9η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2010

"Θεατρικές Διαδρομές"

Σπέτσες 25-31 Ιουλίου 2010


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Δημήτρης ΚαταλειφόςΦίλιππος Τσαλαχούρης, David Pammenter,  Τζωρτζίνα ΚακουδάκηΓιώργος ΜπινιάρηςΣτέλλα Μιχαηλίδου, Στάθης Μαρκόπουλος και ο Michael Meschke
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

9η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2010
"Θεατρικές Διαδρομές"

Σπέτσες 25-31 Ιουλίου 2010

για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές, στελέχη ΜΚΟ

 

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση διοργανώνει στις Σπέτσες για ένατη συνεχή χρονιά Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σεμινάριο με τίτλο: «Θεατρικές διαδρομές». Στο χώρο της Αναργυρείου Σχολής στις Σπέτσες, δίπλα στη θάλασσα, με την καθοδήγηση έμπειρων καλλιτεχνών-δασκάλων, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, θεατρολόγοι, φοιτητές, εμψυχωτές νεανικών ομάδων, στελέχη ΜΚΟ θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν διαφορετικές πλευρές και εφαρμογές του θεάτρου και άλλων παραστατικών τεχνών. Τα βιωματικά εργαστήρια θα εστιάσουν στο θεατρικό λόγο, τη μουσική, το κουκλοθέατρο, τη σχέση θεατρικής τέχνης και παιδαγωγικής. Η Κατασκήνωση-Σεμινάριο περιλαμβάνει 5 βιωματικά εργαστήρια. Περιλαμβάνει επίσης προβολές ταινιών και συζητήσεις κάτω από τα πεύκα της αυλής, άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και, φυσικά, διασκέδαση. Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις της δουλειάς των εργαστηρίων και θα ακολουθήσει αποχαιρετιστήριο γλέντι.


ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ-ΕΙΣΗΓΗΤΕΣΔημήτρης Καταλειφός, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Φίλιππος Τσαλαχούρης, συνθέτης, καθηγητής της Δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηνών, David Pammenter, σκηνοθέτης, παιδαγωγός, ομότιμος Principal Lecturer Θεάτρου για την Ανάπτυξη, Πανεπιστήμιο Winchester,  Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, ηθοποιός, Γιώργος Μπινιάρης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, δάσκαλος θεάτρου, Στέλλα Μιχαηλίδου χορογράφος, ηθοποιός, Στάθης Μαρκόπουλος κουκλοπαίχτης.

Εισήγηση, προβολή ταινιών: Michael Meschke, Emeritus Professor in Puppet Theatre, Στοκχόλμη, Σουηδία.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Κυριακή 25/7/2010, 12.00-16.30 Αναχώρηση: Σάββατο 31/7/2010, μέχρι τις 11.00

Κυριακή 25/7/2010
12.00–16.30 Άφιξη
17.00-17.30 Έναρξη-αναψυκτικά
17.30-19.30 Εργαστήρια
19.30- … Ελεύθερος χρόνος
Δευτέρα 26/7/2010 - Παρασκευή 30/7/2010
07.30-08.00 Άσκηση ή κολύμπι
08.00-09.00 Πρωινό
09.00-12.30 Εργαστήρια
12.30-13.30 Ελεύθερος χρόνος
13.30-14.30 Γεύμα
14.30-17.00 Ελεύθερος χρόνος
17.00-17.30 Αναψυκτικά
17.30-20.00 Εργαστήρια
Σάββατο 31/7/2010
08.00-09.00 Πρωινό
09.00-10.00 Συζήτηση - Αποτίμηση
10.00-11.00 Αναχωρήσεις


ΧΩΡΟΣ: Αναργύρειος-Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών, 1χλμ από το λιμάνι. Λεωφορείο αναχωρεί μπροστά από Ξενοδοχείο Ποσειδώνειο συνήθως μόλις φτάνει το πλοίο. Τηλ. Σχολής 2298072206 / 2298073306. Στις Σπέτσες δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα. ΔΙΑΜΟΝΗ: 6 διανυκτερεύσεις σε δωμάτια της Σχολής και ημιδιατροφή στο εστιατόριό της (προτεινόμενη) ή σε ξενοδοχεία/δωμάτια εκτός Σχολής.

ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ: Άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στην ύπαιθρο, στρωματάκι για ασκήσεις στο έδαφος, πετσέτες, μουσικά όργανα ή CD μουσικής … κέφι! Επίσης έντυπο, φωτογραφικό ή άλλο υλικό από καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός ή εκτός σχολείου που θα εκτεθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη γραμματεία. Ταινίες σε DVD που έχουν φτιαχτεί με ή χωρίς τη συνεργασία μαθητών είναι επίσης ευπρόσδεκτες.


ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Διονυσία Ασπρογέρακα, Στέλλα Γεωργουλέα, Πασχαλιά Μιχαλοπούλου, Θανάσης Οικονόμου, Ντίνα Τσολάκη 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μπέττυ Γιαννούλη.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: «Το θερμό και το ψυχρό στην τέχνη του θεάτρου» Δημήτρης Καταλειφός, σκηνοθέτης -ηθοποιός

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: «Περί Έρωτος» Γιώργος Μπινιάρης, σκηνοθέτης,  ηθοποιός, δάσκαλος θεάτρου Στέλλα Μιχαηλίδου, χορογράφος, ηθοποιός

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: «Τραγικός χορός: αφετηρία & προορισμός» Φίλιππος Τσαλαχούρης, συνθέτης, καθηγητής της Δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηνών

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα mPPACT  «Μεθοδολογία για μια Παιδαγωγική με κέντρο το Μαθητή και τις Παραστατικές Τέχνες»  David Pammenter, σκηνοθέτης, παιδαγωγός, εμψυχωτής του Θεάτρου για την Ανάπτυξη, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Winchester, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, ηθοποιός

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5: «Το θέατρο της εμψύχωσης: διαδραστική αφήγηση και εφαρμογές στη σχολική τάξη» Στάθης Μαρκόπουλος, κουκλοπαίχτης, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοπαιχτών-UNIMA Hellas


Εισήγηση & προβολές ταινιών, κάτω από τα δέντρα με τίτλο: "Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα" από το Michael Meschke, καλλιτέχνη, σκηνοθέτη, καθηγητή της θεατρικής τέχνης, Emeritus Professor in Puppet Theatre, Στοκχόλμη, Σουηδία

Ο Michael Meschke, καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, καθηγητής της θεατρικής τέχνης, θεωρείται ο «μαριονετίστας του 20ου αιώνα». Διεύθυνε το τμήμα κουκλοθεάτρου Dramatiska Institute της Στοκχόλμης, είναι μέλος της Σουηδικής Θεατρικής Aκαδημίας και η ψυχή του Marionetteatern της Σουηδίας. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται έργα κλασικών, όπως οι Έλληνες τραγικοί ποιητές, ο Όμηρος, ο Δάντης, ο Σαίξπηρ, ο Γκαίτε, έργα νεότερων συγγραφέων, όπως ο Αλφρέντ Ζαρύ, ο Μπέρτολντ Μπρεχτ, ο Μπορίς Βιαν, καθώς και έργα από λαϊκές παραδόσεις.Δουλειές του καλλιτέχνη που έχουμε δει στην Eλλάδα είναι η Aντιγόνη στο Λυκαβηττό το 1978, ο Κύκλος του Oιδίποδα το 1980 και η παράσταση του ταϊλανδέζικου έπους το 1984. Το 1985 ίδρυσε το Διεθνές Φεστιβάλ Mαριονέτας της Ύδρας. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας στη Σαρλεβίλ-Μεζιέρ το 2009  τιμήθηκε από το Διεθνές κέντρο Μαριονέτας για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς. Bιβλία και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά και στα σουηδικά. Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γκούντενμπεργκ τα βιβλία Το θέατρο στα ακροδάκτυλα (2004), Τρεις ελληνικοί μύθοι (2007) και Πρόσωπα / Visages (2009). http://www.michaelmeschke.com/


 

 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 20/9/2025 6:00 μμ - 8:00 μμ Export event
«Και ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος!»

«Και ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος!»

