλη (οικονομικώς τακτοποιημένα για το 2015). Είναι δυνατή η συμμετοχή μη μελών, με το αντίτιμο των 12Ε για κάθε εργαστήριο. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με την υποβολή της αίτησης. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του Δικτύου, Σαρρή 14 (4ος όροφος) σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.
«Εξερευνώντας τις αισθήσεις μέσα από το κινούμενο σώμα»
Θάλεια Δήτσα, χορογράφος, δασκάλα κίνησης
Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2015, 10.30 – 13.00
Δωρεάν για τα μέλη
Τόπος: Σαρρή 14 Αθήνα
Περιγραφή:
Η αισθητηριακή αντίληψη αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στα ερεθίσματα, το περιβάλλον, το νου και τις δράσεις μας. Είναι πολύ βασικός παράγοντας της αναπτυξιακής διαδικασίας αλλά και της καθημερινής βιωματικής εμπειρίας της καθημερινότητας. Το κινούμενο σώμα μας τοποθετεί de facto στην καρδιά του αισθητηριακού μας σύμπαντος, και αυτό αποτελεί μία από τις πιο πολύτιμες διαστάσεις της κίνησης, ένα γεγονός που μπορεί να αξιοποιηθεί σε διαφορετικά πλαίσια όπως το εκπαιδευτικό, το ερευνητικό, το ψυχοκοινωνικό κτλ. Η σύνδεση με τις αισθήσεις, η στροφή της προσοχής μας στον τρόπο που σχετιζόμαστε με τον κόσμο γύρω μας, είναι επίσης πολύτιμη σε πλαίσια και συνθήκες ζωής που τείνουν ολοένα να αποκόβουν τις αισθήσεις από τη λειτουργία της σύνδεσης με τον κόσμο και αποζητούν την απόλυτα εργαλειακή τους χρήση ή την φίμωση τους. Σε αυτό το σεμινάριο θα βιώσουμε τη σύνδεση με τις αισθήσεις μας και θα ερευνήσουμε την κίνηση ως τόπο παρατήρησης και εκλέπτυνσης της αισθητηριακής μας αντίληψης και τρόπων του σχετιζόμαστε με τον κόσμο. Θα δουλέψουμε με ασκήσεις επαφής και αντίληψης που μας προσφέρουν τη χαρά να νιώσουμε, να αναγνωρίσουμε τι νιώθουμε και να δράσουμε βάσει αυτού, ένα βίωμα χρήσιμο σε όποιον θέλει να συμπεριλάβει τον σεβασμό και την αναγνώριση της αισθητηριακής αντίληψης σε διαδικασίες ομάδων, εκπαίδευσης κτλ. Το σώμα-νους, η παρατήρηση, όλοι οι πολύτιμοι δάσκαλοι είναι πάντα εκεί.
Η Θάλεια Δήτσα σπούδασε Φυσική στην Κρήτη, χορογραφία στη Μ. Βρετανία (ΜΑ) και εκπαιδεύτηκε ως δασκάλα της μεθόδου Pilates στην Αθήνα. Έχει επίσης ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί σταθερά με την ομάδα χορού 14η μέρα της Μαρίας Αγγέλου(2001-2009), συμμετέχοντας σε 7 χοροθεατρικές παραστάσεις, και με άλλους χορογράφους (ομάδα Συν+εργασία, Αφρ. Βερβενιώτη, Sumako Koseki). Έχει χορογραφήσει μικρά χορευτικά έργα ( A road to the world, Long Roads, Beyond the movement an animal, Beyond an animal the sound) και επιμεληθεί την κίνηση σε θεατρικές παραστάσεις (Ερωτόκριτος, Θίασος Ηλία Καρελλά, Τόπος H2O, ομάδα Μαύρο Σκυλί, Μία τρελλή Μέρα, Θίασος Σαλτιμπάγκοι, Γράμματα Αγάπης στον Στάλιν, Εταιρεία Θεάτρου Εν Δράσει). Από το 2013 είναι μέλος της Εταιρείας Θεάτρου Εν Δράσει. Έχει ασχοληθεί εντατικά με το Butoh, με σωματικές πρακτικές (somatics) παρακολουθώντας εκπαιδεύσεις στο Body-Mind Centering στην Αμερική και την Ελλάδα, ενώ παρακολουθεί περιοδικά μαθήματα και σεμινάρια της τεχνικής Feldenkrais. Έχει παρακολουθήσει για 2,5 χρόνια το εργαστήρι σωματικού θεάτρου της Πλεύσις με τον Αντώνη Κουτρουμπή. Έχει παρακολουθήσει εισαγωγικά σεμινάρια χοροθεραπείας και ψυχοπαιδαγωγικής και σεμινάρια Contact Improvisation. Μέσα από όλα αυτά τα ερεθίσματα διαμορφώνει τη διδασκαλία της. Ερευνά τον αυτοσχεδιασμό και τη σωματική έκφραση ως καλλιτεχνική και εκπαιδευτική διαδικασία και μαζί την ενδιαφέρουν οι κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις των πρακτικών αυτών. Διδάσκει Pilates, κίνηση, χορό και αυτοσχεδιασμό στην Αθήνα.
Οργάνωση: Γραφείο Αθήνας Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Πληρ. fani.farmakaki@hotmail.com