11η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Ζάκυνθος 2012

«Του κύκλου τα γυρίσματα»
& 5η κατασκήνωση νέων «Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2012»
Ζάκυνθος 22-27 Αυγούστου 2012


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Mark Storor, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

11η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Ζάκυνθος 2012
«Του κύκλου τα γυρίσματα»

& 5η κατασκήνωση νέων «Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2012»
Ζάκυνθος 22-27 Αυγούστου 2012

για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές, στελέχη ΜΚΟ.
 

Κύκλοι κλείνουν, κύκλοι ανοίγουν, δρόμο παίρνουμε, δρόμο αφήνουμε κάθε καλοκαίρι. Συναντιόμαστε, συμπορευόμαστε, μαθαίνουμε και χαιρόμαστε. Το καράβι μας φέτος τον Αύγουστο θα αράξει σε άλλο νησί. Του Ιονίου πελάγους. Η 11η Θερινή Κατασκήνωση – Σεμινάριο θα διεξαχθεί στη Ζάκυνθο, στο γαλήνιο τοπίο του ελαιώνα του πολιτιστικού χωριού «Σκαλιά» και του Θεάτρου Αβούρη, που βρίσκεται στο Δήμο Αρκαδίων Ζακύνθου, 2 χλμ από την τουριστική περιοχή Τσιλιβί και 6 χλμ από την πόλη της Ζακύνθου (http://www.zakynthos-net.gr/skalia/). 

 Θα φιλοξενηθούμε στους πέτρινους ξενώνες και στα υπαίθρια χτιστά θέατρα που έχτισε με μεράκι ο οικοδεσπότης του χώρου, ο συνεργάτης μας παραμυθάς Δημήτρης Αβούρης. Θα περιηγηθούμε στα μονοπάτια του ελαιώνα, θα φάμε ψωμί ψημένο στον παραδοσιακό φούρνο και φαγητό μαγειρεμένο με αγνά υλικά. Θα ζήσουμε μέσα στη φύση, θα πηγαίνουμε για μπάνιο, θα διασκεδάζουμε μαζί τα βράδια. Θα βρούμε τις παλιές και θα φτιάξουμε καινούργιες παρέες. Στο χώρο λοιπόν του Πολιτιστικού χωριού «Σκαλιά», εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, φοιτητές, εμψυχωτές νεανικών ομάδων και νέοι θα μυηθούν στο συνδυασμό της «τέχνης σε πραγματικό χρόνο» (live art) με το θέατρο και στην καλλιτεχνική δημιουργία που εμπνέεται από συγκεκριμένο χώρο και/ή δημιουργείται και παρουσιάζεται σε αυτόν (site specific work). Θα διερευνήσουν τη σχέση του θεάτρου με τη λογοτεχνία και γενικότερα θα παίξουν με τεχνικές θεατρικής αφήγησης,  θα φτιάξουν οδηγίες για να αλλάξει ο κόσμος, μέσα από το όνειρο και την ουτοπία. Η Κατασκήνωση-Σεμινάριο περιλαμβάνει 3 βιωματικά εργαστήρια, εκ των οποίων το ένα απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους 16-23 χρονώνΚαθένας μπορεί να συμμετάσχει σε ένα μόνο εργαστήριο καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκήνωσης. Περιλαμβάνει επίσης αφηγήσεις παραμυθιών, προβολές και συζητήσεις κάτω από τις ελιές του κτήματος, μπάνιο, ξεκούραση και, φυσικά, διασκέδαση.Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις της δουλειάς των εργαστηρίων.

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ: Mark Storor, εικαστικός καλλιτέχνης, σκηνοθέτης θεάτρου, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, σκηνοθέτης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, σκηνοθέτης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Τετάρτη 22/8/2011, 11.00-15.00. Αναχώρηση: Δευτέρα 27/8/2011, μετά τις 12.00 το μεσημέρι Ώρες σεμιναρίου: 35 διδακτικές ώρες

ΧΩΡΟΣ: Πολιτιστικό χωριό «Σκαλιά», Δήμος Αρκαδίων Ζακύνθου, 2 χλμ από την τουριστική περιοχή Τσιλιβί και 6 χλμ από την πόλη της Ζακύνθου. ΔΙΑΜΟΝΗ 5 διανυκτερεύσεις: α) σε κοιτώνες του Πολιτιστικού χωριού (για τους νέους), β) σε ξενώνα 50 μέτρα από το χώρο «Σκαλιά», γ) σε ξενοδοχεία στη θέση Τσιλιβί. Μεσημεριανό, βραδινό, με ψωμί ψημένο στον παραδοσιακό φούρνο και φαγητό μαγειρεμένο με αγνά υλικά στο χώρο του πολιτιστικού χωριού. ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ: Άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στην ύπαιθρο, πετσέτες, μουσικά όργανα ή CD μουσικής … κέφι! Επίσης έντυπο, φωτογραφικό ή άλλο υλικό από καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός ή εκτός σχολείου που θα εκτεθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη γραμματεία.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Μάρθα Κατσαρίδου, Σόνια Μολογούση, Δάφνη Μουστακλίδου, Δημήτρης Μαυρέας, Βάλια Γκότση, Ιωάννα Γεωργακοπούλου

