11η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Ζάκυνθος 2012

«Του κύκλου τα γυρίσματα»
& 5η κατασκήνωση νέων «Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2012»
Ζάκυνθος 22-27 Αυγούστου 2012


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Mark Storor, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

11η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Ζάκυνθος 2012
«Του κύκλου τα γυρίσματα»

& 5η κατασκήνωση νέων «Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2012»
Ζάκυνθος 22-27 Αυγούστου 2012

για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές, στελέχη ΜΚΟ.
 

Κύκλοι κλείνουν, κύκλοι ανοίγουν, δρόμο παίρνουμε, δρόμο αφήνουμε κάθε καλοκαίρι. Συναντιόμαστε, συμπορευόμαστε, μαθαίνουμε και χαιρόμαστε. Το καράβι μας φέτος τον Αύγουστο θα αράξει σε άλλο νησί. Του Ιονίου πελάγους. Η 11η Θερινή Κατασκήνωση – Σεμινάριο θα διεξαχθεί στη Ζάκυνθο, στο γαλήνιο τοπίο του ελαιώνα του πολιτιστικού χωριού «Σκαλιά» και του Θεάτρου Αβούρη, που βρίσκεται στο Δήμο Αρκαδίων Ζακύνθου, 2 χλμ από την τουριστική περιοχή Τσιλιβί και 6 χλμ από την πόλη της Ζακύνθου (http://www.zakynthos-net.gr/skalia/). 

 Θα φιλοξενηθούμε στους πέτρινους ξενώνες και στα υπαίθρια χτιστά θέατρα που έχτισε με μεράκι ο οικοδεσπότης του χώρου, ο συνεργάτης μας παραμυθάς Δημήτρης Αβούρης. Θα περιηγηθούμε στα μονοπάτια του ελαιώνα, θα φάμε ψωμί ψημένο στον παραδοσιακό φούρνο και φαγητό μαγειρεμένο με αγνά υλικά. Θα ζήσουμε μέσα στη φύση, θα πηγαίνουμε για μπάνιο, θα διασκεδάζουμε μαζί τα βράδια. Θα βρούμε τις παλιές και θα φτιάξουμε καινούργιες παρέες. Στο χώρο λοιπόν του Πολιτιστικού χωριού «Σκαλιά», εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, φοιτητές, εμψυχωτές νεανικών ομάδων και νέοι θα μυηθούν στο συνδυασμό της «τέχνης σε πραγματικό χρόνο» (live art) με το θέατρο και στην καλλιτεχνική δημιουργία που εμπνέεται από συγκεκριμένο χώρο και/ή δημιουργείται και παρουσιάζεται σε αυτόν (site specific work). Θα διερευνήσουν τη σχέση του θεάτρου με τη λογοτεχνία και γενικότερα θα παίξουν με τεχνικές θεατρικής αφήγησης,  θα φτιάξουν οδηγίες για να αλλάξει ο κόσμος, μέσα από το όνειρο και την ουτοπία. Η Κατασκήνωση-Σεμινάριο περιλαμβάνει 3 βιωματικά εργαστήρια, εκ των οποίων το ένα απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους 16-23 χρονώνΚαθένας μπορεί να συμμετάσχει σε ένα μόνο εργαστήριο καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκήνωσης. Περιλαμβάνει επίσης αφηγήσεις παραμυθιών, προβολές και συζητήσεις κάτω από τις ελιές του κτήματος, μπάνιο, ξεκούραση και, φυσικά, διασκέδαση.Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις της δουλειάς των εργαστηρίων.

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ: Mark Storor, εικαστικός καλλιτέχνης, σκηνοθέτης θεάτρου, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, σκηνοθέτης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, σκηνοθέτης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Τετάρτη 22/8/2011, 11.00-15.00. Αναχώρηση: Δευτέρα 27/8/2011, μετά τις 12.00 το μεσημέρι Ώρες σεμιναρίου: 35 διδακτικές ώρες

ΧΩΡΟΣ: Πολιτιστικό χωριό «Σκαλιά», Δήμος Αρκαδίων Ζακύνθου, 2 χλμ από την τουριστική περιοχή Τσιλιβί και 6 χλμ από την πόλη της Ζακύνθου. ΔΙΑΜΟΝΗ 5 διανυκτερεύσεις: α) σε κοιτώνες του Πολιτιστικού χωριού (για τους νέους), β) σε ξενώνα 50 μέτρα από το χώρο «Σκαλιά», γ) σε ξενοδοχεία στη θέση Τσιλιβί. Μεσημεριανό, βραδινό, με ψωμί ψημένο στον παραδοσιακό φούρνο και φαγητό μαγειρεμένο με αγνά υλικά στο χώρο του πολιτιστικού χωριού. ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ: Άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στην ύπαιθρο, πετσέτες, μουσικά όργανα ή CD μουσικής … κέφι! Επίσης έντυπο, φωτογραφικό ή άλλο υλικό από καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός ή εκτός σχολείου που θα εκτεθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη γραμματεία.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Μάρθα Κατσαρίδου, Σόνια Μολογούση, Δάφνη Μουστακλίδου, Δημήτρης Μαυρέας, Βάλια Γκότση, Ιωάννα Γεωργακοπούλου

