Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2013


Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.


Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


15 χρόνια Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (1998-2013)

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με πολλούς φορείς οργανώνει επίσης από τις 23 έως τις 30/11/2013 σε ΑθήναΘεσσαλονίκη, Πάτρα και με ελεύθερη συμμετοχή

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ/ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ με κεντρικό θέμα: «αντιρατσιστική εκπαίδευση, σχολικός εκφοβισμός, ανθρώπινα δικαιώματα». Επίσης, ξεκινά κύκλο σεμιναρίων για το Κοινωνικό Θέατρο με βιωματικό εργαστήριο 12 ωρών στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Συνεργαζόμενοι φορείς-Φορείς που εκθέτουν υλικό:  Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για Παιδιά και Νέους-ASSITEJ GREECE, Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων, Τμήμα Θεάτρου Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, Ινστιτούτο Παραστατικών Τεχνών Λίβερπουλ (LIPA), Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών, Συνήγορος του Παιδιού, Διεθνής Αμνηστία, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΠΑΔ), Θέατρο του Νέου Κόσμου, Θεατρική Ομάδα «Η συντεχνία του γέλιου», Ομάδα 4Frontal, Θέατρο Νέων, Σχολείο Παιχνιδιού, Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα», Θέατρο του Παπουτσιού πάνω στο Δέντρο, Μαγικές Σβούρες, Καλλιτεχνικός Οργανισμός "Κοχύλι, Ομάδα "art is life", Αρσάκεια Σχολεία Πατρών

Διαβάστε εδώ το μήνυμα του Προέδρου του IDEA -International Drama/Theatre & Education Association για το 2013  

Διαβάστε εδώ το γράμμα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση για το 2013

 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2013

Αναζητώντας δρόμους αυτογνωσίας και επικοινωνίας μέσα από τη θεατρική δράση: Ένα ξεκίνημα στην πρακτική της Διαμεσολάβησης

Αναζητώντας δρόμους αυτογνωσίας και επικοινωνίας μέσα από τη θεατρική δράση: Ένα ξεκίνημα στην πρακτική της Διαμεσολάβησης

Πάτρα, 24/11/2013, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Μπέττυ Γιαννούλη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 24/11/2013 11:00 πμ - 2:00 μμ Export event


Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2013 - Πάτρα

ΠΑΤΡΑ, 24 Νοεμβρίου 2013, 10:00- 20:00

ΗΜΕΡΙΔΑ-ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
"ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΛΕΩ ΟΧΙ!: Σχολικός εκφοβισμός, μορφές βίας"
Στα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών, Αγ.Παρασκευής, Πλατάνι, Ρίο Αχαΐας

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 -ΕΦΗΒΩΝ « Αναζητώντας δρόμους αυτογνωσίας και επικοινωνίας μέσα από τη θεατρική δράση: Ένα ξεκίνημα στην πρακτική της Διαμεσολάβησης.»
Μπέττυ Γιαννούλη, κοινωνιολόγος-εκπαιδευτικός
Σύντομη περιγραφή : «Το θέατρο οδηγεί στην αλήθεια μέσα από την έκπληξη, τη συγκίνηση, το παιχνίδι , τη χαρά, είναι ένας τρόπος να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των άλλων.» (Πήτερ Μπρούκ, Ανοιχτή πόρτα». Τo σεμινάριο, αξιοποιώντας ως μέσο τη θεατρική δραστηριότητα, εστιάζει στην υιοθέτηση στρατηγικών που προάγουν τη συμμετοχή, την επικοινωνία, τον διάλογο, τη συνεργασία και την επίλυση ή μεταμόρφωση μιας σύγκρουσης. Ζητήματα αυτογνωσίας, ενσυναίσθησης, προσέγγισης του «άλλου» και συγκεκριμένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη Διαμεσολάβηση, όπως ενεργητική ακρόαση, αντανάκλαση συναισθήματος κ.ά.,  αποτελούν μέρη της βιωματικής  διερεύνησης. Μέσα από τη θεατρική δραστηριότητα ελπίζουμε ότι θα αναδειχτούν εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης συγκρούσεων στο πλαίσιο της ισότιμης σχέσης μεταξύ αντιτιθέμενων πλευρών. Η θεατρική δράση και η προσέγγιση των τεχνικών  θα δώσει την ευκαιρία να καταλάβουμε πώς μπορούμε να ακούμε τους άλλους και να ακονίζουμε τη ματιά μας σε σημαντικά προβλήματα τόσο της δικής μας  πραγματικότητας όσο και των ανθρώπων που μας περιβάλλουν. Το εργαστήρι είναι ένα ξεκίνημα για να αντιληφθούμε ότι με αυτογνωσία και κατανόηση μπορούμε να παίξουμε έναν σημαντικό ρόλο σε όσα συμβαίνουν γύρω μας και να αναζητήσουμε την αλήθεια μας, «μέσα από τα μάτια των άλλων». Ελπίζουμε πέρα από τη γνώση και τη χαρά να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των νέων για περαιτέρω εκπαίδευση σε αντίστοιχες πρακτικές.