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση


 

 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 13/3/2006 6:00 μμ - 9:00 μμ Export event
Το Θέατρο & το Δράμα στην υπηρεσία της Διαπολιτισμικής Αγωγής

Το Θέατρο & το Δράμα στην υπηρεσία της Διαπολιτισμικής Αγωγής

Θεσσαλονίκη, 13/3/2006, Προ-συνεδριακό Εργαστήριο στα πλαίσια της Συνδιάσκεψης 2006, Σοφία Λαμπρίδου, Δαβίδ Άντζελ

5η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ/ΔΡΑΜΑ και ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ &
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ International Drama / Theatre & Education Association – IDEA 
«Θέατρο στην εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21ο αιώνα» 

Αθήνα 17-18-19 Μαρτίου 2006
Προ- και μετα-συνεδριακές εκδηλώσεις 11-23 Μαρτίου 2006 σε τέσσερις πόλεις της χώρας

 

Βιωματικό εργαστήριο εκπαιδευτικού θεάτρου

Προ-συνεδριακό Εργαστήριο στα πλαίσια της Συνδιάσκεψης 2006

 

 

 

 ‘‘Το Θέατρο & το Δράμα στην υπηρεσία της Διαπολιτισμικής Αγωγής’’

 

Σοφία Λαμπρίδου, θεατρολόγος, θεατροπαιδαγωγός

Δαβίδ Άντζελ, ηθοποιός , θεατροπαιδαγωγός

 

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2006

18.00 – 21.00

για εκπαιδευτικούς, θεατρολόγους, ηθοποιούς

 

 

Περιγραφή

 

Η ανάγκη για διαπολιτισμική αγωγή στον ελληνικό εκπαιδευτικό χώρο  είναι πλέον επιτακτική .  Το θέατρο και το δράμα μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης της διαπολιτισμικότητας. Στο πρακτικό/βιωματικό αυτό εργαστήριο θα διερευνήσουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνικές του θεάτρου και του δράματος με στόχο να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας την επιθυμία για γνωριμία με τις διάφορες κουλτούρες, την ομορφιά του πλουραλισμού, την κατανόηση και την ανοχή απέναντι στο διαφορετικό, την τρυφερότητα απέναντι σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Θα μας απασχολήσουν : το σώμα ως ταυτότητα, οι ιστορίες - παραδοσιακές/προσωπικές - ως αφορμή γνωριμίας το συναίσθημα ως οικουμενικός δεσμός. Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια και να φέρουν μια παραδοσιακή λιχουδιά του τόπου καταγωγής τους (κατά προτίμηση φρέσκια!!!)

 

Οι Σοφία Λαμπρίδου & Δαβίδ Άντζελ είναι ιδρυτές της ομάδας Stimulus, που ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα και την πρακτική του δράματος και του θεάτρου στην εκπαίδευση και ως κοινωνική παρέμβαση. Η Σοφία Λαμπρίδου γεννήθηκε το 1977 στην Θεσσαλονίκη και είναι πτυχιούχος Θεατρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ο Δαβίδ Άντζελ γεννήθηκε το 1979 στην Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Εφαρμοσμένο Δράμα (Πανεπιστήμιο του Exeter, Αγγλία). Εργάζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλοι ειδικότητας και παράλληλα σχεδιάζουν και εφαρμόζουν προγράμματα για ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως κωφών, ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες, ατόμων με ψυχιατρικές παθήσεις, ανήλικων παραβατών, παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς κ.α. Έχουν ήδη σχεδιάσει δύο θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα για μαθητές δημοτικού με θέματα Αλφαβητισμός και Φαντασία και Ψυχολογική Πίεση απόΣυνομίληκους. Αυτήν την περίοδο συμμετέχουν ως εμψυχωτές στο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα Μυρωδιά από Κακάο. Έχουν παρακολουθήσει εργαστήρια κινησιολογίας, σωματικού θεάτρου, παντομίμας, μουσικής και νοηματικής. Είναι μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. 

 

Ημέρα: Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2006

Ώρες: 18.00 – 21.00

Χώρος: στούντιο Vis Motrix, Αγνώστου Στρατιώτη 20 (έναντι Αγ. Δημητρίου), Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες-συμμετοχές: 2310 938487 / 6978 871115 / 6979 145825

*δωρεάν / θέσεις περιορισμένες / θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο Θέατρο για το Θέατρο στην  Εκπαίδευση

σε συνεργασία με την ομάδα Stimulus (θέατρο & δράμα στην εκπαίδευση θέατρο & δράμα ως κοινωνική παρέμβαση)

Με την ευγενική παραχώρηση του χώρου από την ομάδα χορού & κίνησης Vis Motrix

 

 

Print