Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


 

Το "Πιστοποιητικό Επιτυχούς Ολοκλήρωσης της Επιμόρφωσης"

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα του "κι αν ήσουν εσύ;" προσφέρεται διαδικτυκά ή/και δια ζώσης και αποτελείται από 6 Ενότητες.
Πιστοποιητικό επιτυχούς ολοκλήρωσης της επιμόρφωσης
 θα δοθεί σε όσες/όσους καλύψουν τον απαιτούμενο για το σκοπό αυτό ελάχιστο αριθμό ωρών σε κάθε μια από τις 6 Ενοτητες. Συγκεκριμένα:

Ενότητα Α: 15 ώρες υποχρεωτικών εργαστηρίων ή/και διαλέξεων και 15 ώρες "ασύγχρονη εκπαίδευση" (θα υπάρξουν οδηγίες) Σύνολο 30 ώρες
Ενότητα Β: ελάχιστο 12 ώρες εργαστηρίων επιλογής
Ενότητα Γ: ελάχιστο 8 ώρες παρακολούθησης διαδραστικών παραστάσεων ή/και διαλέξεων
Ενότητα Δ: ελάχιστο 10 ώρες συμμετοχής σε τοπικές παιδαγωγικές-οργανωτικές συναντήσεις (διαδικτυακά ή δια ζώσης) και ελάχιστο 20 ώρες εφαρμογής σε μια τάξη/τμήμα/ομάδα παιδιών (ανεξαρτήτως ηλικίας)
Ενότητα Ε: συμμετοχή σε "μαθητικό φεστιβάλ" ή σε τουλάχιστον μια "ημέρα δράσης" δηλαδή εκδήλωση διάχυσης/παρουσίασης της δουλειάς με παιδιά 
Ενότητα ΣΤ: αποτίμηση των εργασιών της χρονιάς με ανάρτηση σχετικής έκθεσης  στην πλατφόρμα "τι έκανα με την τάξη μου"


Προσοχή: όλες οι δρασεις του προγράμματος είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό, ανεξαρτήτως αν κάποιος/κάποια ενδιαφέρεται για το Πιστοποιητικό επιτυχούς ολοκλήρωσης της  Επιμόρφωσης ή όχι.

Για όσους/όσες δεν ολοκληρώσουν τις απαιτήσεις για το "Πιστοποιητικό επιμόρφωσης" θα εκδοθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς Βεβαίωση παρακολούθησης με το σύνολο των ωρών.
 

Πιο αναλυτικά, το Πρώτο Μέρος της Επιμόρφωσης χωρίζεται σε 3 Ενότητες (Α, Β, Γ) προσφέρει 151 ώρες  και περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε εργαστήρια, την παρακολούθηση παραστάσεων φόρουμ, την αναρτηση τριών εργασιών σε ειδική πλατφόρμα και τη συμμετοχή σε συζητησεις-διαλέξεις.

  • Η Ενότητα Α είναι υποχρεωτική για το Πιστοποιητικό και περιλαμβάνει
    α) 15 ώρες εργαστήρια και διαλέξεις, τα οποία οι συμμετεχοντες/-ουσες θα πρέπει να παρακολουθήσουν μέχρι τον Ιανουάριο, επιλέγοντας τις ημερομηνίες που βολεύουν, και
    β) 15 ώρες «ασύγχρονης εκπαίδευσης», όπου οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να αναρτήσουν σε ειδική πλατφόρμα (SUTRA) 3 εργασίες: α) "ένα άρθρο/βιβλίο που διάβασα", β) "μια ταινία/ντοκιμαντέρ που είδα" γ) "μια δραστηριότητα που εφάρμοσα με την ομάδα μου"
    . Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι 15 Φεβρουαρίου.
  • Η Ενότητα Β προσφέρει τουλάχιστον 92 ώρες διάφορα αυτοτελή εργαστήρια επιλογής   (εκπαιδευτικού θεάτρου/δράματος, φωτοαφήγησης, βίντεο, δημιουργικής γραφής, κίνησης, δραματοποίησης, διαπολιτισμικής κ.ά). Λόγω του συμμετοχικού χαρακτήρα των εργαστηρίων, κάθε εργαστήριο έχει περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Τα εργαστήρια αυτά θα προσφερθούν κυρίως κατά το διάστημα Οκτώβριος-Μάρτιος (τα περισσότερα κατα το διάστημα Οκτωβριος-Δεκέμβριος) και οι ενδιαφερόμενοι για το "πιστοποιητικό επιμόρφωσης" θα πρέπει να συγκεντρώσουν ελάχιστο συνολικό άθροισμα ωρών 12.
  • Η Ενότητα Γ περιλαμβάνει την παρακολούθηση  παραστάσεων θέατρου φόρουμ και διαλέξεις-συζητήσεις από καλεσμένους εισηγητές (πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες κ.ά). Τόσο οι παραστάσεις όσο και οι διαλέξεις-συζητήσεις δεν έχουν περιορισμό στις συμμετοχές και θα προσφερθούν καθ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν. Οι ενδιαφερόμενοι για το "πιστοποιητικό επιμόρφωσης" θα πρέπει να συγκεντρώσουν ελάχιστο συνολικό άθροισμα ωρών 8.

