"ΜΑΖΙ"

 

Η Δράση "Μαζί" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;». Πρόκειται για δράση που υποστηρίζει δραστηριότητες συνεργασίας τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού με έμφαση στα παιδιά και νέους π.χ. συνεργασίες τοπικών σχολείων με σχολεία όπου φοιτούν παιδιά πρόσφυγες ή με καταυλισμούς, εργαστήρια τέχνης, επισκέψεις σε χώρους παραστάσεων, μουσείων κ.ά., ανοιχτές δράσεις σε δημόσιους χώρους, κλπ. Σημαντικό στοιχείο και προτεραιότητα σε αυτές τις συνεργασίες είναι τα παιδιά να συναντιούνται με στόχο να δημιουργήσουν κάτι μαζί αξιοποιώντας εργαλεία από τις τέχνες (θέατρο, χορός, βίντεο, μουσική, εικαστικά κ.ά). Έχουν δηλαδή τη μορφή «δημιουργικών εργαστηρίων τέχνης».
Οι σχετικές δράσεις προβάλλονται εν συντομία σε αυτό το χώρο.
Εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ανάλογες δράσεις μπορούν να στείλουν σύντομη περιγραφή για ανάρτηση. 
Το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» μπορεί να στηρίξει ανάλογες πρωτοβουλίες

α)  με τη παραχώρηση καλλιτεχνών (θεατροπαιδαγωγών, μουσικών, χορευτών κ.ά), β) με κάλυψη μέρους των εξόδων για υλικά, γ) με κάλυψη εξόδων μετακινήσεων. 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτημα συνεργασίας και στήριξης από το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» στο humanrights@theatroedu.gr


 

 

Οι δράσεις "ΜΑΖΙ" - Κι αν ήσουν εσύ;

Δράση "Μαζί"

Δράση "Μαζί"

Ιωάννινα, 16/5/2018, Δράση "Μαζί", 9ο ΔΣ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 16/5/2018 8:30 πμ - 12:30 μμ Export event


Δράση "Μαζί"

 

Ιωάννινα, 16/5/2018

Τόπος: 9ο ΔΣ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων

Ώρες: 8:30 - 12:30

Οι παρακάτω δράσεις έγιναν σε συνεργασία με Δίκτυο Σχολείων του προγράμματος «Νοιάζομαι & Δρω». Υλοποιήθηκαν παράλληλα 2 σειρές δράσεων στο προαύλιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και αποτέλεσαν 2 από τους σταθμούς τους οποίους συντόνισε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στη μεγάλη δράση 18 σχολείων του Νομού «Αν ο Εθελοντισμός ήταν παιχνίδι θα ήταν …θησαυρός» η οποία εκτυλίχθηκε στο κέντρο της πόλης και σε ολόκληρο το Κάστρο.

1η παράλληλη δράση: «Στη γωνιά της Θεατρικής Έκφρασης»

7 ομάδες παιδιών από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και από άλλα Δημοτικά Σχολεία της πόλης αλλά και από δομές όπως «Η κιβωτός του Κόσμου» πέρασαν από τη γωνιά– που είχε κυκλικό σχήμα αν και «γωνιά» - δοκιμάζοντας παιχνίδια με σώμα, ήχο και έκφραση. Ο βασικός στόχος ήταν να βρεθούν και να παίξουν μαζί ντόπιοι μαθητές από διαφορετικά σχολεία με τα προσφυγάκια του 9ου Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν εμπράκτως διαφορετικές στερεότυπες απόψεις - στάσεις. Το εγχείρημα αξιοποίησε το παιχνίδι του Θησαυρού για να έχει μεγαλύτερη δυνατή διάχυση.  

Συντονίστρια: Βίκυ Βάββα

Εκπαιδευτικοί:  Εθελοντές από Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Διάρκεια: 4 ώρες (8:30 – 12:30)

2η παράλληλη δράση: Το παιχνίδι έχει παντού την ίδια γλώσσα

15μελείς ομάδες μαθητών από 18 σχολεία του Νομού έπαιξαν παιχνίδια μαζί με ντόπιους και πρόσφυγες του 9ου Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων. Είχαν επιλεγεί παιχνίδια  τα οποία παίζονται και στη Συρία, Αφγανιστάν και Κίνα. Οι οδηγίες είχαν εκτυπωθεί στις 3 γλώσσες Ελληνικά, Φαρσί και Αραβικά και μοιράστηκαν και στα παιδιά που συμμετείχαν στο παιχνίδι. 

Εκπαιδευτικοί: Χριστίνα-Ερίσα Χαντζάρη, Αριστείδης Παπακώστας, Εβελίνα Τσιάρα (συμμετείχαν επικουρικά και όλοι οι εκπαιδευτικοί του 9ου Διαπολιτισμικού Σχολείου Ιωαννίνων)

Διάρκεια: 4 ώρες (8:30 – 12:30)

 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Στο πλαίσιο της δράσης «Μαζί» του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Πρόκειται για δράση που υποστηρίζει δραστηριότητες συνεργασίας τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού με έμφαση στα παιδιά και νέους.

Print

Number of views (1752)/Σχόλια (0)

«Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα και συμμετείχα σε εργαστήριο της δράσης «Μαζί». Είχα ανυπομονησία και περιέργεια για το πως θα ήταν!

Και ήταν όπως κάθε άλλο εργαστήριο με παιδιά! Στην αρχή λίγη καχυποψία για τους «άλλους» και σιγά- σιγά μέσω του εργαστηρίου τα σώματα και τα βλέμματα λύνονταν και γινόντουσαν πιο φιλικά και η ντροπή και η συστολή έμεναν πίσω και αυτό που έβγαινε μπροστά ήταν η ανάγκη για συμμετοχή, για αλληλεπίδραση για έκφραση... Η γλώσσα ήταν σίγουρα ένα εμπόδιο αλλά με τη βοήθεια τόσο του διερμηνέα όσο και των εμψυχωτών αλλά και των ίδιων των βιωματικών δραστηριοτήτων και του θεάτρου εν γένει, νομίζω ότι βρέθηκαν κι άλλοι κώδικες επικοινωνίας που βοήθησαν στο να ξεπεραστεί το αρχικό εμπόδιο. Μεγάλος σύμμαχος στην επικοινωνία ήταν φυσικά και τα Αγγλικά που γνώριζαν τόσο κάποιοι από τους μαθητές της Ελευσίνας, όσο και από το σχολείο των Αναβρύτων.

Νομίζω ότι ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για όσους βρεθήκαμε εκεί, αλλά κυρίως για τα ίδια τα παιδιά που συμμετείχαν στο εργαστήριο!» 

Καλλιόπη Διονυσοπούλου, YouthProjectsAssistant- Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες