Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2016



Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Για το 2016 οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μεσω του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" καθώς και άλλους κατά τόπους φορείς.

 

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2016 ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ κ.ά.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 2016
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2016 - Αθήνα

Τεχνικές δημιουργίας βίντεο με αφορμή το πρόγραμμα YouthDocs

Τεχνικές δημιουργίας βίντεο με αφορμή το πρόγραμμα YouthDocs

Αθήνα, 26/11/2016, Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Κατερίνα Αλεξιάδη, Μαίρη Καλδή

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 26/11/2016 3:30 μμ - 7:00 μμ Export event


2008_11_27Afisa-pagkosmia-iΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2016

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2016»
Θέατρο - Εκπαίδευση - Κοινωνική Παρέμβαση

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΗΝΑΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

 στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας (οδ. Τσόχα, ΜΕΤΡΟ "ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ")

 είσοδος ελεύθερη

Για άλλη μια χρονιά φέτος το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - Γραφείο Αθήνας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση που έχει οριστεί διεθνώς στις 27 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο του εορτασμού, το Δίκτυο διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλους φορείς.

Στην Αθήνα διοργανώνεται ΗΜΕΡΙΔΑ με Εισηγήσεις και βιωματικά Εργαστήρια το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 με τίτλο: ''Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2016: Θέατρο-Εκπαίδευση-Κοινωνική Παρέμβαση". Η συμμετοχή στις εργασίες της ημερίδας (εργαστήρια και ολομέλεια) είναι δωρεάν, αλλά στα εργαστήρια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: 3.45μμ -6.45μμ «Τεχνικές δημιουργίας βίντεο με αφορμή το πρόγραμμα YouthDocs»

Κατερίνα Αλεξιάδη, φιλόλογος,  Μαίρη Καλδή, φιλόλογος

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες  να μάθουν κάποιες τεχνικές για τη δημιουργία μικρών ταινιών ντοκιμαντέρ με ομάδες παιδιών.

Αρχικά, θα δούμε κάποιες ταινίες του προγράμματος «Youthdocs» και θα μιλήσουμε για τις φάσεις δημιουργίας ενός βίντεο ντοκουμέντου.

Στη συνέχεια, θα εξασκηθούμε σε κάποιες τεχνικές, όπως η συνέντευξη, η χρήση ντοκουμέντων και τα storyboards.

Η Κατερίνα Αλεξιάδη είναι πτυχιούχος του Τομέα Φιλοσοφικών και Παιδαγωγικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Φιλοσοφία – Παιδαγωγικά – Κοινωνιολογία). Είναι πτυχιούχος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (κατεύθυνση Θεατρολογία – Μουσικολογία) και του Μεταπτυχιακού της Πολιτιστικής Διαχείρισης του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι απόφοιτος του Διετούς Επαγγελματικού Κύκλου Σπουδών Μουσικοκινητικής Αγωγής C. ORFF της Σχολής Μωραΐτη. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κλασικού τραγουδιού, αρμονίας της μουσικής και κλασικού και σύγχρονου χορού. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις εμπνευσμένες από τις τραγωδίες του Ευριπίδη Τρωάδες, Βάκχες, Μήδεια, με την ομάδα Θεάτρου Οψ της Κατερίνας Παπαϊακώβου (1ο Φεστιβάλ Τρίπολης, Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου κ.α.) και σε παραστάσεις χορού. Έχει εργαστεί με θεατρικές ομάδες παιδιών και έχει διοργανώσει παραστάσεις. Συμμετείχε ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής σε διεθνή συνέδρια για το θέατρο και τη μουσική στην εκπαίδευση. Έχει οργανική θέση ως φιλόλογος στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 εργάζεται στη ΔΔΕ Ανατολικής Αττικής ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Εκπαίδευση & Θέατρο και της ομάδας που γράφει το μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff. (ΕΣΜΑ Carl Orff).

Μαίρη Καλδή είναι φιλόλογος, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1983 είναι διορισμένη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και από το 1997 εργάζεται στο 3ο Γυμνάσιο Αχαρνών. Μελέτησε μουσική στο Ελληνικό Ωδείο και έφθασε μέχρι την Ανωτέρα Σχολή του Πιάνου. Συνεργάστηκε παίζοντας πιάνο σε συναυλίες με το συγκρότημα Εναπομείναντες του Νικόλα Άσιμου (1983-1986). Έχει παρακολουθήσει μαθήματα  Σημειολογίας του θεάτρου, Ιστορίας της τέχνης καθώς και σεμινάρια για το θέατρο στην εκπαίδευση και τον κινηματογράφο και έχει λάβει μέρος σε Διεθνείς Συνδιασκέψεις, ημερίδες και σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για το θέατρο στην εκπαίδευση ως μέλος Οργανωτικής Επιτροπής. Διατέλεσε αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Εκπαίδευση & Θέατρο και της ομάδας που επιμελείται το μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο του Δικτύου. Εμψυχώνει θεατρικά και κινηματογραφικά εργαστήρια με μαθητές, έχει διοργανώσει παραστάσεις. Συμμετέχει ενεργά στα προγράμματα «Λογοτεχνικό Εργαστήριο», «ΒιντεοΜουσεία» (2009-2015) και “Youthdocs” Erasmus+ (2014-2106)  της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής – Πολιτιστικά Θέματα, στα πλαίσια των οποίων δημιούργησε με τους μαθητές της 7 μικρές ταινίες. Από το 2004 βιντεοσκοπεί και επεξεργάζεται ψηφιακά οπτικοακουστικό υλικό από εργαστήρια και συνδιασκέψεις του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Ηλεκτρονική διεύθυνση: makaldi@sch.gr