2η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2003

Σπέτσες, 3 - 10 Αυγούστου 2003
"Σώμα, Λόγος, Μύθος"


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ: 

Κώστας Φιλίππογλου, Σταυρούλα Σιάμου, Γιώργος Μπινιάρης, Σμαρώ Γρηγοριάδου, Stefan Metz, Νίκος Γκόβας, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Marta Cotrim, Eberhard Scheiffele


2η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση -Σπέτσες 2003
"Σώμα, Λόγος, Μύθος"

Σπέτσες 3 - 10 Αυγούστου 2003

Η Αναργύρειος-Κοργιαλένειος Σχολή μας φιλοξένησε και φέτος στις σκιές της αυλής της κάτω από τα δέντρα δίπλα στη θάλασσα. 
Στο φετινό ραντεβού συναντήθηκαν 120 εκπαιδευτικοί, φοιτητές και καλλιτέχνες. Οι παρουσίες από την Βραζιλία, Παλαιστίνη, Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Τουρκία, Ελβετία, Γερμανία έδωσαν διεθνή χαρακτήρα στη συνάντηση.

Δείτε εδώ τα πεπραγμένα της κατασκήνωσης

Διαβάστε περισσότερα


Εργαστήριο 1: Κώστας Φιλίππογλου "Σωµατική έκφραση και οµαδική δηµιουργία"
Εργαστήριο 2: Γιώργος Μπινιάρης, Σμαρώ Γρηγοριάδου, Νίκος Γκόβας "Μέτρο, Ρυθµός, Μέλος στα χορικά: τεχνικές θεάτρου και αυτοσχεδιασµοί" 
Εργαστήριο 3: Stefan Metz "Ρυθµός και δυναµική της οµάδας"
Εργαστήριο 4: Σταυρούλα Σιάμου "Χοροδραµατική σύνθεση"
Εργαστήριο 5: Eberhard Scheiffele "Ψυχόδραμα Moreno"
Εισήγηση: Τζωρτζίνα Κακουδάκη "Αντιγόνη από τη βεβαιότητα στην αµφιβολία"
& Ασκήσεις Capoeira με την  Marta Cotrim

 


Φορείς Οργάνωσης: πρόγραμμα «εκπαίδευση & θέατρο», Περιφερειακή Διεύθυνση
Εκπαίδευσης Αττικής, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Οργανωτική Επιτροπή Παναγιώτα Γιαννούλη, Νίκος Γκόβας, Τζένη Καραβίτη, Χριστιάνα
Λαναρά, Σπύρος Μπουντούρης
Σχεδιασμός Σεμιναρίου - Διδασκαλία: Νίκος Γκόβας, Σμαρώ Γρηγοριάδου, Marta Cotrim,
Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Stefan Metz, Γιώργος Μπινιάρης, Eberhard Scheiffele, Σταυρούλα
Σιάμου, Κώστας Φιλίππογλου
Συγκέντρωση-Καταγραφή υλικού: Μαρίνα Ανδρουτσοπούλου, Σίσυ Γρηγοριάδου, Μαρία
Ελεφάντη, Μαίρη Καλδή, Τζένη Καραβίτη, Μαρίτα Λώλη, Νατάσα Μερκούρη, Αποστόλης
Μπάρλος, Τάνια Παλαιολόγου, Αλίκη Παπαδοπούλου, Ματίνα Σκαμιώτη, Γεωργία ΚακούρουΧρόνη
Συντονιστής: Νίκος Γκόβας


 


Δείτε εδώ την παλιά σελίδα της κατασκήνωσης

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 1/12/2024 10:30 πμ - 1:30 μμ Export event
Το «Πρόγραμμα TIM2 (Θέατρο και Μαθηματικά): Αξιοποιώντας τεχνικές του θεάτρου για τη διδασκαλία των μαθηματικών»

Το «Πρόγραμμα TIM2 (Θέατρο και Μαθηματικά): Αξιοποιώντας τεχνικές του θεάτρου για τη διδασκαλία των μαθηματικών»

Αθήνα 1/12/2024, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Ολγα Ορφανίσου, Αρετή Τσελέπη

Εργαστήριο:  Το «Πρόγραμμα TiM^2 (Θέατρο και Μαθηματικά) Αξιοποιώντας τεχνικές του θεάτρου για τη διδασκαλία των μαθηματικών»

Εμψύχωση εργαστηρίου: Όλγα Ορφανίδου, Αρετή Τζελέπη

ΑΘΗΝΑ 1/12/2024 στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση

Περιγραφή εργαστηρίου Το πρόγραμμα  ΤiΜ Theatre in Mathematics^2  (το Θέατρο στα Μαθηματικά) (Erasmus+ 2023-2026) αναπτύσσει μια καινοτόμο διδακτική μεθοδολογία που ενοποιεί τα μαθηματικά με το θέατρο στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω θεατρικών εργαστηρίων και δραματοποίησης, αντιμετωπίζει τα κύρια εμπόδια στη διδασκαλία των μαθηματικών, επιδιώκει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή όλων των μαθητών, ενώ παράλληλα καλλιεργεί σημαντικές δεξιότητες ζωής. Η δραματοποίηση χρησιμοποιείται για να εμβαθύνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες σε ένα παιχνίδι με τα μαθηματικά μέσα από την ενεργό συμμετοχή και μια προσέγγιση η οποία εμπλέκει το μυαλό και το σώμα, καθώς και την έμφυτη δημιουργικότητα τους. Στο συγκεκριμένο εργαστήριο  οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους στόχους και τη μεθοδολογία του προγράμματος, να παίξουν και να δοκιμάσουν δραστηριότητες, που ήδη έχουν αξιοποιηθεί στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε παιδιά, και να γευτούν τη γλυκιά γεύση που έχουν τα μαθηματικά όταν απαλλαγούν από τα αρνητικά στερεότυπα με τα οποία τα έχουμε φορτώσει. Τα παιδιά βγαίνουν από τα τυπικά όρια μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας, ελευθερώνονται και απελευθερώνονται για να ευχαριστηθούν και να αγκαλιάσουν το όμορφο ταξίδι που προσφέρουν τα Μαθηματικά. Γιατί η Επιστήμη πρέπει να δίνει χαρά και όχι φόβο. Στο πλαίσιο αυτής της μεθοδολογίας, το παιδί μαθαίνει παίζοντας, διαμορφώνει θετική στάση απέναντι στα Μαθηματικά κάτι που πιθανότατα θα αποδειχθεί πολύ σημαντικός παράγοντας για την εκπαιδευτική του πορεία.

Βιογραφικά εμψυχωτριών

Η Όλγα Ορφανίδου έχει σπουδάσει Πολιτική Επιστήμη, Παιδαγωγικά, Κοινωνική Ανθρωπολογία και Θέατρο. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Φύλο και τις Νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε πολλά βιωματικά σεμινάρια, εργαστήρια, συνέδρια, και ομάδες εργασίας και είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για το άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12) της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ως εκπαιδευτικός έχει εργαστεί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ, σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ως Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων καθώς και στη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ Έξοδος. Στην εκπαίδευση έχει σχεδιάσει και πραγματοποιήσει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα αγωγής υγείας και καλλιτεχνικών, έχει συντονίσει πολυμερή σχολική σύμπραξη σχολείων στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius και συμμετέχει σε προγράμματα Erasmus+ με άξονα τη διεθνή συνεργασία εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών. Τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην πρωτογενή πρόληψη των εξαρτήσεων και της βίας, καθώς και στον ενταξιακό ρόλο του σχολείου και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσω της αξιοποίησης των παραστατικών τεχνών στο σχολείο.

Η Αρετή Τζελέπη είναι Φυσικός, έχει κάνει το μεταπτυχιακό της στην Επιστήμη των Υπολογιστών και το διδακτορικό της στις Νευροεπιστήμες.Έχει ολοκληρώσει το τριετές εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού «Σχολείο Παιχνιδιού» και έχει συμμετέχει σε πολλά βιωματικά και θεατρικά εργαστήρια. Έχει διδάξει πολλά χρόνια σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, στις φυλακές και στον ΟΚΑΝΑ. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  Το βασικό της σύνθημα στην εκπαίδευση είναι «μαθαίνω διασκεδάζοντας» κι έχοντας τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί την τέχνη και κυρίως θεατρικές τεχνικές για την διδασκαλία της επιστήμης στο σχολείο αλλά και σε ομάδες.

 


 

Print