9η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2010

"Θεατρικές Διαδρομές"

Σπέτσες 25-31 Ιουλίου 2010


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Δημήτρης ΚαταλειφόςΦίλιππος Τσαλαχούρης, David Pammenter,  Τζωρτζίνα ΚακουδάκηΓιώργος ΜπινιάρηςΣτέλλα Μιχαηλίδου, Στάθης Μαρκόπουλος και ο Michael Meschke
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

9η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2010
"Θεατρικές Διαδρομές"

Σπέτσες 25-31 Ιουλίου 2010

για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές, στελέχη ΜΚΟ

 

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση διοργανώνει στις Σπέτσες για ένατη συνεχή χρονιά Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σεμινάριο με τίτλο: «Θεατρικές διαδρομές». Στο χώρο της Αναργυρείου Σχολής στις Σπέτσες, δίπλα στη θάλασσα, με την καθοδήγηση έμπειρων καλλιτεχνών-δασκάλων, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, θεατρολόγοι, φοιτητές, εμψυχωτές νεανικών ομάδων, στελέχη ΜΚΟ θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν διαφορετικές πλευρές και εφαρμογές του θεάτρου και άλλων παραστατικών τεχνών. Τα βιωματικά εργαστήρια θα εστιάσουν στο θεατρικό λόγο, τη μουσική, το κουκλοθέατρο, τη σχέση θεατρικής τέχνης και παιδαγωγικής. Η Κατασκήνωση-Σεμινάριο περιλαμβάνει 5 βιωματικά εργαστήρια. Περιλαμβάνει επίσης προβολές ταινιών και συζητήσεις κάτω από τα πεύκα της αυλής, άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και, φυσικά, διασκέδαση. Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις της δουλειάς των εργαστηρίων και θα ακολουθήσει αποχαιρετιστήριο γλέντι.


ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ-ΕΙΣΗΓΗΤΕΣΔημήτρης Καταλειφός, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Φίλιππος Τσαλαχούρης, συνθέτης, καθηγητής της Δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηνών, David Pammenter, σκηνοθέτης, παιδαγωγός, ομότιμος Principal Lecturer Θεάτρου για την Ανάπτυξη, Πανεπιστήμιο Winchester,  Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, ηθοποιός, Γιώργος Μπινιάρης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, δάσκαλος θεάτρου, Στέλλα Μιχαηλίδου χορογράφος, ηθοποιός, Στάθης Μαρκόπουλος κουκλοπαίχτης.

Εισήγηση, προβολή ταινιών: Michael Meschke, Emeritus Professor in Puppet Theatre, Στοκχόλμη, Σουηδία.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Κυριακή 25/7/2010, 12.00-16.30 Αναχώρηση: Σάββατο 31/7/2010, μέχρι τις 11.00

Κυριακή 25/7/2010
12.00–16.30 Άφιξη
17.00-17.30 Έναρξη-αναψυκτικά
17.30-19.30 Εργαστήρια
19.30- … Ελεύθερος χρόνος
Δευτέρα 26/7/2010 - Παρασκευή 30/7/2010
07.30-08.00 Άσκηση ή κολύμπι
08.00-09.00 Πρωινό
09.00-12.30 Εργαστήρια
12.30-13.30 Ελεύθερος χρόνος
13.30-14.30 Γεύμα
14.30-17.00 Ελεύθερος χρόνος
17.00-17.30 Αναψυκτικά
17.30-20.00 Εργαστήρια
Σάββατο 31/7/2010
08.00-09.00 Πρωινό
09.00-10.00 Συζήτηση - Αποτίμηση
10.00-11.00 Αναχωρήσεις


ΧΩΡΟΣ: Αναργύρειος-Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών, 1χλμ από το λιμάνι. Λεωφορείο αναχωρεί μπροστά από Ξενοδοχείο Ποσειδώνειο συνήθως μόλις φτάνει το πλοίο. Τηλ. Σχολής 2298072206 / 2298073306. Στις Σπέτσες δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα. ΔΙΑΜΟΝΗ: 6 διανυκτερεύσεις σε δωμάτια της Σχολής και ημιδιατροφή στο εστιατόριό της (προτεινόμενη) ή σε ξενοδοχεία/δωμάτια εκτός Σχολής.

ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ: Άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στην ύπαιθρο, στρωματάκι για ασκήσεις στο έδαφος, πετσέτες, μουσικά όργανα ή CD μουσικής … κέφι! Επίσης έντυπο, φωτογραφικό ή άλλο υλικό από καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός ή εκτός σχολείου που θα εκτεθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη γραμματεία. Ταινίες σε DVD που έχουν φτιαχτεί με ή χωρίς τη συνεργασία μαθητών είναι επίσης ευπρόσδεκτες.


ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Διονυσία Ασπρογέρακα, Στέλλα Γεωργουλέα, Πασχαλιά Μιχαλοπούλου, Θανάσης Οικονόμου, Ντίνα Τσολάκη 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μπέττυ Γιαννούλη.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: «Το θερμό και το ψυχρό στην τέχνη του θεάτρου» Δημήτρης Καταλειφός, σκηνοθέτης -ηθοποιός

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: «Περί Έρωτος» Γιώργος Μπινιάρης, σκηνοθέτης,  ηθοποιός, δάσκαλος θεάτρου Στέλλα Μιχαηλίδου, χορογράφος, ηθοποιός

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: «Τραγικός χορός: αφετηρία & προορισμός» Φίλιππος Τσαλαχούρης, συνθέτης, καθηγητής της Δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηνών

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα mPPACT  «Μεθοδολογία για μια Παιδαγωγική με κέντρο το Μαθητή και τις Παραστατικές Τέχνες»  David Pammenter, σκηνοθέτης, παιδαγωγός, εμψυχωτής του Θεάτρου για την Ανάπτυξη, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Winchester, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, ηθοποιός

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5: «Το θέατρο της εμψύχωσης: διαδραστική αφήγηση και εφαρμογές στη σχολική τάξη» Στάθης Μαρκόπουλος, κουκλοπαίχτης, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοπαιχτών-UNIMA Hellas


Εισήγηση & προβολές ταινιών, κάτω από τα δέντρα με τίτλο: "Το θέατρο στ' ακροδάχτυλα" από το Michael Meschke, καλλιτέχνη, σκηνοθέτη, καθηγητή της θεατρικής τέχνης, Emeritus Professor in Puppet Theatre, Στοκχόλμη, Σουηδία

Ο Michael Meschke, καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, καθηγητής της θεατρικής τέχνης, θεωρείται ο «μαριονετίστας του 20ου αιώνα». Διεύθυνε το τμήμα κουκλοθεάτρου Dramatiska Institute της Στοκχόλμης, είναι μέλος της Σουηδικής Θεατρικής Aκαδημίας και η ψυχή του Marionetteatern της Σουηδίας. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται έργα κλασικών, όπως οι Έλληνες τραγικοί ποιητές, ο Όμηρος, ο Δάντης, ο Σαίξπηρ, ο Γκαίτε, έργα νεότερων συγγραφέων, όπως ο Αλφρέντ Ζαρύ, ο Μπέρτολντ Μπρεχτ, ο Μπορίς Βιαν, καθώς και έργα από λαϊκές παραδόσεις.Δουλειές του καλλιτέχνη που έχουμε δει στην Eλλάδα είναι η Aντιγόνη στο Λυκαβηττό το 1978, ο Κύκλος του Oιδίποδα το 1980 και η παράσταση του ταϊλανδέζικου έπους το 1984. Το 1985 ίδρυσε το Διεθνές Φεστιβάλ Mαριονέτας της Ύδρας. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας στη Σαρλεβίλ-Μεζιέρ το 2009  τιμήθηκε από το Διεθνές κέντρο Μαριονέτας για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς. Bιβλία και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά και στα σουηδικά. Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γκούντενμπεργκ τα βιβλία Το θέατρο στα ακροδάκτυλα (2004), Τρεις ελληνικοί μύθοι (2007) και Πρόσωπα / Visages (2009). http://www.michaelmeschke.com/


 

 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 10/12/2017 10:00 πμ - 1:00 μμ Export event
Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων

Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων

Ιωάννινα, 10/12/2017, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ4), Γιάννα Κούλα

«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες»

Σεμινάριο εκπαιδευτικών Σ4

«Ανθρώπινα Δικαιώματα και καταπάτηση τους. Προσωπική στάση, ευθύνη και επιλογή».

