10η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2011

«Όλος ο κόσμος μια σκηνή…»
& 4η Κατασκήνωση Νέων “Νεανικές Θεατρικές Φωνές”
Σπέτσες 25-30 Αυγούστου 2011


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Δημήτρης ΚαταλειφόςDavid Oddie,  Κώστας ΦιλίππογλουΣοφία Πάσχου, Koldo VioΜάρθα ΚατσαρίδουΤζωρτζίνα Κακουδάκη 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

10η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση -Σπέτσες 2011
«Όλος ο κόσμος μια σκηνή…»

& 4η Κατασκήνωση Νέων “Νεανικές Θεατρικές Φωνές”
Σπέτσες 25-30 Αυγούστου 2011


 

«Χιλιάδες χρόνους περπατάμε. Λέμε τον ουρανό «ουρανό» και τη θάλασσα «θάλασσα». Θ’ αλλάξουν όλα μια μέρα κι εμείς μαζί τους θ΄ αλλάξουμε … προς το βαθύτερο νόημα ενός ταπεινού Παραδείσου, που είναι ο αληθινός μας εαυτός, το δίκιο μας, η ελευθερία μας, ο δεύτερος και πραγματικός ηθικός μας ήλιος.» Οδυσσέας  Ελύτης, Ο Μικρός Ναυτίλος

2002-2011: 10 Χρόνια Θεατρικές Κατασκηνώσεις: Μικρές και μεγάλες ιστορίες, πορείες παράλληλες, αναζητήσεις, συναντήσεις. Δάσκαλοι, μαθητές, καλλιτέχνες που δημιουργούν μαζί, που γελάνε μαζί, που χορεύουν και τραγουδούν μαζί, που συγκινούνται μαζί  σε αλαφρωμένες μέρες. Φίλοι  απ’ όλη την Ελλάδα, απ’ την Ευρώπη, απ’ την Αμερική, απ’ την Ασία. Μια μεγάλη παρέα που διευρύνεται κάθε καλοκαίρι. Αυτή είναι 10 χρόνια τώρα η Θεατρική Κατασκήνωση στις Σπέτσες. Ένας τόπος συνάντησης, χαράς, δημιουργίας, προσωπικής και συλλογικής μεταμόρφωσης. Κάθε φορά πλάθουμε ρόλους και ζωντανεύουμε  σκηνές με την πίστη ότι «όλα θα αλλάξουν μια μέρα και εμείς μαζί τους θα αλλάξουμε», όπως λέει κι ο ποιητής. Με την ίδια δύναμη και ελπίδα το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση γιορτάζοντας  φέτος τα 10 χρόνια της Θεατρικής Καλοκαιρινής Κατασκήνωσης-Σεμιναρίου, ανανεώνει το ραντεβού  μας στις Σπέτσες για τις 25-30 Αυγούστου 2011. Στο χώρο της Αναργυρείου Σχολής Σπετσών, δίπλα στη θάλασσα, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, φοιτητές, εμψυχωτές νεανικών ομάδων και  νέοι θα  συνθέσουν και φέτος  και θα αφηγηθούν συλλογικά ιστορίες, θα  πλάσουν ρόλους, θα ανακαλύψουν πώς  μπορεί να αξιοποιηθεί  το θέατρο στη διαχείριση συγκρούσεων, θ’ απελευθερώσουν το εγκλωβισμένο συναίσθημα,  θα κάνουν πρόβες για παράσταση, θα γνωρίσουν διαφορετικές θεατρικές τεχνικές και φόρμες. Η Κατασκήνωση-Σεμινάριο περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια  και τη 4η κατασκήνωση νέων “Νεανικές Θεατρικές Φωνές”. Στη νεανική αυτή ομάδα συμμετείχαν και 2 έφηβοι από την Παλαιστίνη, συγγραφείς δύο από τους “Μονολόγους από τη Γάζα”, κειμένων που αποτέλεσαν βάση για το μεγάλο ομόνωμο πρόγραμμα του Δικτύου το 2010. Περιλαμβάνει επίσης προβολές ταινιών και συζητήσεις κάτω από τα πεύκα της αυλής, άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και φυσικά, διασκέδαση. Φέτος θα παρουσιαστεί από τον David Oddie και η παράσταση Albert & Equiano”, η οποία θέτει το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης μέσα από μια ιστορική βιογραφία. Η παράσταση σημείωσε μεγάλη επιτυχία στη Μ. Βρετανία, την Παλαιστίνη και σε πολλές αφρικανικές χώρες. Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις της δουλειάς των εργαστηρίων και θα γιορτάσουμε τα 10 χρόνια της Κατασκήνωσης μαζί με εμψυχωτές και φίλους που συνέβαλαν στην μέχρι τώρα πορεία της.

