Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

"Συμμετοχή και αυτονομία των παιδιών στο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Εκπαίδευση στην πολιτειότητα, συνεργατική παιδαγωγική και δικαιώματα του παιδιού"»

"Συμμετοχή και αυτονομία των παιδιών στο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Εκπαίδευση στην πολιτειότητα, συνεργατική παιδαγωγική και δικαιώματα του παιδιού"»

Διαδικτυακά, 5/3/2024 διάλεξη-συζήτηση, Δέσποινα Καρακατσάνη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 5/3/2024 6:00 μμ - 7:30 μμ Export event


Διάλεξη-Συζήτηση:"Συμμετοχή και αυτονομία των παιδιών στο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Εκπαίδευση στην πολιτειότητα, συνεργατική παιδαγωγική και δικαιώματα του παιδιού."
Εισηγήτρια: Δέσποινα Καρακατσάνη  Καθηγήτρια Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Δωρεάν, διαδικτυακά (ΖΟΟΜ),  για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές/εμψυχώτριες ομάδων. 

Διαδικτυακά, 5/3/2024, 6.00μμ-7.30μμ
ΕΔΩ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΖΟΟΜ

https://us02web.zoom.us/j/89760225321?pwd=bEFmaDNzUGZYRWVFaUZYQWNsKzBrQT09
Meeting ID: 897 6022 5321
Passcode: 540615

Τεχνική υποστήριξη: Άρτεμη Παπακωνσταντινοπούλου

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματός τους "Κι αν ήσουν εσύ; - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος” διοργανώνει διάλεξη-συζήτηση με τίτλο «Συμμετοχή και αυτονομία των παιδιών στο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Εκπαίδευση στην πολιτειότητα, συνεργατική παιδαγωγική και δικαιώματα του παιδιού» για την υποστήριξη εκπαιδευτικών και εμψυχωτών/εμψυχωτριών νεανικών ομάδων που υλοποιούν ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.

Η εκδήλωση εντάσσεται στον επιμορφωτικό κύκλο με τίτλο ΄κι αν ήσουν εσύ;  - επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εμψυχωτών / εμψυχωτριών νεανικών ομάδων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με την αξιοποίηση παραστατικών τεχνών και βιωματικών δραστηριοτήτων  που, υπό προϋποθέσεις, οδηγεί  σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης έως και 190 ωρών.  Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και με την επιστημονική στήριξη των: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό προγραμμα), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ / Τμήμα Θεάτρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ/Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).
Η διάλεξη-συζήτηση «Συμμετοχή και αυτονομία των παιδιών στο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Εκπαίδευση στην πολιτειότητα, συνεργατική παιδαγωγική και δικαιώματα του παιδιού» ανήκει στην Ενότητα Γ του επιμορφωτικού κύκλου του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" 
 Δείτε περισσότερα ΕΔΩ (& www.theatroedu.gr)

Αιτήσεις συμμετοχής: Θέσεις περιορισμένες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ)
Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση  στη ΦΟΡΜΑ ΕΔΩ   και θα λάβουν στο ιμειλ τους τον σύνδεσμο ΖΟΟΜ  την παραμονή της εκδήλωσης.

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ-ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΠΔΘΕ 

Σύντομη περιγραφήΣτο πλαίσιο της διάλεξης θα συζητήσουμε ζητήματα συμμετοχής και αυτονομίας των μαθητών/τριών στο εκπαιδευτικό πλαίσιο σε συνάρτηση με εργαλεία μιας συνεργατικής παιδαγωγικής προσέγγισης. Θα στηριχθούμε σε εργαλεία της θεσμικής παιδαγωγικής και της παιδαγωγικής Φρενέ και θα κάνουμε τη σύνδεση με τα δικαιώματα του παιδιού και την εκπαίδευση στην ιδιότητα του πολίτη. Θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα το θέμα της συμμετοχής των παιδιών με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Η Δέσποινα Καρακατσάνη σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Paris 8-Saint-Denis-Vincennes και στη Διδακτική Ιστορίας και Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Paris 7-Jussieu. Δίδαξε στo Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης την περίοδο 1998-2000. Διορίστηκε Λέκτορας στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2000. Από το 2004 διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και από το 2006 στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής (2015-2019) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας CiCe-Childrens’ Identity and Citizenship in Europe (2016-2018). Ήταν υπεύθυνη του πιλοτικού προγράμματος εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών στην παιδαγωγική Φρενέ στην Πελοπόννησο (2018-2020). Συνεργάζεται σε ερευνητικά προγράμματα με το DARE (Demoracy and Human Rights Education in Europe), το NECE (Νetworking European Citizenship Education), το CiCe-Childrens’ Identity and Citizenship in Europe. Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά ελληνικά και ξένα περιοδικά. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσονται η ιστορία των παιδαγωγικών θεωριών, η εκπαίδευση στην πολιτειότητα και η διαπολιτισμική εκπαίδευση. 

 


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Γραμματεία/Πληρ.: info@theatroedu.gr / 2106541600


 

Print

Number of views (992)/Σχόλια (0)