για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές νεανικών ομάδων ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ιωάννινα, 10/12/2017
Διάρκεια:
 4 ώρες

2008_11_27Afisa-pagkosmia-iΔωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών

Εμψυχωτές: Γιάννα Κούλα

Μια βιωματική δράση βασισμένη ,στην "αρχέγονη" ηθική γνώση του ανθρώπου που λέγεται: σεβασμός προς τη ζωή. Η τοποθέτηση ανθρώπων του πνεύματος απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στο χρόνο. Κύριος άξονας της δράσης, γνωμικά, αποφθέγματα, αποσπάσματα από ποίηση και λογοτεχνία. Μέσα από αυτά ανακαλύπτουμε μονοπάτια "αντιθέσεων". Εκφράζουμε με το σώμα, το λόγο και τη σκηνική πράξη την άποψη μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Βασικό μέσο δόμησης του εργαστηρίου:

- Θεατρικό παιχνίδι

Βασικές αρχές αφηγηματικού και σωματικού θεάτρου

Συνεργασία: ΔΔΕ Ιωαννίνων, ΔΠΕ Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η Γιάννα Κούλα, σπούδασε νηπιαγωγός, παιδαγωγικά, θέατρο, παιδαγωγική θεάτρου-θεατρικό παιχνίδι στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικεύτηκε στο κουκλοθέατρο την αφήγηση παραμυθιών και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών. Επαγγελματικά δίδαξε κουκλοθέατρο και θεατρικό παιχνίδι στα Τ.Ε.Ι Ηπείρου, τμήμα Βρεφονηπιοκομίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ,στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης, και στο παιδαγωγικό τμήμα νηπιαγωγών( μετεκπαίδευση) καθώς και στα Ι.Ε.Κ στο τμήμα προσχολικής αγωγής-δραστηριοτήτων και έκφρασης. Έλαβε μέρος ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού στο πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ. Από το 2000 εργάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών ως εμψυχώτρια-υπεύθυνη για τα τμήματα θεατρικού παιχνιδιού ,στο Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ΡΟΔΑ. Για 3 χρόνια υπήρξε υπεύθυνη παιδαγωγικών προγραμμάτων του Πολιτιστικού εργαστηρίου ΠΑΛΕΤΑ. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Παραγωγός παιδικών, θεατρικών, λογοτεχνικών και δημοσιογραφικών εκπομπών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Συμμετείχε σε παιδαγωγικά και θεατρικά συνέδρια-σεμινάρια ως εισηγήτρια (πανεπιστήμιο, θεατρικά εργαστήρια, σχολεία, ΔΗΠΕΘΕ, εταιρίες θεατρικές κ.ά.) Παρακολούθησε πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το θέατρο και τις επιστήμες της παιδαγωγικής, λογοτεχνίας και ψυχολογίας. Δημοσίευσε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Ίδρυσε και για 10χρόνια διετέλεσε Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ομάδας Έκφρασης ΑΤΡΑΠΟΣ. Υπήρξε πρόεδρος της Ο.Μ.Ε.Π (παράρτημα Ιωαννίνων). Σχεδίασε, σκηνοθέτησε και έπαιξε σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων σε θεατρικούς χώρους, πολιτιστικούς φορείς, σχολεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με εναλλακτικές μορφές έκφρασης της λογοτεχνίας στο Θέατρο όπου συνεχίζει έως και σήμερα. Εκτός από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της, συνεργάστηκε με το ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ ως σκηνοθέτης, ηθοποιός και εμψυχώτρια ομάδων εφήβων και ενηλίκων. Για 2 χρόνια διετέλεσε καλλιτεχνικός σύμβουλος στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Τελευταίες σκηνοθετικές δουλειές: «Ο θησαυρός των χαμένων ΡΟ» της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου στη Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (2015), και «Η εποχή του κυνηγιού» του Γιάννη Σκαραγκά. στο Θυμωμένο Πορτραίτο (2016). 

 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Print