13η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Πήλιο 2014

Αγ Γιάννης Πηλίου 26-30 Αυγούστου 2014
"Σμιλεύοντας τα όνειρά μας μετασχηματίζοντας την πραγματικότητά μας: θεατρικές μεταμορφώσεις στο Πήλιο”


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
David Pammenter, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Greg Naughton, Ηρώ Ποταμούση, Τάκης Τζαμαργιάς, Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Ζώνιου, Μαρία Λεωνίδα, Βασίλης Κουκαλάνι, Ιουλία Πύρρου, Νίκη Καράλη, Υρώ Μιχαλακάκου
, Τζένη Καραβίτη, Πατρίτσια Απέργη
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

13η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Πήλιο 2014
26-30 Αυγούστου 2014, στον Αγ. Γιάννη Πηλίου
"Σμιλεύοντας τα όνειρά μας- μετασχηματίζοντας  την πραγματικότητά μας:
θεατρικές μεταμορφώσεις στο Πήλιο”

 

«Στο Πήλιο μέσα στις καστανιές το πουκάμισο του Κενταύρου
γλιστρούσε μέσα στα φύλλα για να τυλιχτεί στο κορμί μου
καθώς ανέβαινα την ανηφόρα κι η θάλασσα μ’ ακολουθούσε
ανεβαίνοντας κι αυτή σαν τον υδράργυρο θερμομέτρου
ώσπου να βρούμε τα νερά του βουνού.»

απόσπασμα από το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη
“ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ Γ. Σ.” από το “ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΩΝ”

 

Στο Πήλιο κι εμείς ανεβαίνοντας θα θυμηθούμε τα παλιά και θα δημιουργήσουμε καινούρια δρώμενα. Γλιστρώντας ανάμεσα στην ιστορία και το σήμερα θα αφουγκραστούμε τα ιστορικά ντοκουμέντα ζωντανεύοντας τα στη σκηνή τυλιγμένα στην προσωπική μας αύρα. Κάτω από τις φυλλωσιές θα μοιραστούμε την θεατρική εμπειρία μας γευόμενοι κομμάτια από όσα κάναμε μέχρι σήμερα και όσα ονειρευόμαστε για το αύριο. Δίπλα στη θάλασσα θα παίξουμε παιχνίδια της γραφής και της ανάγνωσης. Με ορθάνοιχτα βλέφαρα θα ανιχνεύσουμε στα μονοπάτια της περιοχής του Αη- Γιάννη νέους τόπους και αξιοσημείωτους ανθρώπους, ώσπου ο υδράργυρος να φτάσει στο απόγειο της θεατρικής δημιουργίας. Παλιοί και νέοι φίλοι μας, σας περιμένουμε στο νέο θεατρικό μας καταφύγιο, στο Πήλιο, να ψάξουμε όλοι μαζί για το πουκάμισο του Κένταυρου.

Η 13η Καλοκαιρινή Θεατρική Κατασκήνωση – Σεμινάριο 2014 του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση ταξιδεύει φέτος, από 26 έως 30 Αυγούστου 2014, στο Πήλιο, στον Αγ Γιάννη, και θα φιλοξενηθεί στο χώρο των Κατασκηνώσεων της ΧΑΝΘ, δίπλα στη θάλασσα. Έμπειροι καλλιτέχνες-δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, θεατρολόγοι, ηθοποιοί, μουσικοί, εικαστικοί και νέοι μοιράζονται ιστορίες που λυτρώνουν, ενώνουν και επικοινωνούν με εργαλείο τις πολλαπλές φόρμες του θεάτρου και των άλλων παραστατικών τεχνών και την αξιοποίησή τους στην εκπαίδευση.

Το πενταήμερο αυτό σεμινάριο περιλαμβάνει  6 κύρια Εργαστήριαπολλά "μίνι" εργαστήρια, προβολές ταινιώνπαρουσιάσεις εργασιών μελών & φίλωνπαραστάσειςδραστηριότητες στη περιοχή του Πηλίου (πεζοπορία, ξεναγήσεις κά), παιχνίδια, μπάνιο, ξεκούραση και -φυσικά- διασκέδαση που θα ολοκληρωθεί με ένα αποχαιρετιστήριο πάρτυ.