100 και 1 άνθρωποι συμμετείχαν στο πρόγραμμα της κατασκήνωσης, το οποίο εκτός από τα εργαστήρια συμπεριέλαβε και παράλληλες εκδηλώσεις: - Παρουσίαση 5 μονολόγων από τη Γάζα: 2 από αυτούς ακούστηκαν στην αυθεντική τους γλώσσα, τα αραβικά, από τους ίδιους τους συγγραφείς τους, ενώ 3 ακούστηκαν στα ελληνικά, από εφήβους που συμμετείχαν πέρυσι στο πρόγραμμα “Μονόλογοι από τη Γάζα” σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν μία από τις μαθήτριες άκουσε το μονόλογο που έπαιζε στο περσυνό πρόγραμμα, να παίζεται στα αραβικά από τον ίδιο του το συγγραφέα, ένα συνομίληκό της. - Διάλεξη & προβολή βίντεο από τη Τζωρτζίνα Κακουδάκη, με τίτλο: τα είδη του χιούμορ στην κινηματογραφική γλώσσα. Η πολύ αστεία παρουσίαση αποτέλεσε τροφή για σκέψη γύρω από τη διαχείριση του χιούμορ στο σχολείο, στα πλαίσια μιας θεατρικής παράστασης, αλλά ακόμη κι όταν αυτό προκύπτει αυτό στην ίδια την τάξη. - Παρουσίαση του έργου “Albert & Equiano”, ενός μονολόγου όπου ο ηθοποιός David Oddie ενσάρκωνε όλους τους ρόλους για να μας διηγηθεί την τρομερή ιστορία του Equiano, ενός παιδιού που έγινε σκλάβος και που κατάφερε να εξαγοράσει την ελευθερία του. - Παρουσίαση του εργαστηρίου νέων, με τίτλο: “Συναίσθημα: αποκαθιστώντας τη σχέση μας με τον εαυτό μας και τους άλλους”. Η κατασκήνωση έκλεισε με ένα πάρτυ για τα 10 χρόνια θεατρικής κατασκήνωσης, στο οποίο συμμετείχαν κι άλλοι φίλοι και συνεργάτες του Δικτύου από τη μέχρι τώρα πορεία του.

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ-ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:  Δημήτρης Καταλειφός, ηθοποιός, David Oddie, ηθοποιός, παιδαγωγός, εισηγητής των διεθνών προγραμμάτων ARROW και INDRA (διεθνής συμφιλίωση μέσω της Τέχνης),  Κώστας Φιλίππογλου, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Σοφία Πάσχου, ηθοποιός,   Koldo Vio, σκηνοθέτης, θεατροπαιδαγωγός, Μάρθα Κατσαρίδου, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός, Τζωρτζίνα Κακουδάκη,ηθοποιός, θεατρολόγος 

Εργαστήριο 1: Η λύση του δράματος: θέατρο/δράμα και διαχείριση συγκρούσεων, David Oddie, ηθοποιός, παιδαγωγός, εισηγητής των διεθνών προγραμμάτων ARROW και INDRA (διεθνής συμφιλίωση μέσω της Τέχνης)