Αθήνα 20/9/2025, θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα -Παράσταση θεάτρου φόρουμ στο πλαίσιο του 13th HRTFest Φεστιβάλ


                                                              

διαδραστική παράσταση Θεάτρου Φόρουμ «Και ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος»,

ΑΘΗΝΑ 20/9/2025 , 18:00  

στο Τεχνοχώρο Φάμπρικα, ΜΕΓ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 125 & ΕΥΡΥΜΕΔΟΝΤΟΣ

Εισοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτση θέσεων ΕΔΩ

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ) - Γραφείο Κέρκυρας, στο πλαίσιο του 13th HRTFest Φεστιβάλ που οργανώνει ' η Φάμπρικα", παρουσιάζει τη διαδραστική παράσταση Θεάτρου Φόρουμ «Και ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος», θέλοντας να συνεισφέρουν στη διερεύνηση στάσεων και απόψεων και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το σύνθετο θέμα της στενής  αλληλεπίδρασης της γείας με το περιβάλλον.

Το Θέατρο Φόρουμ είναι μία μορφή θεάτρου, η οποία μέσα από συνεργατική διαδικασία δημιουργεί συνθήκες αναστοχασμού και διαλόγου καθώς εμπλέκει ενεργά τους συμμετέχοντες.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το «Και ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος!» είναι μια παράσταση θεάτρου φόρουμ που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση .
Στο έργο παρακολουθούμε την προσπάθεια μιας νεαρής ακτιβίστριας για το περιβάλλον καθώς παλεύει να σώσει έναν υδροβιότοπο από την καταστροφή. Έχει να αντιμετωπίσει διάφορα συμφέροντα αλλά και ιδεολογίες, παγιωμένες πρακτικές, προκαταλήψεις και άγνοια. Παρ’ όλες τις προσπάθειές της φαίνεται να αποτυγχάνει και αναρωτιέται γιατί οι φίλοι και άλλοι συντοπίτες της δεν μπορούν να καταλάβουν τη σημασία των όσων πράττει ώστε να τη βοηθήσουν.
Η παράσταση φόρουμ (εμπνευσμένη από το έργο Ο βυσσινόκηπος του Α. Τσέχωφ) και το διαδραστικό εργαστήριο που τη συνοδεύει απευθύνεται σε εφήβους, σε εκπαιδευτικούς, σε μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας και σε κάθε ενεργό πολίτη και επιχειρεί να θέσει τους συμμετέχοντες απέναντι σε προσωπικές και κοινωνικές στάσεις, ιδανικά, επιθυμίες και ευθύνες καλώντας τους να παρέμβουν στην παράσταση και να προτείνουν λύσεις.
Συμβουλευτική Ομάδα Φόρουμ ΠΔΘΕ: Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Ζώνιου, Χριστίνα Κρίθαρη, Γιώργος Μπεκιάρης

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε εμψυχωτές νεανικών ομάδων, γονείς, μαθητές/μαθήτριες Λυκείων, σε φοιτητές/φοιτήτριες, πολίτες.

Η παράσταση μας δημιουργήθηκε από την αναγκη που είχαμε ως ομάδα να ευαισθητοποιήσουμε και να ξεκινήσει έτσι μέσα από τη τεχνική θεατρου φόρουμ ένας δημοσιος διάλογος για την υπεραναπτυξη -τσιμεντοποίση στο νησί μας. Η δραματουργία είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.

Οι συντελεστές της παράστασης:

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Ομάδα Φόρουμ Γραφείου Κέρκυρας Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Δραματουργία: Φωτεινή Δημουλή με τη βοήθεια της ομάδας
Συντονισμός-Εμψύχωση: Ευγενία Ζάγουρα
Παίρνουν μέρος: Ελενη Ζάγουρα, Φωτεινή Δημουλή,Σοφία Γεωργιάδου,Μαρια Κουρή και άλλοι/άλλες πιστοποιημένοι εμψυχωτές/εμψυχώτριες
Οργάνωση-Παραγωγή: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Γραφείο Κέρκυρας/2022
Πρώτη παράσταση: 29/9/2022 στο πλαίσιο της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης με Joker τη Χριστίνα Ζώνιου

Πληροφορίες: www.TheatroEdu.gr / 2106541600 / info@theatroedu.gr

 

 

Print