11η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Ζάκυνθος 2012

«Του κύκλου τα γυρίσματα»
& 5η κατασκήνωση νέων «Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2012»
Ζάκυνθος 22-27 Αυγούστου 2012


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Mark Storor, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

11η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Ζάκυνθος 2012
«Του κύκλου τα γυρίσματα»

& 5η κατασκήνωση νέων «Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2012»
Ζάκυνθος 22-27 Αυγούστου 2012

για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές, στελέχη ΜΚΟ.
 

Κύκλοι κλείνουν, κύκλοι ανοίγουν, δρόμο παίρνουμε, δρόμο αφήνουμε κάθε καλοκαίρι. Συναντιόμαστε, συμπορευόμαστε, μαθαίνουμε και χαιρόμαστε. Το καράβι μας φέτος τον Αύγουστο θα αράξει σε άλλο νησί. Του Ιονίου πελάγους. Η 11η Θερινή Κατασκήνωση – Σεμινάριο θα διεξαχθεί στη Ζάκυνθο, στο γαλήνιο τοπίο του ελαιώνα του πολιτιστικού χωριού «Σκαλιά» και του Θεάτρου Αβούρη, που βρίσκεται στο Δήμο Αρκαδίων Ζακύνθου, 2 χλμ από την τουριστική περιοχή Τσιλιβί και 6 χλμ από την πόλη της Ζακύνθου (http://www.zakynthos-net.gr/skalia/). 

 Θα φιλοξενηθούμε στους πέτρινους ξενώνες και στα υπαίθρια χτιστά θέατρα που έχτισε με μεράκι ο οικοδεσπότης του χώρου, ο συνεργάτης μας παραμυθάς Δημήτρης Αβούρης. Θα περιηγηθούμε στα μονοπάτια του ελαιώνα, θα φάμε ψωμί ψημένο στον παραδοσιακό φούρνο και φαγητό μαγειρεμένο με αγνά υλικά. Θα ζήσουμε μέσα στη φύση, θα πηγαίνουμε για μπάνιο, θα διασκεδάζουμε μαζί τα βράδια. Θα βρούμε τις παλιές και θα φτιάξουμε καινούργιες παρέες. Στο χώρο λοιπόν του Πολιτιστικού χωριού «Σκαλιά», εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, φοιτητές, εμψυχωτές νεανικών ομάδων και νέοι θα μυηθούν στο συνδυασμό της «τέχνης σε πραγματικό χρόνο» (live art) με το θέατρο και στην καλλιτεχνική δημιουργία που εμπνέεται από συγκεκριμένο χώρο και/ή δημιουργείται και παρουσιάζεται σε αυτόν (site specific work). Θα διερευνήσουν τη σχέση του θεάτρου με τη λογοτεχνία και γενικότερα θα παίξουν με τεχνικές θεατρικής αφήγησης,  θα φτιάξουν οδηγίες για να αλλάξει ο κόσμος, μέσα από το όνειρο και την ουτοπία. Η Κατασκήνωση-Σεμινάριο περιλαμβάνει 3 βιωματικά εργαστήρια, εκ των οποίων το ένα απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους 16-23 χρονώνΚαθένας μπορεί να συμμετάσχει σε ένα μόνο εργαστήριο καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκήνωσης. Περιλαμβάνει επίσης αφηγήσεις παραμυθιών, προβολές και συζητήσεις κάτω από τις ελιές του κτήματος, μπάνιο, ξεκούραση και, φυσικά, διασκέδαση.Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις της δουλειάς των εργαστηρίων.

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ: Mark Storor, εικαστικός καλλιτέχνης, σκηνοθέτης θεάτρου, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, σκηνοθέτης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, σκηνοθέτης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Τετάρτη 22/8/2011, 11.00-15.00. Αναχώρηση: Δευτέρα 27/8/2011, μετά τις 12.00 το μεσημέρι Ώρες σεμιναρίου: 35 διδακτικές ώρες

ΧΩΡΟΣ: Πολιτιστικό χωριό «Σκαλιά», Δήμος Αρκαδίων Ζακύνθου, 2 χλμ από την τουριστική περιοχή Τσιλιβί και 6 χλμ από την πόλη της Ζακύνθου. ΔΙΑΜΟΝΗ 5 διανυκτερεύσεις: α) σε κοιτώνες του Πολιτιστικού χωριού (για τους νέους), β) σε ξενώνα 50 μέτρα από το χώρο «Σκαλιά», γ) σε ξενοδοχεία στη θέση Τσιλιβί. Μεσημεριανό, βραδινό, με ψωμί ψημένο στον παραδοσιακό φούρνο και φαγητό μαγειρεμένο με αγνά υλικά στο χώρο του πολιτιστικού χωριού. ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ: Άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στην ύπαιθρο, πετσέτες, μουσικά όργανα ή CD μουσικής … κέφι! Επίσης έντυπο, φωτογραφικό ή άλλο υλικό από καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός ή εκτός σχολείου που θα εκτεθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη γραμματεία.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Μάρθα Κατσαρίδου, Σόνια Μολογούση, Δάφνη Μουστακλίδου, Δημήτρης Μαυρέας, Βάλια Γκότση, Ιωάννα Γεωργακοπούλου

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση


 

 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 18/5/2017 5:00 μμ - 8:00 μμ Export event
Δράση "Μαζί" - «ΜΑΖΙ: Όνειρα εφήβων»

Δράση "Μαζί" - «ΜΑΖΙ: Όνειρα εφήβων»

Θεσσαλονίκη, 18/5/2017, Δράση "Μαζί", Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Λ-Τ

Δράση "Μαζί"

«ΜΑΖΙ: Όνειρα εφήβων»

(μέρος Β')

Θεσσαλονίκη18/5/2017
Θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο για μαθητές και μαθήτριες από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Λ-Τ. Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και από τις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) του 1ου Γυμνασίου Συκεών και του 12ου Δημοτικού Σχολείου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης. 

Πού; Στον χώρο του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων Λ.-Τ

Παίρνουν μέρος: 26 μαθητές/ριες της Α' τάξης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων– Λ.Τ Θεσσαλονίκης και 12 μαθητές/ριες από τις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων του 2ου Γυμνασίου Συκεών και του 3ου τμήματος του 12ου Δημοτικού Σχολείου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης
Θεατροπαιδαγωγοί: Ιωάννα Μήτσικα, Τζένη Καραβίτη
Διερμηνεία: Στεφ Μπαχράν
Συμμετέχουν: Ολυμπία Χαραλαμπίδου (εκπαιδευτικός του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Λ-Τ Αμπελοκήπων), Αθηνά Ράλλη (Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Λ-Τ Αμπελοκήπων), Έλενα Βισέρη (ΠΔΘΕ), Ανδρονίκη Γακούδη, Θεόδωρος Καραγιαννίδης, Αθηνά Παπανικολάου, (Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων, Μουριές, Ελευθέριο-Κορδελιό, πρώην SOFTEX), Δωροθέα Κοκοζίδου και Βασιλική Καιμακάμη (Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).


ΣΧΟΛΙΑ

Στην  πρώτη τρίωρη συνάντή  μας, στις 11 Μαΐου 2017, η Διευθύντρια,  εκπαιδευτικοί, μαθητές  και μαθήτριες του  Καλλιτεχνικού Γυμνασίου – Λ.Τ  Αμπελοκήπων υποδέχθηκαν τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές  τους από τις ΔΥΕΠ του 1ου Γυμνασίου Συκεών και του 12ου Δημοτικού Σχολείου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και τους Συντονιστές Εκπαίδευσης του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων της πρώην SOFTEX,και τους ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου.
Αφού συνομίλησαν για λίγο στις αίθουσες και τα εργαστήρια, όλα τα παιδιά μαζί έπαιξαν «τζαμί»  στην αυλή του σχολείου.  Στη συνέχεια, στην αίθουσα θεάτρου  παίξαμε  παιχνίδια γνωριμίας, φτιάξαμε δυναμικές εικόνες,   τραγουδήσαμε  και διασκεδάσαμε μαζί.  Έπειτα  καθίσαμε σε κύκλο και μοιραστήκαμε προσωπικές αφηγήσεις  για τα ονόματά μας.  Μιλήσαμε για την ετυμολογία και τη σημασία του ονόματός μας,  για το αν το πήραμε  από κάποιον,  για τη σχέση μας με το όνομά μας, και αφηγηθήκαμε ιστορίες σχετικές με αυτό. Ακούγαμε προσεκτικά ο ένας τον άλλον και μέσα από τις ιστορίες  μας γνωριζόμαστε  σιγά-σιγά και ανταλλάσσαμε στοιχεία των πολιτισμών  μας.
Σε ένα μεγάλο χαρτί γράψαμε όλα τα ονόματά μας μαζί,καθένας σε  όποιες  γλώσσες ήθελε: Ελληνικά, Αραβικά, Αγγλικά.  Όταν στο τέλος του εργαστηρίου καθένας είπε μια λέξη  για την εμπειρία του, ακούστηκαν  μεταξύ άλλων οι λέξεις:  «σεβασμός»,«ισότητα»,  «φιλία», «αγάπη», «μαζί», «αλληλλεγύη», «παιχνίδι», «χαρά». Ύστερα, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου μας προσκάλεσαν σε γεύμα στην τραπεζαρία τους. Καθίσαμε στο τραπέζι και φάγαμε όλοι μαζί.  Αποχαιρετιστήκαμε με αγκαλιές και χαμόγελα και με την προσμονή της επόμενης συνάντησής μας.

Τη δεύτερη φορά που ανταμώσαμε στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο  είμαστε πιο χαλαροί και αυθόρμητοι και  από την αρχή  χαμογελούσαμε περισσότερο.  Φτιάξαμε εύκολα και γρήγορα έναν μεγάλο κύκλο.  Παίξαμε κι άλλα  παιχνίδια. 
Μετά χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και με τα σώματά μας  δημιουργήσαμε δυναμικές εικόνες  που έδειχναν τις λέξεις που ακούστηκαν  πιο πολλές φορές στο κλείσιμο της προηγούμενης συνάντησης:  «Φιλία»,  «αγάπη», «μαζί».  Έπειτα, «με τον τρόπο του Μαχμούντ  Νταρουίς»,  με αφορμή, δηλαδή, το ποίημα του Παλαιστίνιου ποιητή  «Jidaria» γράψαμε ποιήματα, σε όποια γλώσσα θέλαμε, βασισμένα στα ονόματά μας. Κάθε στίχος αναφερόταν σε μια λέξη που άρχιζε με ένα γράμμα του ονόματός μας.  Συμφωνήσαμε να γράψουμε  στίχους  για όσα αγαπάμε, όσα θέλουμε και  ονειρευόμαστε. 

Τα ποιήματά  μας με θέμα και κοινό τίτλο «Το όνομά μου»,  τα ζωγραφίσαμε, τα διαβάσαμε ο ένας στον άλλον,  προσπαθήσαμε να τα  αποδώσουμε  από τη μια γλώσσα στην άλλη.  Μοιραστήκαμε μέσα από αυτά κι άλλες πλευρές του εαυτού μας και είδαμε πόσα αγαπημένα πράγματα και πόσα όνειρα έχουμε κοινά.

Καθίσαμε πάλι μαζί στο τραπέζι. Τώρα τα γέλια και τα χαμόγελα είναι πιο πολλά. Χαιρόμαστε που είμαστε μαζί.  Χαιρόμαστε που το όνομά μας  έγινε η έμπνευσή μας,η αφορμή και η αιτία να νιώσουμε και να γίνουμε ποιητές και ποιήτριες των ονείρων μας.

Ένα μικρό δείγμα από τα ποιήματά μας

Η OLA, 15 ετών, γράφει για το όνομά της :

ΜΥNΑΜΕ

OfortheOcean

LforLove

AforArt

 

Η ΣΙΡΙΝ, 9  ετών,  γράφει:

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ

Σ για τη σαλάτα, μου αρέσει  η σαλάτα

Ι για τον ίππο, περήφανο ζώο

Ρο, ροζμπαλόνι

Ι για τον ιπποπόταμο στη ζούγκλα

Ν για τη νίκη της πατρίδας

 

... και βοηθάει την ΑΘΗΝΑ να γράψει το δικό της ποίημα

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ

Ααγάπη, η ζωή μου

Θήτα η θάλασσα, το μπλέ χρώμα το αγαπημένο

Ήτα ο ήλιος, το φως

Νί  νάνος απ’ τα παραμύθια

Ά   άλογο, υπερηφάνεια

 

και η ΔΕΣΠΟΙΝΑ, 13 ετώνγράφει

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ

Δέλτα για τα κρυστάλλινα δάκρυα

Έψιλον για τα θεόρατα έλατα

Σίγμα για το πιο φτωχό σπιτικό

Πι για το περιστέρι της ειρήνης

Όμικρον για τον έναστρο ουρανό

Ι για την ιδέα της ελευθερίας

Ν για τη νοσταλγία που δεν συμπαθώ

Άλφα, γιατί εγώ μπορώ να αγαπώ.

 

Τζένη Καραβίτη,  Ιωάννα Μήτσικα


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Στο πλαίσιο της δράσης «Μαζί» του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Πρόκειται για δράση που υποστηρίζει δραστηριότητες συνεργασίας τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού με έμφαση στα παιδιά και νέους.

Print