Το Δεύτερο Μέρος της Επιμόρφωσης περιλαμβάνει τρεις ακόμα Ενότητες (Δ, Ε, ΣΤ) οι οποίες συνολικά πιστώνουν 50 ωρες.

  • Στην Ενότητα Δ εντάσσεται η υλοποίηση πρότζεκτ ή δράσεων που θα σχεδιαστούν με ομάδα νηπίων, παιδιών ή εφήβων, η εποπτεία/ παρακολούθηση και η υποστήριξη. Οι συμμετέχοντες/-ουσες θα κληθούν να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν δράσεις (πίστωση 20 ώρες) και να πάρουν μέρος σε τουλάχιστον 5 κατά τόπους δίωρες διαδικτυακές (ή δια ζώσης) παιδαγωγικές-οργανωτικές συναντήσεις ανατροφοδότησης από τον Δεκέμβριο μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς (πίστωση τουλάχιστον 10 ώρες)
  • Στην Ενότητα Ε εντάσσονται οι δράσεις διάχυσης και προβολής των εργασιών ή η συμμετοχή σε ένα μαθητικό φεστιβάλ ή ημέρα δράσης που θα διοργανωθεί κατά τόπους ή διαδικτυακά μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου (πίστωση 12 ώρες).
  • Τέλος, η Ενότητα ΣΤ περιλαμβάνει την αποτίμηση του έργου καθώς οι συμμετέχοντες/-ουσες θα κληθούν να παραδώσουν τις εργασίες τους για ανάρτηση και να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο του πρότζεκτ τους σε μια εργασία με τίτλο "τι έκανα με την τάξη μου" (πίστωση 8 ώρες).

Συνοπτικά οι ώρες ανά Ενότητα:

ΕΝΟΤΗΤΕΣ / ΩΡΕΣ

Ελάχιστες απαιτούμενες ώρες για το Πιστοποιητικό επιμόρφωσης

επιπλέον ώρες  (προαιρετικές)
Α’ 30 7
Β’ 12 80
Γ’ 8 14

ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ

50  
Δ' 30  
Ε' 12  
ΣΤ' 8  

ΣΥΝΟΛΟ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ

50  

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ

100 101

Διαδικασία και προϋποθέσεις παρακολούθησης 

Τα εργαστήρια των Ενοτήτων Α’, Β’ & Γ’ (πρώτο μέρος) θα επαναλαμβάνονται μέσα στο σχολικό έτος, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν, ώστε να μπορεί κάθε επιμορφούμενος/-η να σχεδιάσει το πρόγραμμά του/της ανάλογα με τις δυνατότητές του/της.

Η ολοκλήρωση της παρακολούθησης όλης της Ενότητας Α’ (30 ώρες) είναι υποχρεωτική για το "Πιστοποιητικό"" .  

Η Ενότητα Β’ περιλαμβάνει διαφορετικά εργαστήρια, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες/-ουσες να σχεδιάσουν  την επιμόρφωσή τους, επιλέγοντας είτε ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης είτε ανάλογα με την τεχνική που αξιοποιείται στα εργαστήρια. Για το "Πιστοποιητικό επιμόρφωσης"  μπορούν να επιλέξουν εργαστήρια με συνολική διάρκεια τουλάχιστον 12 ωρών.

Οι παραστάσεις και οι διαλέξεις-συζητήσεις της Ενότητας Γ’ προσφέρονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Για το "πιστοποιητικό επιμόρφωσης"  οι συμμετέχοντες/-ουσες μπορούν να επιλέξουν παραστάσεις ή διαλέξεις με συνολική διάρκεια τουλάχιστον 8 ωρών.

Το Δεύτερο Μέρος περιλαμβάνει τις Ενότητες Δ’, Ε’ & ΣΤ’ και  προσφέρεται σε όσους έχουν καλύψει τον ελάχιστο αριθμό ωρών του πρώτου μέρους (Ενότητες Α’, Β’, Γ’).