13η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Πήλιο 2014

Αγ Γιάννης Πηλίου 26-30 Αυγούστου 2014
"Σμιλεύοντας τα όνειρά μας μετασχηματίζοντας την πραγματικότητά μας: θεατρικές μεταμορφώσεις στο Πήλιο”


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
David Pammenter, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Greg Naughton, Ηρώ Ποταμούση, Τάκης Τζαμαργιάς, Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Ζώνιου, Μαρία Λεωνίδα, Βασίλης Κουκαλάνι, Ιουλία Πύρρου, Νίκη Καράλη, Υρώ Μιχαλακάκου
, Τζένη Καραβίτη, Πατρίτσια Απέργη
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

13η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Πήλιο 2014
26-30 Αυγούστου 2014, στον Αγ. Γιάννη Πηλίου
"Σμιλεύοντας τα όνειρά μας- μετασχηματίζοντας  την πραγματικότητά μας:
θεατρικές μεταμορφώσεις στο Πήλιο”

 

«Στο Πήλιο μέσα στις καστανιές το πουκάμισο του Κενταύρου
γλιστρούσε μέσα στα φύλλα για να τυλιχτεί στο κορμί μου
καθώς ανέβαινα την ανηφόρα κι η θάλασσα μ’ ακολουθούσε
ανεβαίνοντας κι αυτή σαν τον υδράργυρο θερμομέτρου
ώσπου να βρούμε τα νερά του βουνού.»

απόσπασμα από το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη
“ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ Γ. Σ.” από το “ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΩΝ”

 

Στο Πήλιο κι εμείς ανεβαίνοντας θα θυμηθούμε τα παλιά και θα δημιουργήσουμε καινούρια δρώμενα. Γλιστρώντας ανάμεσα στην ιστορία και το σήμερα θα αφουγκραστούμε τα ιστορικά ντοκουμέντα ζωντανεύοντας τα στη σκηνή τυλιγμένα στην προσωπική μας αύρα. Κάτω από τις φυλλωσιές θα μοιραστούμε την θεατρική εμπειρία μας γευόμενοι κομμάτια από όσα κάναμε μέχρι σήμερα και όσα ονειρευόμαστε για το αύριο. Δίπλα στη θάλασσα θα παίξουμε παιχνίδια της γραφής και της ανάγνωσης. Με ορθάνοιχτα βλέφαρα θα ανιχνεύσουμε στα μονοπάτια της περιοχής του Αη- Γιάννη νέους τόπους και αξιοσημείωτους ανθρώπους, ώσπου ο υδράργυρος να φτάσει στο απόγειο της θεατρικής δημιουργίας. Παλιοί και νέοι φίλοι μας, σας περιμένουμε στο νέο θεατρικό μας καταφύγιο, στο Πήλιο, να ψάξουμε όλοι μαζί για το πουκάμισο του Κένταυρου.

Η 13η Καλοκαιρινή Θεατρική Κατασκήνωση – Σεμινάριο 2014 του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση ταξιδεύει φέτος, από 26 έως 30 Αυγούστου 2014, στο Πήλιο, στον Αγ Γιάννη, και θα φιλοξενηθεί στο χώρο των Κατασκηνώσεων της ΧΑΝΘ, δίπλα στη θάλασσα. Έμπειροι καλλιτέχνες-δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, θεατρολόγοι, ηθοποιοί, μουσικοί, εικαστικοί και νέοι μοιράζονται ιστορίες που λυτρώνουν, ενώνουν και επικοινωνούν με εργαλείο τις πολλαπλές φόρμες του θεάτρου και των άλλων παραστατικών τεχνών και την αξιοποίησή τους στην εκπαίδευση.

Το πενταήμερο αυτό σεμινάριο περιλαμβάνει  6 κύρια Εργαστήριαπολλά "μίνι" εργαστήρια, προβολές ταινιώνπαρουσιάσεις εργασιών μελών & φίλωνπαραστάσειςδραστηριότητες στη περιοχή του Πηλίου (πεζοπορία, ξεναγήσεις κά), παιχνίδια, μπάνιο, ξεκούραση και -φυσικά- διασκέδαση που θα ολοκληρωθεί με ένα αποχαιρετιστήριο πάρτυ.

