9η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2010

"Θεατρικές Διαδρομές"

Σπέτσες 25-31 Ιουλίου 2010


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Δημήτρης ΚαταλειφόςΦίλιππος Τσαλαχούρης, David Pammenter,  Τζωρτζίνα ΚακουδάκηΓιώργος ΜπινιάρηςΣτέλλα Μιχαηλίδου, Στάθης Μαρκόπουλος και ο Michael Meschke
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

9η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2010
"Θεατρικές Διαδρομές"

Σπέτσες 25-31 Ιουλίου 2010

για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές, στελέχη ΜΚΟ

 

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση διοργανώνει στις Σπέτσες για ένατη συνεχή χρονιά Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σεμινάριο με τίτλο: «Θεατρικές διαδρομές». Στο χώρο της Αναργυρείου Σχολής στις Σπέτσες, δίπλα στη θάλασσα, με την καθοδήγηση έμπειρων καλλιτεχνών-δασκάλων, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, θεατρολόγοι, φοιτητές, εμψυχωτές νεανικών ομάδων, στελέχη ΜΚΟ θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν διαφορετικές πλευρές και εφαρμογές του θεάτρου και άλλων παραστατικών τεχνών. Τα βιωματικά εργαστήρια θα εστιάσουν στο θεατρικό λόγο, τη μουσική, το κουκλοθέατρο, τη σχέση θεατρικής τέχνης και παιδαγωγικής. Η Κατασκήνωση-Σεμινάριο περιλαμβάνει 5 βιωματικά εργαστήρια. Περιλαμβάνει επίσης προβολές ταινιών και συζητήσεις κάτω από τα πεύκα της αυλής, άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και, φυσικά, διασκέδαση. Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις της δουλειάς των εργαστηρίων και θα ακολουθήσει αποχαιρετιστήριο γλέντι.


ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ-ΕΙΣΗΓΗΤΕΣΔημήτρης Καταλειφός, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Φίλιππος Τσαλαχούρης, συνθέτης, καθηγητής της Δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηνών, David Pammenter, σκηνοθέτης, παιδαγωγός, ομότιμος Principal Lecturer Θεάτρου για την Ανάπτυξη, Πανεπιστήμιο Winchester,  Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, ηθοποιός, Γιώργος Μπινιάρης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, δάσκαλος θεάτρου, Στέλλα Μιχαηλίδου χορογράφος, ηθοποιός, Στάθης Μαρκόπουλος κουκλοπαίχτης.

Εισήγηση, προβολή ταινιών: Michael Meschke, Emeritus Professor in Puppet Theatre, Στοκχόλμη, Σουηδία.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Κυριακή 25/7/2010, 12.00-16.30 Αναχώρηση: Σάββατο 31/7/2010, μέχρι τις 11.00

Κυριακή 25/7/2010
12.00–16.30 Άφιξη
17.00-17.30 Έναρξη-αναψυκτικά
17.30-19.30 Εργαστήρια
19.30- … Ελεύθερος χρόνος
Δευτέρα 26/7/2010 - Παρασκευή 30/7/2010
07.30-08.00 Άσκηση ή κολύμπι
08.00-09.00 Πρωινό
09.00-12.30 Εργαστήρια
12.30-13.30 Ελεύθερος χρόνος
13.30-14.30 Γεύμα
14.30-17.00 Ελεύθερος χρόνος
17.00-17.30 Αναψυκτικά
17.30-20.00 Εργαστήρια
Σάββατο 31/7/2010
08.00-09.00 Πρωινό
09.00-10.00 Συζήτηση - Αποτίμηση
10.00-11.00 Αναχωρήσεις


ΧΩΡΟΣ: Αναργύρειος-Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών, 1χλμ από το λιμάνι. Λεωφορείο αναχωρεί μπροστά από Ξενοδοχείο Ποσειδώνειο συνήθως μόλις φτάνει το πλοίο. Τηλ. Σχολής 2298072206 / 2298073306. Στις Σπέτσες δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα. ΔΙΑΜΟΝΗ: 6 διανυκτερεύσεις σε δωμάτια της Σχολής και ημιδιατροφή στο εστιατόριό της (προτεινόμενη) ή σε ξενοδοχεία/δωμάτια εκτός Σχολής.

ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ: Άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στην ύπαιθρο, στρωματάκι για ασκήσεις στο έδαφος, πετσέτες, μουσικά όργανα ή CD μουσικής … κέφι! Επίσης έντυπο, φωτογραφικό ή άλλο υλικό από καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός ή εκτός σχολείου που θα εκτεθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη γραμματεία. Ταινίες σε DVD που έχουν φτιαχτεί με ή χωρίς τη συνεργασία μαθητών είναι επίσης ευπρόσδεκτες.


ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Διονυσία Ασπρογέρακα, Στέλλα Γεωργουλέα, Πασχαλιά Μιχαλοπούλου, Θανάσης Οικονόμου, Ντίνα Τσολάκη 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μπέττυ Γιαννούλη.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: «Το θερμό και το ψυχρό στην τέχνη του θεάτρου» Δημήτρης Καταλειφός, σκηνοθέτης -ηθοποιός

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: «Περί Έρωτος» Γιώργος Μπινιάρης, σκηνοθέτης,  ηθοποιός, δάσκαλος θεάτρου Στέλλα Μιχαηλίδου, χορογράφος, ηθοποιός

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: «Τραγικός χορός: αφετηρία & προορισμός» Φίλιππος Τσαλαχούρης, συνθέτης, καθηγητής της Δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηνών

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα mPPACT  «Μεθοδολογία για μια Παιδαγωγική με κέντρο το Μαθητή και τις Παραστατικές Τέχνες»  David Pammenter, σκηνοθέτης, παιδαγωγός, εμψυχωτής του Θεάτρου για την Ανάπτυξη, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Winchester, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, ηθοποιός

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5: «Το θέατρο της εμψύχωσης: διαδραστική αφήγηση και εφαρμογές στη σχολική τάξη» Στάθης Μαρκόπουλος, κουκλοπαίχτης, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοπαιχτών-UNIMA Hellas


Εισήγηση & προβολές ταινιών, κάτω από τα δέντρα με τίτλο: "Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα" από το Michael Meschke, καλλιτέχνη, σκηνοθέτη, καθηγητή της θεατρικής τέχνης, Emeritus Professor in Puppet Theatre, Στοκχόλμη, Σουηδία

Ο Michael Meschke, καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, καθηγητής της θεατρικής τέχνης, θεωρείται ο «μαριονετίστας του 20ου αιώνα». Διεύθυνε το τμήμα κουκλοθεάτρου Dramatiska Institute της Στοκχόλμης, είναι μέλος της Σουηδικής Θεατρικής Aκαδημίας και η ψυχή του Marionetteatern της Σουηδίας. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται έργα κλασικών, όπως οι Έλληνες τραγικοί ποιητές, ο Όμηρος, ο Δάντης, ο Σαίξπηρ, ο Γκαίτε, έργα νεότερων συγγραφέων, όπως ο Αλφρέντ Ζαρύ, ο Μπέρτολντ Μπρεχτ, ο Μπορίς Βιαν, καθώς και έργα από λαϊκές παραδόσεις.Δουλειές του καλλιτέχνη που έχουμε δει στην Eλλάδα είναι η Aντιγόνη στο Λυκαβηττό το 1978, ο Κύκλος του Oιδίποδα το 1980 και η παράσταση του ταϊλανδέζικου έπους το 1984. Το 1985 ίδρυσε το Διεθνές Φεστιβάλ Mαριονέτας της Ύδρας. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας στη Σαρλεβίλ-Μεζιέρ το 2009  τιμήθηκε από το Διεθνές κέντρο Μαριονέτας για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς. Bιβλία και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά και στα σουηδικά. Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γκούντενμπεργκ τα βιβλία Το θέατρο στα ακροδάκτυλα (2004), Τρεις ελληνικοί μύθοι (2007) και Πρόσωπα / Visages (2009). http://www.michaelmeschke.com/


 

 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 21/3/2017 11:00 πμ - 1:00 μμ Export event
«Επισκέπτης»

«Επισκέπτης»

Αθήνα, 21/3/2017, Δράση σχολείου «Μονόλογοι από το Αιγαίο», 3ο ΔΣ Πετρούπολης, 6ο ΔΣ Πετρούπολης

Μονόλογοι από το Αιγαίο
Το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

 

Πετρούπολη. 21 Μαρτίου 2017. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Μονολόγων στην Αθήνα.

Περιγραφή δράσης & συντελεστές:

Με τη θεατρική μας ομάδα προσπαθήσαμε να δώσουμε φωνή και να κάνουμε εικόνα τα λόγια του Μουσταφά, ενός αγοριού 17 χρονών από το Αφγανιστάν. Σε κάποιο σημείο του μονολόγου του, ο Μουσταφά αναφέρει τα παρακάτω λόγια. ” Δεν πρόφτασα να ζήσω πολύ στη χώρα μου, και τώρα βρέθηκα επισκέπτης..επισκέπτης..επισκέπτης…”. Αυτά τα λόγια αποτέλεσαν το αρχικό ερέθισμα, ένα ερέθισμα που εξελίχθηκε σε προβληματισμό και ανάγκη να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πώς είναι για ένα παιδί 17 χρονών, να εγκαταλείπει τη χώρα του βίαια, να ταξιδεύει από μέρος σε μέρος και να νιώθει ότι δεν ανήκει πουθενά, αλλά αντίθετα ότι παντού είναι επισκέπτης.

