Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2011


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Για άλλη μια χρονιά, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον IDEA και όλα τα μέλη του, αλλά και τους απανταχού φίλους του θεάτρου στην εκπαίδευση ανά τον κόσμο, γιορτάζουν την 27η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Σε μια εποχή που οι αξίες και οι σταθερές αμφισβητούνται, η προσοχή και η προστασία στην παιδεία ολοένα και λιγοστεύουν, εμείς επιμένουμε να πολεμάμε με εφόδια τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την έμπνευση, παρέα με τους μαθητές μας. Σε τούτες τις δύσκολες μέρες για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση, καθώς είμαστε σε αναμονή αποφάσεων γύρω από νέα προγράμματα σπουδών, νέα σχολεία, νέα δεδομένα, επιλέξαμε να περιμένουμε τις εξελίξεις προτού οργανώσουμε συζητήσεις και στρογγυλά τραπέζια στις καθιερωμένες μας Ημερίδες. Εν αναμονή των εξελίξεων, ας ξαναθυμηθούμε το Μανιφέστο για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση, όπως συντάχθηκε και υπογράφτηκε από όλα τα μέλη του IDEA Europe στην ετήσια συνάντησή τους πέρυσι το Νοέμβριο στην Αθήνα.

Παρ’ όλα αυτά, επιμένουμε και γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα μας προτρέποντας όλα τα μέλη και τους φίλους μας, να οργανώσουν μικρές ή μεγάλες δράσεις με αφορμή τη μέρα αυτή στα σχολεία ή τις ομάδες τους. Αυτό μπορεί να είναι η ανάγνωση ενός κειμένου, η ακρόαση ενός ηχητικού ντοκουμέντου, η οργάνωση ενός δρώμενου ή ό,τι άλλο φανταστείτε. Περιμένουμε όπως πάντα τα μηνύματα, τις σημειώσεις, τις φωτογραφίες σας ή άλλο υλικό, το οποίο θα αναρτηθεί άμεσα σε ειδικό λινκ στην ιστοσελίδα μας. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε: Παράσταση «Τα λέμε…στην αυλή», αποτέλεσμα του προγράμματος «Σχέσεις Νέων» στο οποίο συμμετείχαν 6 νεανικές ομάδες, στη Θεσσαλονίκη (27 Νοεμβρίου). & Σεμινάριο με τη Τζωρτζίνα Κακουδάκη και την Ηρώ Ποταμούση, στην Αθήνα (25 Νοεμβρίου).


 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2011