Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Θεατρική παράσταση για παιδιά και νέους: το πριν και το μετά

Θεατρική παράσταση για παιδιά και νέους: το πριν και το μετά

Θεσσαλονίκη 12/10/2019, Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Ειρήνη Ζώη, Ανέτα Λιάπτση

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 12/10/2019 5:00 μμ - 8:00 μμ Export event


Διημερίδα «Το θέατρο για παιδιά και νέους στον 21ο αιώνα: Αναζητήσεις και προβληματισμοί»

Θεσσαλονίκη, 12-13 Οκτωβρίου 2019

Θεατρική παράσταση για παιδιά και νέους: το πριν και το μετά.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Εμψυχώτριες: Ειρήνη Ζώη, θεατροπαιδαγωγός - Ανέτα Λιάπτση, θεατρολόγος, θεατροπαιδαγωγός.

Διάρκεια: 3 ώρες (5.00 μ.μ. έως 8.00 μ.μ)

Πήραν μέρος: 32 άτομα

Περιγραφή του εργαστηρίου: Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκπαιδευτικού υλικού με δραστηριότητες για πριν και μετά την παρακολούθηση μιας παράστασης για παιδιά και νέους αποτελεί μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς στο πλαίσιο της ενεργητικής, βιωματικής και συνεργατικής μάθησης. Αξιοποιώντας θεατρικές τεχνικές με τη διαμεσολάβηση του εκπαιδευτικού, ο μαθητής/-τρια διερευνά θέματα που θίγονται στην παράσταση, θέτει ερωτήματα, εμπλέκεται συναισθηματικά και βιώνει μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Με αυτό το σκεπτικό, σχεδιάσαμε το εκπαιδευτικό υλικό για δραστηριότητες μέσα στην τάξη πριν και μετά την παράσταση του «Ειρηνοποιού» του David Holman που παρουσιάστηκε από το ΚΘΒΕ σε σχολεία της Α/θμιας εκπαίδευσης κατά τις θεατρικές περιόδους 2017-2018 και 2018-2019.

Έχοντας ως ερέθισμα το συγκεκριμένο υλικό, οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το πριν και το μετά της ιστορίας του Ειρηνοποιού, να διερευνήσουν το θέμα της ειρηνικής συνύπαρξης που θέτει το έργο, να σχεδιάσουν το δικό τους εκπαιδευτικό υλικό, να παίξουν και να βιώσουν την «μεταμόρφωση» του μαθητή σε ενεργό θεατή μιας παράστασης.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Α/θμιας εκπαίδευσης, σε θεατρολόγους, γονείς, σε όσους δουλεύουν με παιδιά, παρακολουθούν μαζί τους οργανωμένα παραστάσεις και επιθυμούν η παρακολούθηση της παράστασης να μη συνιστά ένα «τυχαίο» και αποσπασματικό γεγονός, αλλά μια ολοκληρωμένη εμπειρία που θα συμβάλλει στην ενεργητική παρακολούθηση και θα «μεταμορφώσει» τους μαθητές σε ενεργούς θεατές μέσα από παιχνίδια, θεατρικές τεχνικές και δραστηριότητες.

Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 20 άτομα. Προτείνουμε άνετα ρούχα και παπούτσια. Δεν είναι απαραίτητη η προηγούμενη παρακολούθηση της παράστασης «Ειρηνοποιός».

Χώρος Διεξαγωγής: 43 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Προξ. Κορομηλά 25

Δωρεάν, για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Απαιτείται συμπλήρωση της ΦΟΡΜΑΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ.

Βιογραφικά Σημειώματα:
Η Ειρήνη Ζώη είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Υποκριτική και του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στις Κλασικές Σπουδές. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης στο University of Warwick (UK). Έχει εργαστεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. ως υπεύθυνη του τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (2010-2012). Από το 2015 συνεργάζεται με το ΚΘΒΕ ως θεατροπαιδαγωγός στα χειμερινά και θερινά εργαστήρια για παιδιά, καθώς και στο θεατρικό εργαστήρι για Έλληνες και πρόσφυγες εφήβους. Από το 2014, διδάσκει το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Η Ανέτα Λιάπτση είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην υποκριτική. Έχει εργαστεί ως θεατροπαιδαγωγός στο εργαστήριο δημιουργικής έκφρασης για παιδιά Σβούρα (1998-2011). Έχει συνεργαστεί με το Κ.Θ.Β.Ε. ως ηθοποιός και συντονίστρια των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (2002-2010), όπως και στα χειμερινά και θερινά θεατρικά εργαστήρια για παιδιά (2015-2018). Επίσης, έχει συνεργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη και ηθοποιός με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», το Σχήμα Εκτός Άξονα και το Χοροθέατρο Αδράστεια. Από το 2005 διδάσκει θεατρική αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της καλλιτεχνικής ομάδας Sempreviva.


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
info@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Print

Number of views (1432)/Σχόλια (0)