Μαζί μας θα είναι ως εμψυχωτές εργαστηρίων σκηνοθέτες, θεατροπαιδαγωγοί, ηθοποιοί, κινηματογραφιστές, μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες όπως ο David Pammenter, η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, ο Greg Naughton, η Ηρώ Ποταμούση, ο Τάκης Τζαμαργιάς, ο Νίκος Γκόβας, η Χριστίνα Ζώνιου, ο Στέλιος Βγαγκές, η Νάσια Χολέβα, η Μαρία Λεωνίδα, o Βασίλης Κουκαλάνι, η Ιουλία Πύρρου, η Νίκη Καράλη, η Υρώ Μιχαλακάκου, η Τζένη Καραβίτη, η Πατρίτσια Απέργη και πολλοί ακόμα...
Το σεμινάριο είναι 35 διδακτικών ωρών και θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

 Η τοποθεσία: Ο Άγιος Ιωάννης Πηλίου (ή αλλιώς και Αηγιάννης), βρίσκεται 55xλμ. από τον Βόλο, χτισμένος σε ένα ιδιαίτερα ειδυλλιακό σημείο, όπου μπροστά του απλώνεται το Αιγαίο Πέλαγος και είναι ένας δημοφιλής προορισμός του Πηλίου κατά τους θερινούς μήνες και όχι μόνο. Η πανέμορφη μεγάλη και βραβευμένη με Γαλάζια σημαία παραλία του, με το ψιλό βότσαλο, ήταν η αιτία για τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη του οικισμού. Επίσης ένα από τα πλεονεκτήματα του Αγίου Ιωάννη είναι ότι βρίσκεται μια ανάσα από τα πλέον δημοφιλή ορεινά χωριά του Ανατολικού Πηλίου, καθώς και από τις παραλίες Πλάκα από τη μία μεριά και Παπά Νερό από την άλλη. 

Οργανωτική Επιτροπή Κατασκήνωσης 2014: Νίκος Γκόβας, Δάφνη Μουστακλίδου, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Βάλια Γκότση, Δημήτρης Μαυρέας, Σόνια Μολογούση, Τζένη Καραβίτη, Μπέττυ Γιαννούλη, Ντίνα Τσολάκη

   
ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
(Μη κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο)
Επικοινωνία: info@theatroedu.gr / www.theatroedu.gr
6972294695 (πρωί και απόγευμα) και 6946730564 18:00-21:00

 

 



 

 

 


 


ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

ΤΡΙΤΗ 26/8/2014

15:00-16:30 άφιξη-έγγραφες-τακτοποίηση

16:30-17:00 καλωσόρισμα με καφέ και γλυκό, ενημέρωση για το χώρο και την περιοχή

17:00-20:00 Εναρκτήρια συγκέντρωση & χωρισμός στα Κύρια Εργαστήρια (παράλληλα, σε διάφορους χώρους)

20.30-21.00 Δείπνο

21.00-……. Διασκεδάζουμε παίζοντας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 27/8/2014

07:00-08:00 Πρωινή γυμναστική/μπάνιο/γιόγκα (προαιρετικό)

08:15-08:45 Πρωινό

08:45-12:00 Κύρια Εργαστήρια (παράλληλα, σε διάφορους χώρους)

12:00-14:00 Μπάνιο, ελεύθερος χρόνος

14:00-14:30 Μεσημεριανό φαγητό

14:30-16:30 Μεσημεριανές δραστηριότητες (προαιρετικό)

16:30-17:00 Απογευματινός καφές

17:00-20:00 Κύρια Εργαστήρια (παράλληλα, σε διάφορους χώρους)

20:30-21:00 Δείπνο

21:00- ….. Ας ξανα-συστηθούμε καλλιτεχνικά! Παρουσιάσεις εργασιών μελών και φίλων. Προβολές ταινιών.

 

ΠΕΜΠΤΗ 28/8/2014

 

07:00-08:00 Πρωινή γυμναστική/μπάνιο/γιόγκα (προαιρετικό)

08:15-08:45 Πρωινό

08:45-12:00 Κύρια Εργαστήρια (παράλληλα, σε διάφορους χώρους)

12:00-14:00 Μπάνιο, ελεύθερος χρόνος

14:00-14:30 Μεσημεριανό φαγητό

 

14:30-16:30 Γνωρίζοντας άλλους και την περιοχή: δράσεις στο χώρο, εξορμήσεις στην περιοχή ή παραλίες

16:30-17:00 Απογευματινός καφές

17:00-20:00 "μινι" Εργαστήρια, παρασταση "Διαφυγές" στο Κισσό

20:30-21:00 Δείπνο

21:00- ….. «πες μας μια ιστορία» αφηγήσεις

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/8/2014

07:00-08:00 Πρωινή γυμναστική/μπάνιο/γιόγκα (προαιρετικό)