Μαζί μας θα είναι ως εμψυχωτές εργαστηρίων σκηνοθέτες, θεατροπαιδαγωγοί, ηθοποιοί, κινηματογραφιστές, μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες όπως ο David Pammenter, η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, ο Greg Naughton, η Ηρώ Ποταμούση, ο Τάκης Τζαμαργιάς, ο Νίκος Γκόβας, η Χριστίνα Ζώνιου, ο Στέλιος Βγαγκές, η Νάσια Χολέβα, η Μαρία Λεωνίδα, o Βασίλης Κουκαλάνι, η Ιουλία Πύρρου, η Νίκη Καράλη, η Υρώ Μιχαλακάκου, η Τζένη Καραβίτη, η Πατρίτσια Απέργη και πολλοί ακόμα...
Το σεμινάριο είναι 35 διδακτικών ωρών και θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

 Η τοποθεσία: Ο Άγιος Ιωάννης Πηλίου (ή αλλιώς και Αηγιάννης), βρίσκεται 55xλμ. από τον Βόλο, χτισμένος σε ένα ιδιαίτερα ειδυλλιακό σημείο, όπου μπροστά του απλώνεται το Αιγαίο Πέλαγος και είναι ένας δημοφιλής προορισμός του Πηλίου κατά τους θερινούς μήνες και όχι μόνο. Η πανέμορφη μεγάλη και βραβευμένη με Γαλάζια σημαία παραλία του, με το ψιλό βότσαλο, ήταν η αιτία για τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη του οικισμού. Επίσης ένα από τα πλεονεκτήματα του Αγίου Ιωάννη είναι ότι βρίσκεται μια ανάσα από τα πλέον δημοφιλή ορεινά χωριά του Ανατολικού Πηλίου, καθώς και από τις παραλίες Πλάκα από τη μία μεριά και Παπά Νερό από την άλλη. 

Οργανωτική Επιτροπή Κατασκήνωσης 2014: Νίκος Γκόβας, Δάφνη Μουστακλίδου, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Βάλια Γκότση, Δημήτρης Μαυρέας, Σόνια Μολογούση, Τζένη Καραβίτη, Μπέττυ Γιαννούλη, Ντίνα Τσολάκη

   
ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
(Μη κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο)
Επικοινωνία: info@theatroedu.gr / www.theatroedu.gr
6972294695 (πρωί και απόγευμα) και 6946730564 18:00-21:00

 

 



 

 

 


 


ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

ΤΡΙΤΗ 26/8/2014

15:00-16:30 άφιξη-έγγραφες-τακτοποίηση

16:30-17:00 καλωσόρισμα με καφέ και γλυκό, ενημέρωση για το χώρο και την περιοχή

17:00-20:00 Εναρκτήρια συγκέντρωση & χωρισμός στα Κύρια Εργαστήρια (παράλληλα, σε διάφορους χώρους)

20.30-21.00 Δείπνο

21.00-……. Διασκεδάζουμε παίζοντας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 27/8/2014

07:00-08:00 Πρωινή γυμναστική/μπάνιο/γιόγκα (προαιρετικό)

08:15-08:45 Πρωινό

08:45-12:00 Κύρια Εργαστήρια (παράλληλα, σε διάφορους χώρους)

12:00-14:00 Μπάνιο, ελεύθερος χρόνος

14:00-14:30 Μεσημεριανό φαγητό

14:30-16:30 Μεσημεριανές δραστηριότητες (προαιρετικό)

16:30-17:00 Απογευματινός καφές

17:00-20:00 Κύρια Εργαστήρια (παράλληλα, σε διάφορους χώρους)

20:30-21:00 Δείπνο

21:00- ….. Ας ξανα-συστηθούμε καλλιτεχνικά! Παρουσιάσεις εργασιών μελών και φίλων. Προβολές ταινιών.

 

ΠΕΜΠΤΗ 28/8/2014

 

07:00-08:00 Πρωινή γυμναστική/μπάνιο/γιόγκα (προαιρετικό)

08:15-08:45 Πρωινό

08:45-12:00 Κύρια Εργαστήρια (παράλληλα, σε διάφορους χώρους)

12:00-14:00 Μπάνιο, ελεύθερος χρόνος

14:00-14:30 Μεσημεριανό φαγητό

 

14:30-16:30 Γνωρίζοντας άλλους και την περιοχή: δράσεις στο χώρο, εξορμήσεις στην περιοχή ή παραλίες

16:30-17:00 Απογευματινός καφές

17:00-20:00 "μινι" Εργαστήρια, παρασταση "Διαφυγές" στο Κισσό

20:30-21:00 Δείπνο

21:00- ….. «πες μας μια ιστορία» αφηγήσεις

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/8/2014

07:00-08:00 Πρωινή γυμναστική/μπάνιο/γιόγκα (προαιρετικό)

08:15-08:45 Πρωινό

08:45-12:00 Κύρια Εργαστήρια (παράλληλα, σε διάφορους χώρους)

12:00-14:00 Μπάνιο, ελεύθερος χρόνος

14:00-14:30 Μεσημεριανό φαγητό

14:30-16:30 Μεσημεριανές δραστηριότητες (προαιρετικό)

16:30-17:00 Απογευματινός καφές

17:00-20:30 Κύρια Εργαστήρια-παρουσιάσεις

21:00- Δείπνο  ….. πάρτι αποχαιρετισμού

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/8/2014

07:00-08:00 Πρωινή γυμναστική/μπάνιο/γιόγκα (προαιρετικό)

