Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

“ΧΩΡ-εύουμε;”

Κέρκυρα, 24/11/2023, Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς Αλκηστις Βασιλάκου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 24/11/2023 5:00 μμ - 8:00 μμ Export event


Εργαστήριο "ΧΩΡ-εύουμε;"
Εμψύχωση Άλκηστις Βασιλάκου

Κέρκυρα Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2024, 5μμ-8μμ

Στο Στούντιο του Δημοτικού Θεάτρου σε συνεργασία με το Δηπεθε Κέρκυρας

Το εργαστήριο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2023

Αιτήσεις συμμετοχής στη φόρμα αίτησης: https://forms.gle/wKXYEANT7K5BSajj7 
Η συμμετοχή στο βιωματικό θεατρικό εργαστήρι είναι δωρεάν. 
Προτεραιότητα θα δοθεί στα μέλη του Δικτύου που έχουν τακτοποιήσει τη συνδρομή τους για το 2023. Θα τηρηθεί η χρονική σειρά υποβολής των αιτήσεων.
Οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν email με επιβεβαίωση της συμμετοχής τους .
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, ΣΤΙΣ 24.00 ΜΜ 

Περιγραφή Εργαστηρίου: Ιστορικά, η πόλη γεννιέται από τη συνάντηση: τη συνάθροιση ανθρώπων, την ανταλλαγή αγαθών και ιδεών, τη συλλογική δράση, τον ανταγωνισμό ή ακόμα τον πόλεμο. Από αυτή τη σκοπιά, η πόλη είναι εξαρχής ένας δημόσιος χώρος. Στο μυθιστόρημα του Ίταλο Καλβίνο “Αόρατες Πόλεις” ο Μάρκο Πόλο ταξιδεύει στις πόλεις της αχανούς κινεζικής αυτοκρατορίας για χάρη του κινέζου αυτοκράτορα Κουμπλάι Χαν. Όταν η περιπλάνηση του τελειώσει, θα αφηγηθεί τις εμπειρίες του στον μεγάλο αυτοκράτορα. Ο Πόλο, ως επισκέπτης, χαρτογραφεί τις πολλαπλές εμπειρίες των κατοίκων και κυρίως τις “πληγές” των πόλεων. Οι πόλεις που επισκέφτηκε είναι άραγε φανταστικές ή μήπως οι ουτοπικές εκδοχές αυτών που αντίκρισε;  «Τι είναι όμως σήμερα η πόλη για μας; Σκέφτομαι ότι έγραψα κάτι σαν τελευταίο ποίημα αγάπης για τις πόλεις, τη στιγμή που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τις ζήσουμε.» Italo Calvino. Ακολουθώντας τον προβληματισμό που θέτει ο συγγραφέας, στο εργαστήριο «Χωρ-εύουμε», θα επιχειρήσουμε να περπατήσουμε μέσα στην πόλη που ζούμε και να την αναδημιουργήσουμε. Ας εξερευνήσουμε τον χώρο που βρίσκεται μέσα και γύρω από εμάς μέσω των αισθήσεων. Χώρος είμαστε εμείς, το σπίτι μας, η γειτονιά μας και η πόλη μας. Χώρος είναι οι αναμνήσεις, τα συναισθήματα, μια μυρωδιά, ένας ήχος, μια φωτογραφία ενός κτιρίου που κάποτε υπήρξε ή ένας μη-τόπος όπου θα θέλαμε να κατοικήσουμε.  Προτείνουμε στους συμμετέχοντες να φορούν άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια, καθώς μέρος του εργαστηρίου θα είναι μια μισάωρη περιήγηση στο κέντρο της πόλης. 
Τα εργαλεία μας θα είναι Τεχνικές Θεάτρου και Εκπαιδευτικού Δράματος, Δημιουργική Γραφή, Φωτογραφία, Τεχνικές Θεάτρου της Επινόησης.
Διάρκεια 3 ώρες. 
Το εργαστήρι «ΧΩΡ-εύουμε;» εμπνεύστηκαν στην περίοδο της καραντίνας, η Άλκηστις Βασιλάκου και η Χριστίνα Γούση
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το εργαστήριο είναι βιωματικό, συμμετοχικό και περιλαμβάνει κινητικές ασκήσεις και ασκήσεις με σωματική επαφή
.

H Άλκηστις Βασιλάκου αποφοίτησε το 2011 από την σχολή Νηπιαγωγών της Πάτρας. Το 2010 υπήρξε συν-ιδρύτρια της ομάδας αφήγησης και δραματοποίησης παραμυθιών "Μυθοπεριπατητές”, η δράση της οποίας αποτέλεσε το έναυσμα για την μετέπειτα ενασχόλησή της με το Θέατρο ως τέχνη αλλά και ως εκπαιδευτικό μέσο. Το 2012 τελείωσε με διάκριση τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας.Για τα επόμενα 5 χρόνια, δούλεψε ως εμψυχώτρια διαφορετικών ηλικιακών ομάδων σε ευρωπαϊκά εθελοντικά προγράμματα (Erasmus for young entrepreneurs, EVS, Erasmus Placement) στην Σικελία και στην Πορτογαλία, χρησιμοποιώντας μεθόδους μη τυπικής εκπαίδευσης. Από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι σήμερα,  είναι μέλος της θεατροπαιδαγωγικής ομάδας 'Μικροί Ιχνευτές'  που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της δράσης: ‘Δημιουργική Απασχόληση για παιδιά στην Επίδαυρο’ του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Από το 2018 συνεργάζεται με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, ως εμψυχώτρια του ‘Κι αν ήσουν εσύ;’(πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων).Η αγάπη της για την προφορική ιστορία και την αφήγηση αποτυπώνεται στην επιτυχή διοργάνωση του Φεστιβάλ Ζωντανής Βιβλιοθήκης στην Κατάνη της Σικελίας (Libreria Vivente) το 2014 και μιας βιωματικής ξενάγησης στην συνοικία Πρόνοια του Ναυπλίου (Υπο-βρήχειο) το 2019. Το 2020 αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου και τα τελευταία 3 χρόνια εργάζεται ως θεατρολόγος σε δημόσια σχολεία της χώρας.

 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Γραφείο Κέρκυρας
Συνεργασία: ΔΗ.ΜΟ.Π. «Νίκος Μώρος»  (Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κέρκυρας), ΔΗΠΕΘΕΚ, ΕΛΜΕ  Κέρκυρας, ΣΕΠΕ Κέρκυρας.
Πληροφορίες: Ευγενία Ζάγουρα (τηλ:6937087685)

 

Print

Number of views (440)/Σχόλια (0)