Εργαστήριο 2: Σωματικό Θέατρο και αυτοσχεδιασμός: σύνθεση και  παρουσίαση ιστοριών σε ομαδικό καμβά, Κώστας Φιλίππογλου, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Σοφία Πάσχου, ηθοποιός

Εργαστήριο 3: Πρόβες για ένα θεατρικό έργο, Δημήτρης Καταλειφός, σκηνοθέτης, ηθοποιός

Εργαστήριο 4: Το θέατρο ως γέφυρα επικοινωνίας με τον εαυτό μας και με τους άλλους, (Μόνο για νέους 17-23), Koldo Vio, σκηνοθέτης, θεατροπαιδαγωγός, Μάρθα Κατσαρίδου, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός



Εισήγηση – προβολή ταινιών «Οι ποικιλίες του χιούμορ στην γλώσσα του κινηματογράφου» Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, ηθοποιός
Μια μικρή διάλεξη διανθισμένη με κωμικές σκηνές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, με στόχο την ανάδειξη των κατηγοριών του χιούμορ (από τα gag και το σουρεαλισμό, ως την φάρσα και το wit) και τους τρόπους που έχει αναπτυχθεί μέσα από τα μέσα της τηλεοπτικής κουλτούρας. Μια παρουσίαση ωφέλιμη για τον ηθοποιό, τον σκηνοθέτη και τον δάσκαλο στην τάξη. Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος και ηθοποιός. Έχει διδάξει θεατρική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης όπως: ολοήμερα σχολεία, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Γέρακα και σε πλήθος σεμιναρίων ενηλίκων με το Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και άλλους φορείς (Κέντρο Δραματοθεραπείας Αιών, ΣΑΝ, Μαιρηβή, Μικρό Πολυτεχνείο κ.ά). Δραματουργία/ ιστορία θεάτρου σε Δραματικές Σχολές (Ωδείο Αθηνών, Σχολή Θεάτρου Εμπρός, Σχολή Θ. Γράμψα/Κ. Καζάκου, σχολή Τ. Χαλκιά, Art Academy Ακμή κ.ά.), καθώς και Διδακτική του Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και Δραματουργία Κουκλο-θεάτρου στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συγγραφέας του εκπαιδευτικού βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή» (Κέντρου Εκπαίδευ-σης Ενηλίκων- ΥΠΠΟ) και μέρους του βιβλίου «Βιωματική διδασκαλία της ιστορίας μέσω του θεάτρου» (προσωρινός τίτλος. Αναμένεται η έκδοσή του το 2010). Έχει δημοσιεύσει πάνω από πενήντα άρθρα και εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων και αυτόνομες εκδόσεις. Οργάνωσε το θεατρικό αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (1997-2004). Έχει παίξει στο θέατρο (12 παραστάσεις), έχει συνεργαστεί ως δραματουργός με πολλές ομάδες θεάτρου και χορού (16 παραστάσεις) και έχει σκηνοθετήσει 4 παραστάσεις.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Πέμπτη  25/8/2011, 11.00-14.00 Αναχώρηση: Τρίτη  30/8/2011, μέχρι τις 11.00 Τόπος: Αναργύρειος Σχολή Σπετσών, 1χλμ από το λιμάνι ΔΙΑΜΟΝΗ: 5 διανυκτερεύσεις σε δωμάτια της Σχολής και ημιδιατροφή στο εστιατόριό της (προτεινόμενη) ή σε ξενοδοχεία/δωμάτια εκτός Σχολής.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Ντίνα Τσολάκη, Μάρθα Κατσαρίδου, Σόνια Μολογούση, Νάσια Χολέβα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση


 

 

Διαμονή-Διατροφή-Υγεία

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 24/8/2024 5:30 μμ - 25/8/2024 8:30 μμ Export event
Θέατρο Φόρουμ

