"ΜΑΖΙ"

 

Η Δράση "Μαζί" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;». Πρόκειται για δράση που υποστηρίζει δραστηριότητες συνεργασίας τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού με έμφαση στα παιδιά και νέους π.χ. συνεργασίες τοπικών σχολείων με σχολεία όπου φοιτούν παιδιά πρόσφυγες ή με καταυλισμούς, εργαστήρια τέχνης, επισκέψεις σε χώρους παραστάσεων, μουσείων κ.ά., ανοιχτές δράσεις σε δημόσιους χώρους, κλπ. Σημαντικό στοιχείο και προτεραιότητα σε αυτές τις συνεργασίες είναι τα παιδιά να συναντιούνται με στόχο να δημιουργήσουν κάτι μαζί αξιοποιώντας εργαλεία από τις τέχνες (θέατρο, χορός, βίντεο, μουσική, εικαστικά κ.ά). Έχουν δηλαδή τη μορφή «δημιουργικών εργαστηρίων τέχνης».
Οι σχετικές δράσεις προβάλλονται εν συντομία σε αυτό το χώρο.
Εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ανάλογες δράσεις μπορούν να στείλουν σύντομη περιγραφή για ανάρτηση. 
Το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» μπορεί να στηρίξει ανάλογες πρωτοβουλίες

α)  με τη παραχώρηση καλλιτεχνών (θεατροπαιδαγωγών, μουσικών, χορευτών κ.ά), β) με κάλυψη μέρους των εξόδων για υλικά, γ) με κάλυψη εξόδων μετακινήσεων. 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτημα συνεργασίας και στήριξης από το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» στο humanrights@theatroedu.gr


 

 

Οι δράσεις "ΜΑΖΙ" - Κι αν ήσουν εσύ;

Δράση "Μαζί"

Δράση "Μαζί"

Παλιάμπελα Αιτωλοακαρνανίας, 15/5/2018, Δράση "Μαζί"

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 15/5/2018 Export event


Δράση "Μαζί"

 

Παλιάμπελα Αιτωλοακαρνανίας, 15/5/2018

Εμψυχώτρια: Γιάννα Κούλα

Στις 15.05.2018 πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία για άλλη μια φορά, το Β' μέρος της δράσης "ΜΑΖΙ",

«Συνάντηση φιλιώματος  μεταξύ των μαθητών/-τριών της πρωτοβάθμιας ΔΥΕΠ Φιλιππιάδας και αυτών του Δημοτικού Σχολείου του χωριού Παλιάμπελα στο Δήμο- Ακτίου Βόνιτσας & του Νηπιαγωγείο Παλιάμπελων Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, 
 
Συμμετείχαν συνολικά 40 παιδιά, απ' τα οποία 26 ήταν μαθήτριες / μαθητές της ΔΥΕΠ Φιλιππιάδας και 14 μαθήτριες /μαθητές του σχολείου των Παλιάμπελων καθώς και δύο διερμηνείς για Φαρσί/ Νταρί και Σοράνι, δύο συνεργάτιδες από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων Πετροπουλάκη (ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός), δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί από τη ΔΥΕΠ της Φιλιππιάδας μαζί με την ΣΕΠ όπως και δύο εκπαιδευτικοί συνοδοί από το Σχολείο των Παλιάμπελων (διευθυντής και δασκάλα).
 

Σχόλιο:
«Κατά την κοινή εκδρομή μας στην Άρτα, φάγαμε το κολατσιό μας στον ίσκιο των δέντρων δίπλα από το "Ξενία" μέσα στο πανέμορφο κάστρο της Άρτας και κατόπιν παίξαμε από κοινού μέσα στο θεατράκι που βρίσκεται εκεί υπό την εμψύχωση της θεατροπαιδαγωγού Γιάννας Κούλα και των δύο βοηθών της. Στη συνέχεια, ακούσαμε μια ιστορία που μας διηγήθηκε ο νεαρός, ταλαντούχος συγγραφέας Δημήτρης Μελικέρτης και ζωγραφίσαμε ελεύθερα. Έπειτα επισκεφθήκαμε το γεφύρι της Άρτας, μάθαμε την ιστορία του και ξεναγηθήκαμε στο Λαογραφικό Μουσείο από την κυρία Αναστασία Μπαθέκα, ξεναγό του πολιτιστικού συλλόγου Σκουφά, Άρτας. Στο τέλος, αποχαιρετιστήκαμε ευχαριστημένες/-οι, με τα κεφάλια μας γεμάτα νέες εικόνες και καλές εντυπώσεις και την υπόσχεση να στείλουμε σύντομα τις ομαδικές φωτογραφίες μας στις /στους νέες/νέους μας φίλες/-ους ως παντοτινό ενθύμιο φιλίας.
Εκ μέρους όλων των παιδιών και των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών εκπαιδευτικών και των κοινωνικών επιστημόνων της ΔΥΕΠ Φιλιππιάδας ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ΔΙΚΤΥΟ για το ΘΕΑΤΡΟ στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ που μας έδωσε την ευκαιρία να βιώσουμε τόσες πλούσιες κι ευχάριστες εμπειρίες μαζί με γηγενείς συνομήλικους/ συνομήλικες μας»
Σ. Βλάχου, ΣΕΠ Φιλιππιάδας.

 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Στο πλαίσιο της δράσης «Μαζί» του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Πρόκειται για δράση που υποστηρίζει δραστηριότητες συνεργασίας τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού με έμφαση στα παιδιά και νέους.

Print

Number of views (1893)/Σχόλια (0)

«Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα και συμμετείχα σε εργαστήριο της δράσης «Μαζί». Είχα ανυπομονησία και περιέργεια για το πως θα ήταν!

Και ήταν όπως κάθε άλλο εργαστήριο με παιδιά! Στην αρχή λίγη καχυποψία για τους «άλλους» και σιγά- σιγά μέσω του εργαστηρίου τα σώματα και τα βλέμματα λύνονταν και γινόντουσαν πιο φιλικά και η ντροπή και η συστολή έμεναν πίσω και αυτό που έβγαινε μπροστά ήταν η ανάγκη για συμμετοχή, για αλληλεπίδραση για έκφραση... Η γλώσσα ήταν σίγουρα ένα εμπόδιο αλλά με τη βοήθεια τόσο του διερμηνέα όσο και των εμψυχωτών αλλά και των ίδιων των βιωματικών δραστηριοτήτων και του θεάτρου εν γένει, νομίζω ότι βρέθηκαν κι άλλοι κώδικες επικοινωνίας που βοήθησαν στο να ξεπεραστεί το αρχικό εμπόδιο. Μεγάλος σύμμαχος στην επικοινωνία ήταν φυσικά και τα Αγγλικά που γνώριζαν τόσο κάποιοι από τους μαθητές της Ελευσίνας, όσο και από το σχολείο των Αναβρύτων.

Νομίζω ότι ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για όσους βρεθήκαμε εκεί, αλλά κυρίως για τα ίδια τα παιδιά που συμμετείχαν στο εργαστήριο!» 

Καλλιόπη Διονυσοπούλου, YouthProjectsAssistant- Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες