9η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2010

"Θεατρικές Διαδρομές"

Σπέτσες 25-31 Ιουλίου 2010


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Δημήτρης ΚαταλειφόςΦίλιππος Τσαλαχούρης, David Pammenter,  Τζωρτζίνα ΚακουδάκηΓιώργος ΜπινιάρηςΣτέλλα Μιχαηλίδου, Στάθης Μαρκόπουλος και ο Michael Meschke
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

9η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2010
"Θεατρικές Διαδρομές"

Σπέτσες 25-31 Ιουλίου 2010

για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές, στελέχη ΜΚΟ

 

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση διοργανώνει στις Σπέτσες για ένατη συνεχή χρονιά Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σεμινάριο με τίτλο: «Θεατρικές διαδρομές». Στο χώρο της Αναργυρείου Σχολής στις Σπέτσες, δίπλα στη θάλασσα, με την καθοδήγηση έμπειρων καλλιτεχνών-δασκάλων, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, θεατρολόγοι, φοιτητές, εμψυχωτές νεανικών ομάδων, στελέχη ΜΚΟ θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν διαφορετικές πλευρές και εφαρμογές του θεάτρου και άλλων παραστατικών τεχνών. Τα βιωματικά εργαστήρια θα εστιάσουν στο θεατρικό λόγο, τη μουσική, το κουκλοθέατρο, τη σχέση θεατρικής τέχνης και παιδαγωγικής. Η Κατασκήνωση-Σεμινάριο περιλαμβάνει 5 βιωματικά εργαστήρια. Περιλαμβάνει επίσης προβολές ταινιών και συζητήσεις κάτω από τα πεύκα της αυλής, άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και, φυσικά, διασκέδαση. Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις της δουλειάς των εργαστηρίων και θα ακολουθήσει αποχαιρετιστήριο γλέντι.


ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ-ΕΙΣΗΓΗΤΕΣΔημήτρης Καταλειφός, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Φίλιππος Τσαλαχούρης, συνθέτης, καθηγητής της Δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηνών, David Pammenter, σκηνοθέτης, παιδαγωγός, ομότιμος Principal Lecturer Θεάτρου για την Ανάπτυξη, Πανεπιστήμιο Winchester,  Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, ηθοποιός, Γιώργος Μπινιάρης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, δάσκαλος θεάτρου, Στέλλα Μιχαηλίδου χορογράφος, ηθοποιός, Στάθης Μαρκόπουλος κουκλοπαίχτης.

Εισήγηση, προβολή ταινιών: Michael Meschke, Emeritus Professor in Puppet Theatre, Στοκχόλμη, Σουηδία.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Κυριακή 25/7/2010, 12.00-16.30 Αναχώρηση: Σάββατο 31/7/2010, μέχρι τις 11.00

Κυριακή 25/7/2010
12.00–16.30 Άφιξη
17.00-17.30 Έναρξη-αναψυκτικά
17.30-19.30 Εργαστήρια
19.30- … Ελεύθερος χρόνος
Δευτέρα 26/7/2010 - Παρασκευή 30/7/2010
07.30-08.00 Άσκηση ή κολύμπι
08.00-09.00 Πρωινό
09.00-12.30 Εργαστήρια
12.30-13.30 Ελεύθερος χρόνος
13.30-14.30 Γεύμα
14.30-17.00 Ελεύθερος χρόνος
17.00-17.30 Αναψυκτικά
17.30-20.00 Εργαστήρια
Σάββατο 31/7/2010
08.00-09.00 Πρωινό
09.00-10.00 Συζήτηση - Αποτίμηση
10.00-11.00 Αναχωρήσεις


ΧΩΡΟΣ: Αναργύρειος-Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών, 1χλμ από το λιμάνι. Λεωφορείο αναχωρεί μπροστά από Ξενοδοχείο Ποσειδώνειο συνήθως μόλις φτάνει το πλοίο. Τηλ. Σχολής 2298072206 / 2298073306. Στις Σπέτσες δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα. ΔΙΑΜΟΝΗ: 6 διανυκτερεύσεις σε δωμάτια της Σχολής και ημιδιατροφή στο εστιατόριό της (προτεινόμενη) ή σε ξενοδοχεία/δωμάτια εκτός Σχολής.

ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ: Άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στην ύπαιθρο, στρωματάκι για ασκήσεις στο έδαφος, πετσέτες, μουσικά όργανα ή CD μουσικής … κέφι! Επίσης έντυπο, φωτογραφικό ή άλλο υλικό από καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός ή εκτός σχολείου που θα εκτεθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη γραμματεία. Ταινίες σε DVD που έχουν φτιαχτεί με ή χωρίς τη συνεργασία μαθητών είναι επίσης ευπρόσδεκτες.


ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Διονυσία Ασπρογέρακα, Στέλλα Γεωργουλέα, Πασχαλιά Μιχαλοπούλου, Θανάσης Οικονόμου, Ντίνα Τσολάκη 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μπέττυ Γιαννούλη.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: «Το θερμό και το ψυχρό στην τέχνη του θεάτρου» Δημήτρης Καταλειφός, σκηνοθέτης -ηθοποιός

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: «Περί Έρωτος» Γιώργος Μπινιάρης, σκηνοθέτης,  ηθοποιός, δάσκαλος θεάτρου Στέλλα Μιχαηλίδου, χορογράφος, ηθοποιός

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: «Τραγικός χορός: αφετηρία & προορισμός» Φίλιππος Τσαλαχούρης, συνθέτης, καθηγητής της Δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηνών

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα mPPACT  «Μεθοδολογία για μια Παιδαγωγική με κέντρο το Μαθητή και τις Παραστατικές Τέχνες»  David Pammenter, σκηνοθέτης, παιδαγωγός, εμψυχωτής του Θεάτρου για την Ανάπτυξη, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Winchester, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, ηθοποιός

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5: «Το θέατρο της εμψύχωσης: διαδραστική αφήγηση και εφαρμογές στη σχολική τάξη» Στάθης Μαρκόπουλος, κουκλοπαίχτης, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοπαιχτών-UNIMA Hellas


Εισήγηση & προβολές ταινιών, κάτω από τα δέντρα με τίτλο: "Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα" από το Michael Meschke, καλλιτέχνη, σκηνοθέτη, καθηγητή της θεατρικής τέχνης, Emeritus Professor in Puppet Theatre, Στοκχόλμη, Σουηδία

Ο Michael Meschke, καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, καθηγητής της θεατρικής τέχνης, θεωρείται ο «μαριονετίστας του 20ου αιώνα». Διεύθυνε το τμήμα κουκλοθεάτρου Dramatiska Institute της Στοκχόλμης, είναι μέλος της Σουηδικής Θεατρικής Aκαδημίας και η ψυχή του Marionetteatern της Σουηδίας. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται έργα κλασικών, όπως οι Έλληνες τραγικοί ποιητές, ο Όμηρος, ο Δάντης, ο Σαίξπηρ, ο Γκαίτε, έργα νεότερων συγγραφέων, όπως ο Αλφρέντ Ζαρύ, ο Μπέρτολντ Μπρεχτ, ο Μπορίς Βιαν, καθώς και έργα από λαϊκές παραδόσεις.Δουλειές του καλλιτέχνη που έχουμε δει στην Eλλάδα είναι η Aντιγόνη στο Λυκαβηττό το 1978, ο Κύκλος του Oιδίποδα το 1980 και η παράσταση του ταϊλανδέζικου έπους το 1984. Το 1985 ίδρυσε το Διεθνές Φεστιβάλ Mαριονέτας της Ύδρας. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας στη Σαρλεβίλ-Μεζιέρ το 2009  τιμήθηκε από το Διεθνές κέντρο Μαριονέτας για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς. Bιβλία και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά και στα σουηδικά. Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γκούντενμπεργκ τα βιβλία Το θέατρο στα ακροδάκτυλα (2004), Τρεις ελληνικοί μύθοι (2007) και Πρόσωπα / Visages (2009). http://www.michaelmeschke.com/