Θέατρο Φόρουμ

Χιλιομόδι Κορινθίας, 24-25/8/2024, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Χριστίνα Ζώνιου

Θέατρο Φόρουμ

Χιλιομόδι Κορινθίας 24-25/8/2024 5.30μμ-8.30μμ

Συμπληρωματικό/απογευματινό εργαστήριο ενηλίκων στο πλαίσιο της Θεατρικής Καλοκαιρινής Κατασκήνωσης 2024

Διάρκεια: 6 ώρες

Εμψύχωση: Χριστίνα Ζώνιου 

Το Θέατρο της Αγοράς (Forum Theatre) αποτελεί βασική τεχνική και παραστατική μορφή του Θεάτρου του Kαταπιεσμένου, µιας θεατρικής µεθόδου που εµπνεύστηκε ο βραζιλιάνος σκηνοθέτης Augusto Boal, ως αντίδραση στα καταπιεστικά και δικτατορικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής, τη δεκαετία του 60. Πρόκειται για μια μορφή θεάτρου που προκύπτει από τα βιώματα και τις ανάγκες των ανθρώπων που την εφαρμόζουν.

Ο θεατής τοποθετείται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της θεατρικής πράξης, με στόχο τη συμμετοχή και τον προβληματισμό. Μέσω της θεατρικής δράσης ενδυναμώνεται και παίρνει θέση για κοινωνικά ζητήματα που τον αφορούν. Προσπαθεί να βρει πιθανές λύσεις ενός προβλήματος, να σκεφτεί στρατηγικές διαχείρισης μιας κατάστασης. Και όλα αυτά επί σκηνής ∙ σε ένα ασφαλές πλαίσιο, που του δίνει τη δυνατότητα να κάνει «μια πρόβα για τη ζωή».

Στο συγκεκριμένο εργαστήρι οι συμμετέχ*ουσες θα αναγνωρίσουν βασικά αξιώματα του Θεάτρου του Καταπιεσμένου και θα εστιάσουν στο Θέατρο Φόρουμ. Θα εξοικειωθούν με βασικές τεχνικές και εργαλεία, θα αυτοσχεδιάσουν μέσω παιχνιδιών και ασκήσεων, και θα μελετήσουν τους διάφορους χαρακτήρες που προκύπτουν συνδιαμορφώνοντας πρότυπες σκηνές Φόρουμ.

Το ίδιο το θέατρο δεν θεωρείται επαναστατικό, εκλαμβάνεται ως δοκιμή για την ‘εξέγερση’. Η εφαρμογή του Θεάτρου Φόρουμ προκαλεί μια αίσθηση ατέλειας, που αποζητά την ολοκλήρωσή της στην πραγματική δράση. Ουσιαστικά είναι μια πρόβα για τη ζωή, επάνω στην σκηνή.”

Augusto Boal

Η Χριστίνα Ζώνιου διδάσκει Υποκριτική, Σκηνική Πρακτική και Κοινωνικό Θέατρο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο ως μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από το 2005. Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε πανεπιστήμια της Πίζας, της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, σε διεθνή θερινά σχολεία παραστατικών τεχνών και δραματικές σχολές.  Από το 2014 έως το 2017 υπήρξε πρόεδρος του ΔΣ του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και ταμίας από το 2027 έως το 2019. Από το 2014 έως το 2024 υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Εκπαίδευση & Θέατρο. Είναι Σύμβουλος εκπαίδευσης του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;". Έχει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές θεάτρου, με εξειδίκευση στη σύγχρονη θεατρική πρακτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και τη Δραματική Σχολή Laboratorio Nove στη Φλωρεντία. Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συμμετέχει ενεργά στο ελληνικό και διεθνές κίνημα Θεάτρου του Καταπιεσμένου ως μέλος και εμψυχώτρια ομάδων.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
2106541600/ info@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

 

 

Print