Υπεύθυνη επικοινωνίας & υπεύθυνη θεατρολόγος: Δέσποινα Μιτσιάλη
Αριθμός συμμετεχόντων: 16


Είπαν για εμάς:

Εξαιρετική παράσταση! Η απόδοση των μαθητών και η συνοχή ανάμεσα στις διάφορες θεατρικές ομάδες ήταν εντυπωσιακή! Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης η προσοχή μας διατηρήθηκε αμείωτη και τα συναισθήματα στο κόκκινο! Η παράσταση ήταν ζωντανή και κατάφερε να μας φέρει πολύ πιο κοντά στους πρόσφυγες και κυρίως στα παιδιά τους! Να νιώσουμε την ανάγκη για δράση! Να παλέψουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Συγχαρητήρια για την ιδέα! Συγχαρητήρια σε όλους!

Η εκπαιδευτικός, Ελένη Γούλα


Συγχαρητήρια για την εξαιρετική πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο και την Εκπαίδευση και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για το φεστιβάλ «Μονόλογοι από το Αιγαίο».

Είδα μία παράσταση ή μάλλον πολλές παραστάσεις με ένα εξαιρετικό «δέσιμο» μεταξύ τους, απόλαυσα όλα τα παιδιά για τα όσα μας είπαν για… κάποια άλλα παιδιά, για εκείνα τα παιδιά που άφησαν την πατρίδα τους και μέσα από ένα οδυνηρό, δύσκολο και σκληρό ταξίδι κατάφεραν κι έφτασαν… απέναντι!

Είδα ένα φόρο τιμής για εκείνα τα παιδιά που δεν τα κατάφεραν!

Κυρίως όμως είδα την αλληλεγγύη και το νoιάξιμο στα μάτια των μικρών πρωταγωνιστών για τα προσφυγόπουλα, συγκινήθηκα με τους πιτσιρικάδες που με τη γλώσσα της καρδιάς μπορούν κι επικοινωνούν μ’ εκείνα τα παιδιά που δεν μιλούν ελληνικά, αλλά μπορούν ακόμη να χαμογελάνε και να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο όσο υπάρχουν συνομήλικοί τους όπως τους απολαύσαμε στο θέατρο Πορεία, και δεν αναφέρομαι μόνο, για το ταλέντο τους στο σανίδι, όσο για κείνη τη γροθιά που ένιωσα στο στομάχι καθώς τους έβλεπα και τους άκουγα και για εκείνη την περηφάνεια που αισθάνθηκα ως μάνα, ως άνθρωπος!

Άξιοι όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες, αλλά και άξιοι οι δάσκαλοί τους για τούτη την πρωτοβουλία.

Συγχαρητήρια και πολλά μπράβο στους μαθητές της θεατρικής ομάδας από την Πετρούπολη, από τα 3ο και 6ο Δημοτικά Σχολεία, αλλά και στους συλλόγους γονέων των συγκεκριμένων σχολείων που πάντα στέκονται πλάι και στηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Καλή δύναμη, καλό κουράγιο και καλή συνέχεια.

Ρούλα Αλατζάκη-Τζιωρτζιώτη

Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Πετρούπολης,

Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πετρούπολης.


Παρακολουθήσαμε μια όμορφη εκδήλωση από μικρούς και μεγάλους μαθητές που μας συγκίνησε και μας μίλησε μέσα στην ψυχή μας. Μας θύμισε ότι είμαστε άνθρωποι, ότι η πρόοδός μας δεν εξαρτάται από το < εγώ > αλλά από το < εμείς > ανεξάρτητα εθνικότητας, χρώματος, θρησκείας, γλώσσας. Μπράβο στα παιδιά και στους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης. Ό,τι καλύτερο έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Γιώργος Χρόνης

Εκπαιδευτικός-Μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε «Δ. Γληνός»


«Ένιωσα την καρδιά μου να χτυπάει πιο γρήγορα από ποτέ και τα συναισθήματα μου να ανακατεύονται στο μυαλό μου.»

«Με το θέατρο των προσφύγων ένιωσα πολύ περήφανη και συγκινημένη. Μέσα από την παράσταση καταλάβαινε κανείς πόσο δύσκολα περνάνε οι πρόσφυγες. Δεν έχεις λόγια όταν το βλέπεις.»

« Ήταν τέλεια. Το ευχαριστήθηκα. Ήταν ένα όνειρο. Τα συναισθήματα μου ήταν απερίγραπτα. Ήταν μια αξέχαστη στιγμή που θα τη θυμάμαι για πάντα!!!»


 

Print