Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Tuseme: Ένα εργαλείο για την ενδυνάμωση

Tuseme: Ένα εργαλείο για την ενδυνάμωση

Αθήνα, 19/3/2006, Εργαστήριο, Ghonche Materego

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 19/3/2006 9:00 πμ - 11:30 πμ Export event


5η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ/ΔΡΑΜΑ και ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ &
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ International Drama / Theatre & Education Association – IDEA 
«Θέατρο στην εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21ο αιώνα» 

Αθήνα 17-18-19 Μαρτίου 2006
Προ- και μετα-συνεδριακές εκδηλώσεις 11-23 Μαρτίου 2006 σε τέσσερις πόλεις της χώρας

 

Ghonche MateregoΘεατρικό Ινστιτούτο Ανατολικής Αφρικής, Τανζανία

«Tuseme: Ένα εργαλείο για την ενδυνάμωση»

 

Εργαστήριο 2,5 ωρών - Γλώσσα: Αγγλικά

 

‘Τuseme’ είναι λέξη της γλώσσας Σουαχίλι και σημαίνει «αφήστε μας να εκφραστούμε ελεύθερα». Πρόκειται για μια διαδικασία ενδυνάμωσης για φοιτητές και μαθητές, αγόρια και κορίτσια, μέσω της οποίας μπορούν να κατανοήσουν και να ξεπεράσουν προβλήματα που εμποδίζουν τη σχολική, ακαδημαϊκή και κοινωνική τους ανάπτυξη. Η διαδικασία του tusemeεμπλέκει τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους να εντοπίσουν τα προβλήματά τους, να αναλύσουν τα βαθύτερα αίτιά τους, να τα εκφράσουν χρησιμοποιώντας ποικίλους καλλιτεχνικούς τρόπους, να βρουν λύσεις και να δραστηριοποιηθούν για την επίλυσή τους. Στόχος του εργαστηρίου είναι  να περάσουν οι συμμετέχοντες μέσα από αυτή τη διαδικασία του tusemeβήμα-βήμα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ενδυναμώνουν μία περιθωριοποιημένη κοινότητα στο σχολικό περιβάλλον.

 

Ο Ghonche Materego υπηρετεί το χώρο της Τέχνης πάνω από τριάντα χρόνια τόσο ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, εμψυχωτής, παραγωγός, ερευνητής όσο και ως οργανωτικό στέλεχος. Εργάστηκε στο πρώην Εθνικό Θέατρο της Τανζανίας και δίδαξε στο Κολέγιο Τεχνών Bagamoyo καθώς και στο Τμήμα Καλών και Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Dares Salaam. Έχει σκηνοθετήσει και αναλάβει την παραγωγή θεατρικών έργων και ταινιών με διαφορετικές εταιρίες σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Ειδικεύεται στις συμμετοχικές μεθοδολογίες και με αυτήν την ιδιότητα έχει δουλέψει με εκπαιδευτικούς και νέους σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Τανζανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής, Κεντρικής και Νότιας Αφρικής. Έχει  κάνει την παραγωγή για πολλούς αναπτυξιακούς οργανισμούς και έχει κυκλοφορήσει εκπαιδευτικές-ψυχαγωγικές βιντεοταινίες που χρησιμοποιούνται ως «εργαλεία», για να προκληθεί συζήτηση ανάμεσα στους θεατές. Αυτό το διάστημα εργάζεται ως υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος του περιφερειακού θεατρικού δικτύου «Θεατρικό Ινστιτούτο Ανατολικής Αφρικής».