08:15-08:45 Πρωινό

09:00-12:00 Ολομέλεια απολογισμός, παραλαβή "βεβαιώσεων", τακτοποίηση χώρων

12:00-14:00 Μπάνιο, ελεύθερος χρόνος

14:00-14:30 Μεσημεριανό φαγητό

15:00 Λήξη-Αναχώρηση

 

2014 Κόστος-Εγγραφές

Διαμονή-Διατροφή-Υγεία

περισσότερα

2014 Άλλες δράσεις

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 11/5/2023 10:30 πμ - 12:00 μμ Export event
Ημέρα Δράσης

Ημέρα Δράσης

Κέρκυρα 11/5/2023, Ημέρα δράσης Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών «Ανδρέας Κάλβος»

ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ 
11/5/2023 Κέρκυρα, Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών «Ανδρέας Κάλβος»

"Από τον ‘ανεπιθύμητο’ στο Μαζί»

Σχολείο: Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών «Ανδρέας Κάλβος» Σχολ. Έτος: 2022-2023

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί : Παπαναστασίου Αγγελική, Ιωάννα Μήλιου, Κεχρή Αθηνά

Tάξη: Γ΄ γυμνασίου  (20 μαθητές).

Παρακολούθησαν : 40 μαθητές του σχολείου

Τίτλος: «Από τον ‘ανεπιθύμητο’ στο Μαζί» (Ερέθισμα και αφετηρία το έργο του Βλάση Κανιάρη «Κουτσό» ).

Χρόνος: 11/5/2023

Τόπος: Η αυλή του σχολείου.

Θέμα: Σεβασμός και φροντίδα για τον «ξένο», τον «άλλον», τον περιπλανώμενο.

Με αφορμή τη διδασκαλία της Δ.Ε. ¨Ποιος είναι ο «άλλος» για μας¨, στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄ γυμνασίου, και με αφετηρία το έργο του Βλάση Κανιάρη «Κουτσό» , μελετήσαμε τη λέξη «Ξένος» και καταγράψαμε  με σύντομο τρόπο οτιδήποτε μας φέρνει στο νου η λέξη. Εντοπίσαμε ομοιότητες και αντιθέσεις στις ιδέες που είχαμε καταγράψει.

Εστιάσαμε στην αναγνώριση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που διατηρούμε και καταλήξαμε πως «Ξένος» σήμερα μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε, ακόμα και ο ίδιος μας ο εαυτός.

Το θεατρικό μας  δρώμενο είχε σαν στόχο να μπουν οι μαθητές μας στη θέση του άλλου, να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, υποδυόμενοι τον εαυτό τους, αλλά σε άλλη συνθήκη πια.

Εφαρμόσαμε το «Παιχνίδι ρόλων», τη μέθοδο της «Παγωμένης εικόνας» ώστε να «δείξουμε, να ακούσουμε τις σκέψεις και  τα συναισθήματα», σωματοποιώντας  το φόβο, τη μοναξιά, την αποξένωση, αξιοποιώντας, όσο μπορούσαμε, τις εκφράσεις του προσώπου & τις στάσεις του σώματος των μαθητών.

Μελετήσαμε  εικόνες από το project του παγκοσμίου φήμης digital artist, Uğur Gallenkuş ο οποίος, στα έργα του αποτυπώνει δύο κόσμους ταυτόσημους, αλλά παράλληλα τόσο εκ διαμέτρου αντίθετους και  χρησιμοποιήσαμε μια από αυτές στη δημιουργία του βίντεο μας.     

Έτσι, στις 11 Μαΐου 2023 παρουσιάσαμε το θεατρικό μας δρώμενο στην αυλή του σχολείου, όπου έγινε και η κινηματογράφησή του και στο οποίο συμμετείχαν ως θεατές/παρατηρητές μαθητές της Γ΄ τάξης προκειμένου να επιτευχθεί η διάχυση της δράσης μας. Η ομάδα του «Κι αν ήσουν εσύ;»  πήρε μέρος, στο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Κέρκυρας που διοργανώθηκε στις 15 Μαΐου 2023 στο οποίο  ήταν παρούσα και μας βοήθησε η κυρία Κεχρή Αθηνά (ΠΕ05 Γαλλικής)

Οι μαθητές μας έδειξαν, πως ο άνθρωπος δεν γίνεται μόνο ξένος , αλλά και φιλόξενος. Φίλος δηλαδή του αλλιώτικου, του άλλου, του διαφορετικού.  Πως η διαφορετικότητα και η ποικιλία είναι πλούτοςΔεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά είμαστε όλοι Μαζί !

Η δράση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες


Συντονισμός στη Κέρκυρα: Μαρία Διβανέ

Print