Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2015


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.

Για το 2015 οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς και άλλους κατά τόπους φορείς, και φέρουν το γενικό τίτλο«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;» Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η Ανακοίνωση 2015 προς τα σχολεία
Το Μήνυμα του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) για την Παγκόσμια Ημέρα 2015
1ο ΓΕΛ Κω..παρουσίαση αποσπασμάτων  "μονολογοι από τη Γάζα"

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2015

Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας

Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας

Θεσσαλονίκη, 5/12/2015, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Αναστασία Αντωνιάδου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 5/12/2015 9:30 πμ - 12:30 μμ Export event


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2015

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – ΔΡΩΜΕΝΑ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 & ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015


"Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;-
Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων".


Τόπος: 1ο Λύκειο Συκεών (Επταπυργίου 150, λεωφορείο 23 από την αφετηρία της Πλατείας Ελευθερίας και στάση «Σχολείο» στο Επταπύργιο)
Είσοδος ελεύθερη

Α΄ ΚΥΚΛΟΣ 9.30 – 12.30
«Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας» Αντωνιάδου Αναστασία, θεατρολόγος - παιδαγωγός
Εκπαιδευτικό Δράμα βασισμένο στο παραμύθι Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας του Όσκαρ Ουάιλντ. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα διερευνηθούν έννοιες που σχετίζονται με τα δικαιώματα του ανθρώπου για επιβίωση, ελευθερία, μόρφωση που προκύπτουν από τα ερωτήματα : «Τι σημαίνει ευτυχία;», «Τι δημιουργεί τη δυστυχία;», «Μπορεί η προσφορά στους άλλους να μας κάνει ευτυχισμένους;», «Μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε για να κάνουμε τους άλλους ευτυχισμένους;». «Τι θα περιμέναμε εμείς από τους άλλους αν ήμασταν στη θέση του αδύναμου;», με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της βιωματικής δράσης, από τη θέση του αδύναμου και τη θέση αυτού που καλείται να προσφέρει βοήθεια.

Αναστασία Αντωνιάδου, θεατρολόγος, παιδαγωγός

Η Αναστασία Αντωνιάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι  πτυχιούχος του τμήματος Θεάτρου της Σ.Κ.Τ. του Α.Π.Θ. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αφηγηματικής ψυχοθεραπείας, ψυχοδράματος και δημιουργικής γραφής. Έχει εργαστεί ως θεατρολόγος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο ΙΕΚ Θέρμης καθώς και στην πρωτοβάθμια στα ΚΔΑΠ του Δήμου Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Βαφοπούλειου Π.Κ.Θ. και του Παιδικού Μουσείου, ως εμψυχώτρια και βοηθός εμψυχωτή. Συμμετείχε σε παραστάσεις του θεατρικού εργαστηρίου Όρα ως ηθοποιός, και σε παράσταση στο τμήμα Θεάτρου, ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη. Οργάνωση και σκηνοθεσία εκδήλωσης Δραματοποιημένου Αναλογίου με τίτλο «Υπάρχει ένας κόσμος» που παρουσιάστηκε στο Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη. Συμμετείχε σε διάλεξη στα πλαίσια του Big day αφιερώματος στον Τσέχωφ του ΚΘΒΕ. Είναι μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων του τμήματος Θεάτρου της Σ.Κ.Τ. του Α.Π.Θ.


 

Print

Number of views (413)/Σχόλια (0)