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση


 

 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 20/5/2018 5:00 μμ - 8:00 μμ Export event
Μαθητικό φεστιβάλ

Μαθητικό φεστιβάλ

Μολάοι Λακωνίας, 20/5/2018, μαθητικά φεστιβάλ

Μαθητικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ - «κι αν ήσουν εσύ;»

Μολάοι Λακωνίας, 20 Μαΐου 2018

Χώρος: ΕΠΑΛ Μολάων

205 μαθητές και μαθήτριες από 6 σχολεία της Λακωνίας
πραγματοποιούν κοινή καλλιτεχνική δράση για το μαζί και διαφορετικοί της ζωής
βασισμένη στο κείμενο «Ειρήνη»
 

(ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ περί τα 300 άτομα)

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, διοργανώνει μαθητικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λακωνίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;».

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, μαθητές και μαθήτριες με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, εργάστηκαν δημιουργικά και με έναν δικό τους διαφορετικό και καλλιτεχνικό τρόπομιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για να μοιραστούν με το κοινό το μήνυμα - αν όχι αίτημα και συνάμα βεβαιότητα - πως «μαζί και διαφορετικοί μπορούμε».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες αξιοποίησαν τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος και με βιωματικές δραστηριότητες δημιούργησαν εικαστικά και θεατρικά δρώμενα βασισμένα σε κείμενα σχετικά με τη διαφορετικότητα, τις πολιτισμικές διαφορές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή. Το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής –εκτός της παρουσίασης εικαστικού περιεχομένου- είναι και η δημιουργική συνάντηση επί σκηνής, μίας κοινής θεατρικής σύνθεσης βασισμένης στο έργο «Ειρήνη» 

Το φεστιβάλ παρουσίασης του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» γίνεται στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας Λακωνίας, που οργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 στο ΕΠΑΛ Μολάων

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται για τέταρτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Δείτε περισσότερα: https://www.humanrights.theatroedu.gr

Πότε/Πού: 20/04/2018, 5.00μ.μ. μ.μ. στο ΕΠΑΛ Μολάων

Τα σχολεία του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;»: Δημοτικό Σχολείο Μονεμβασίας, 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Λακωνίας, Δημοτικό Σχολείο Συκέας-Μεταμόρφωσης Λακωνίας, 3ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, 7ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης, 8ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης.

Οι εκπαιδευτικοί: Χαντζή Ισμήνη–Μαρία, Πολυγένης Βασίλειος, Πολυμενάκου Παναγιώτα, Ροντογιάννη Παναγιώτα, Μπερεβέσκος Αντώνιος, Κουτσοβασίλης Αντώνιος, Κώστας Δημήτριος, Μανάρα Σοφία, Γκίνη Αγγελική, Κλάψης Ηλίας, Βούρτσα Σωτηρία, Ροδιά Άννα,Ματσουκατίδου Ιωάννα, Δρούσια Μαρουλίτσα, Χατζή Γεσθημανή, Ευαγγελοπούλου Ζακελίν, Σοϊλή Παναγιώτα, Σαλαμάνου Χρυσούλα.

Υποστήριξη σχολείων - Σκηνική σύνθεση: Χαντζή Ισμήνη
Συντονισμός: Λαμπρινού Θάλεια
Συνεργασία: Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων
Στήριξη:Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας &Αλληλεγγύης, Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Μονεμβασίας.


Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας που αφορά εικαστικές δημιουργίες και δρώμενα από τα σχολεία του νομού. 

Με γνώμονα ότι είχε υπάρξει πολύ καλή αποδοχή στα σχολεία όταν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε στα περίπτερα μας τις εικαστικές δημιουργίες και κάποια power-point( που προβάλλονταν σε οθόνη) σε συνδυασμό με δυο δρώμενα, το ένα η «Ειρήνη» όπως το εμπνεύστηκε η θεατρολόγος μας η Ειρήνη Χαντζή και το άλλο μια έμπνευση από τα χέρια που επιδοκιμάζουν ή αποδοκιμάζουν την Ειρήνη.

Ο κόσμος ενθουσιάστηκε και οφείλω να ομολογήσω ότι οι προσδοκίες μας ξεπεράστηκαν. Πάνω από 300 άτομα παρακολούθησαν, παρουσία του Διευθυντή Εκπαίδευσης Λακωνίας ο οποίος μίλησε με κολακευτικά λόγια για το Δίκτυο, πολλών Διευθυντών Σχολείων και εκπροσώπους του Δήμου Μονεμβασίας.

Ίσως να μην μπορούμε ακόμα να μιλάμε για πλήρη αποδοχή στη διαφορετικότητα, όμως το σίγουρο είναι ότι έχει υπάρξει μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα και τα παιδιά έχουν «μπολιαστεί» με την ιδέα της αποδοχής, πράγμα που δημιουργεί συνθήκες θετικές για την αποδοχή και ολόκληρης της κοινωνίας.


Θάλεια Λαμπρινού

Τοπική Συντονίστρια Αρκαδίας στο Πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" 


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Print