 

 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 28/8/2026 5:30 μμ Export event
"Η συναισθηματική έκφραση του ήρωα μέσω της χορικής λειτουργίας"

"Η συναισθηματική έκφραση του ήρωα μέσω της χορικής λειτουργίας"

Χιλιομόδι, 28/8/2026, Απογευματινό Εργαστήριο Κατασκήνωσης 2026, Κέλλυ Γιαννάκη & Πηνελόπη Καζακώνη

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ  2026
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 28/8/2026,17:30-20:30

Η συναισθηματική έκφραση του ήρωα μέσω της χορικής λειτουργίας
Εμψυχώτριες: Κέλλυ Γιαννάκη & Πηνελόπη Καζακώνη

(ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ 2026 & ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΔΩ)

 

 

Περιγραφή εργαστηρίου
Το εργαστήριο αποτελεί ένα μέρος του 16ωρου εργαστηρίου του Peter Hussey "Choral amplification" που πραγματοποιήθηκε στην Ιρλανδία τον Ιούλιο του 2023 στο πλαίσιο του προγράμματος MOLTOIR - Using Movement Techniques with young people του Erasmus+.

Στο εργαστήριο αυτό θα εξερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εισάγουμε το κάτω κείμενο ή την ένταση σε έναν διάλογο. Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν πάνω στη δημιουργία ρεαλιστικών σκηνών στις οποίες υπάρχει ένα συναίσθημα εν εξελίξει (ένταση, δυσφορία, σοκ, κλπ). Θα δείξουμε πώς ο χορός μπορεί να διεισδύσει ως φυσική και ψυχολογική αναπαράσταση του βιωμένου συναισθήματος και να το εκφράσουμε μέσω κίνησης. 

Η διαδικασία είναι ωφέλιμη για νέους ανθρώπους, καθώς τους υποστηρίζει στο πώς να εξερευνήσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.




Η Κέλλυ Γιαννάκη είναι θεατρολόγος και εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Επιστήμες της Αγωγής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Στο έργο της αξιοποιεί βιωματικές και θεατρικές τεχνικές με στόχο την ενίσχυση της δημιουργικής έκφρασης, της συνεργασίας και της συμπεριληπτικής συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία.Έχει συμμετάσχει σε πλήθος επιμορφώσεων, καθώς και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σύνδεση του θεάτρου, της κίνησης και της βιωματικής μάθησης. Το 2023 παρακολούθησε στην Ιρλανδία το πρόγραμμα Erasmus+ “MOLTOIR: Using movement methods to work with young people”, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη επιμορφωτικών εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά ως αφηγήτρια και performer σε μουσικοθεατρικές παραγωγές και συμμετέχει ενεργά σε δράσεις του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, τόσο ως εμψυχώτρια όσο και ως μέλος οργανωτικών και συντονιστικών ομάδων.


Η Πηνελόπη Καζακώνη είναι απόφοιτη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), από το οποίο αποφοίτησε το 1995. Από το 2007 μέχρι σήμερα εργάζεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία Καστρίου, ενώ από το 2010 είναι Υπεύθυνη Λειτουργίας του. Στο Κέντρο υλοποιεί σχεδόν καθημερινά, μονοήμερα ή πολυήμερα προγράμματα βιωματικής μάθησης, με μαθητικές ομάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διοργανώνει σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και παράγει σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.Από το 2013 συνεργάζεται με μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση ως διοργανώτρια και συμμετέχουσα επιμορφωτικών σεμιναρίων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε εργαστήρια εκπαιδευτικού δράματος. Σε συνέχεια της επιμόρφωσης εμπλουτίζει όλα τα προγράμματα του ΚΕΠΕΑ με παρόμοια εργαστήρια.Είναι επιμορφώτρια σε σεμινάρια εκπαιδευτικών για τη χρήση θεατροπαιδαγωγικών εργαλείων στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Από το 2017 είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και συντονίστρια του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ» στην Αρκαδία.


 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Πληρ. info@theatroedu.gr / 2106541600

Print