08:15-08:45 Πρωινό

08:45-12:00 Κύρια Εργαστήρια (παράλληλα, σε διάφορους χώρους)

12:00-14:00 Μπάνιο, ελεύθερος χρόνος

14:00-14:30 Μεσημεριανό φαγητό

14:30-16:30 Μεσημεριανές δραστηριότητες (προαιρετικό)

16:30-17:00 Απογευματινός καφές

17:00-20:30 Κύρια Εργαστήρια-παρουσιάσεις

21:00- Δείπνο  ….. πάρτι αποχαιρετισμού

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/8/2014

07:00-08:00 Πρωινή γυμναστική/μπάνιο/γιόγκα (προαιρετικό)

08:15-08:45 Πρωινό

09:00-12:00 Ολομέλεια απολογισμός, παραλαβή "βεβαιώσεων", τακτοποίηση χώρων

12:00-14:00 Μπάνιο, ελεύθερος χρόνος

14:00-14:30 Μεσημεριανό φαγητό

15:00 Λήξη-Αναχώρηση

 

2014 Κόστος-Εγγραφές

Διαμονή-Διατροφή-Υγεία

περισσότερα

2014 Άλλες δράσεις

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 21/7/2009 12:00 μμ - 27/7/2009 11:00 πμ Export event
Η γλώσσα του Ρυθμού

Η γλώσσα του Ρυθμού

Σπέτσες, 21-27/7/2009, Εργαστήριο, Αριστείδης Παπανικολάου


 

8η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2009
& 3η Κατασκήνωση Νέων "Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2009"
«Σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία: απεικονίσεις και συνθέσεις»


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: «Η γλώσσα του Ρυθμού»
Αριστείδης Παπανικολάου, μουσικός, κοινωνιολόγος

Στο εργαστήριο θα επιδιώξουμε, παίζοντας με ποικιλία κρουστών οργάνων, να βιώσουμε με την ομάδα την πρωταρχική σημασία της Δύναμης του Ρυθμού, της καλής oργανικής δόνησης (Groove), σαν στοιχείο πνευματικής και σωματικής αρμονίας (drum-and-flow.concept). Με απλές κινήσεις χορού και τραγουδιού μαθαίνουμε να αγγίζουμε τον εσωτερικό μας χώρο, επικοινωνώντας και ανταλλάσσοντας βαθύτερες συναισθηματικές εμπειρίες με την ομάδα. Μια πορεία συλλογικής δημιουργίας που συνδυάζει τραγούδι, χορό και αναπνοές υπό τον ήχο των ρυθμών της Δ. Αφρικής (Γκάνα, Γουινέα) και της Λατινικής Αμερικής. Παράλληλα γίνεται γνωριμία με διάφορα κρουστά όργανα. Πρόκειται για μια εμπειρία μεταμόρφωσης του ρυθμού σε μελωδία, μετάβασης από τον ορθολογικό στον οργανικό χρόνο, για ένα βίωμα μετουσίωσης πρωτογενών ήχων παλαιάς ρυθμικής μουσικής σε μια ενορχήστρωση στο τώρα. Προηγούμενη γνώση μουσικής από τους συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητη. Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια.

Ο Αριστείδης Παπανικολάου γεννήθηκε το 1961 και σπούδασε στη Γερμανία Κοινωνιολογία, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες. Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης και σύμβουλος πανεπιστημίων, ινστιτούτων, κρατικών και εκκλησιαστικών ιδρυμάτων στη Γερμανία και την Ελλάδα. Επεξεργάστηκε θέματα σχετικά με την κοινωνική, αναπτυξιακή και μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη, θέματα παιδαγωγικής, κοινωνικού δικαίου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Παράλληλα από το 1984 διενεργεί διαπολιτισμικά σεμινάρια σε συνεργασία με σχολεία, θέατρα, λαϊκά πανεπιστήμια και μουσικές σχολές με θέμα την αφρικάνικη και λατινοαμερικάνικη μουσική. Κάνει συχνές καλλιτεχνικές εμφανίσεις στην ελληνική και γερμανική τηλεόραση, όπως και παρουσιάσεις της μεθόδου DRUM and FLOW σε διεθνή συνέδρια. Από τον Απρίλιο του 2008 απασχολείται επαγγελματικά αποκλειστικά με την λατινοαμερικάνικη και αφρικάνικη μουσική σύνθεση, τη μουσικοθεραπεία, την κατασκευή μουσικών οργάνων, το μουσικό συντονισμό ομάδων, το χορό, την κινησιολογία, τις συναυλίες.

Print