2018 Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Πήλιο

17η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ "ΠΗΛΙΟ 2018"
"Μετατοπίσεις"

26 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2018,
ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΗΛΙΟ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κύρια Εργαστήρια  "Πήλιο 2018"

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα Κύρια Εργαστήρια  που γίνονται τα πρωινά , "παραλληλα" (σε ίδια χρονική ζώνη) σε διάφορους υπαίθριους χώρους
Κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα δηλώνει συμμετετοχή σε ένα μονο "κύριο Εργαστήριο" το οποίο παρακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της Κατασκήνωσης.
Όσοι έχουν ήδη πληρώσει τουλάχιστον το 50% της συμμετοχής τους και έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής στη Κατασκήνωση (βλ Κόστος-Εγγραφές) μπορούν να επιλέξουν Κύριο Εργαστήριο παρακάτω 
Τα Εργαστήρια έχουν περιορισμένο αριθμό θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 11/5/2023 10:30 πμ - 12:00 μμ Export event
Ημέρα Δράσης

Ημέρα Δράσης

Κέρκυρα 11/5/2023, Ημέρα δράσης Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών «Ανδρέας Κάλβος»

ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ 
11/5/2023 Κέρκυρα, Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών «Ανδρέας Κάλβος»

"Από τον ‘ανεπιθύμητο’ στο Μαζί»

Σχολείο: Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών «Ανδρέας Κάλβος» Σχολ. Έτος: 2022-2023

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί : Παπαναστασίου Αγγελική, Ιωάννα Μήλιου, Κεχρή Αθηνά

Tάξη: Γ΄ γυμνασίου  (20 μαθητές).

Παρακολούθησαν : 40 μαθητές του σχολείου

Τίτλος: «Από τον ‘ανεπιθύμητο’ στο Μαζί» (Ερέθισμα και αφετηρία το έργο του Βλάση Κανιάρη «Κουτσό» ).

Χρόνος: 11/5/2023

Τόπος: Η αυλή του σχολείου.

Θέμα: Σεβασμός και φροντίδα για τον «ξένο», τον «άλλον», τον περιπλανώμενο.

Με αφορμή τη διδασκαλία της Δ.Ε. ¨Ποιος είναι ο «άλλος» για μας¨, στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄ γυμνασίου, και με αφετηρία το έργο του Βλάση Κανιάρη «Κουτσό» , μελετήσαμε τη λέξη «Ξένος» και καταγράψαμε  με σύντομο τρόπο οτιδήποτε μας φέρνει στο νου η λέξη. Εντοπίσαμε ομοιότητες και αντιθέσεις στις ιδέες που είχαμε καταγράψει.

Εστιάσαμε στην αναγνώριση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που διατηρούμε και καταλήξαμε πως «Ξένος» σήμερα μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε, ακόμα και ο ίδιος μας ο εαυτός.

Το θεατρικό μας  δρώμενο είχε σαν στόχο να μπουν οι μαθητές μας στη θέση του άλλου, να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, υποδυόμενοι τον εαυτό τους, αλλά σε άλλη συνθήκη πια.

Εφαρμόσαμε το «Παιχνίδι ρόλων», τη μέθοδο της «Παγωμένης εικόνας» ώστε να «δείξουμε, να ακούσουμε τις σκέψεις και  τα συναισθήματα», σωματοποιώντας  το φόβο, τη μοναξιά, την αποξένωση, αξιοποιώντας, όσο μπορούσαμε, τις εκφράσεις του προσώπου & τις στάσεις του σώματος των μαθητών.

Μελετήσαμε  εικόνες από το project του παγκοσμίου φήμης digital artist, Uğur Gallenkuş ο οποίος, στα έργα του αποτυπώνει δύο κόσμους ταυτόσημους, αλλά παράλληλα τόσο εκ διαμέτρου αντίθετους και  χρησιμοποιήσαμε μια από αυτές στη δημιουργία του βίντεο μας.     

Έτσι, στις 11 Μαΐου 2023 παρουσιάσαμε το θεατρικό μας δρώμενο στην αυλή του σχολείου, όπου έγινε και η κινηματογράφησή του και στο οποίο συμμετείχαν ως θεατές/παρατηρητές μαθητές της Γ΄ τάξης προκειμένου να επιτευχθεί η διάχυση της δράσης μας. Η ομάδα του «Κι αν ήσουν εσύ;»  πήρε μέρος, στο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Κέρκυρας που διοργανώθηκε στις 15 Μαΐου 2023 στο οποίο  ήταν παρούσα και μας βοήθησε η κυρία Κεχρή Αθηνά (ΠΕ05 Γαλλικής)

Οι μαθητές μας έδειξαν, πως ο άνθρωπος δεν γίνεται μόνο ξένος , αλλά και φιλόξενος. Φίλος δηλαδή του αλλιώτικου, του άλλου, του διαφορετικού.  Πως η διαφορετικότητα και η ποικιλία είναι πλούτοςΔεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά είμαστε όλοι Μαζί !

Η δράση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες


Συντονισμός στη Κέρκυρα: Μαρία Διβανέ

Print