"ΜΑΖΙ"

 

Η Δράση "Μαζί" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;». Πρόκειται για δράση που υποστηρίζει δραστηριότητες συνεργασίας τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού με έμφαση στα παιδιά και νέους π.χ. συνεργασίες τοπικών σχολείων με σχολεία όπου φοιτούν παιδιά πρόσφυγες ή με καταυλισμούς, εργαστήρια τέχνης, επισκέψεις σε χώρους παραστάσεων, μουσείων κ.ά., ανοιχτές δράσεις σε δημόσιους χώρους, κλπ. Σημαντικό στοιχείο και προτεραιότητα σε αυτές τις συνεργασίες είναι τα παιδιά να συναντιούνται με στόχο να δημιουργήσουν κάτι μαζί αξιοποιώντας εργαλεία από τις τέχνες (θέατρο, χορός, βίντεο, μουσική, εικαστικά κ.ά). Έχουν δηλαδή τη μορφή «δημιουργικών εργαστηρίων τέχνης».
Οι σχετικές δράσεις προβάλλονται εν συντομία σε αυτό το χώρο.
Εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ανάλογες δράσεις μπορούν να στείλουν σύντομη περιγραφή για ανάρτηση. 
Το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» μπορεί να στηρίξει ανάλογες πρωτοβουλίες

α)  με τη παραχώρηση καλλιτεχνών (θεατροπαιδαγωγών, μουσικών, χορευτών κ.ά), β) με κάλυψη μέρους των εξόδων για υλικά, γ) με κάλυψη εξόδων μετακινήσεων. 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτημα συνεργασίας και στήριξης από το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» στο humanrights@theatroedu.gr


 

 

Οι δράσεις "ΜΑΖΙ" - Κι αν ήσουν εσύ;

Δράση «Μαζί»

Δράση «Μαζί»

Ιωάννινα, 29/6/2023 Δράση «Μαζί»

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 29/6/2023 6:00 μμ - 9:00 μμ Export event


Δράση «Μαζί»

Ιωάννινα, 29/6/2023,  6μμ Στο  Κάστρο, έξω από το Βυζαντινό Μουσείο

 

Την Πέμπτη στις 29 Ιουνίου 2023 στις 6 μ.μ, πρόκειται να πραγματοποιηθεί δράση συμπερίληψης και ενδυνάμωσης προσφύγων στο κάστρο, έξω από το βυζαντινό μουσείο. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Δι-ιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένη - Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη» για το μάθημα «Δράση της κοινωνιολογίας και της τέχνης για την Κοινωνική Αλλαγή: Συλλογικότητες, Ενδυνάμωση, Συνηγορία, Συμβουλευτική», των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το γραφείο του Πανελλήνιου δικτύου για το θέατρο στην εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια προσπάθεια συγκερασμού φορέων, όπως το ΠΔΘΕ  και του Συμβουλίου προσφύγων και μεταναστών με την τοπική κοινότητα των Ιωαννίνων.

Η σύμπραξη αυτή στοχεύει στο να αναδειχθούν ζητήματα συμπερίληψης, αποδοχής πολυπολιτισμικότητας, επικοινωνίας ενώ παράλληλα θα αποτελέσει ευκαιρία γνωριμίας, αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ προσφύγων και ντόπιων. 

Κατά την διάρκεια της δράσης θα πραγματοποιηθούν θεατρικά εργαστήρια, εργαστήρια ζωγραφικής και εργαστήρια δημιουργικής γραφής.

Έπειτα, στο πλαίσιο του «συλλογικού δείπνου» θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση του εγχειρήματος «Around the table», το οποίο αποτελεί έναν υπό κατασκευή «τσελεμεντέ» με συνταγές και ιστορίες από όλο το κόσμο. Στόχος λοιπόν είναι να μαζέψουμε συνταγές και ιστορίες για το τι σημαίνουν αυτές οι συνταγές για τα άτομα. Εντός του καλοκαιριού θα έχουμε μαγειρική δράση.
 Τέλος, η συνάντηση μας θα κλείσει με ζωντανή μουσική που θα παίξουν άνθρωποι από όλο το κόσμο συνεργαζόμενοι μεταξύ τους. 

 Η είσοδος θα είναι δωρεάν και το κάλεσμα θα απευθύνεται σε όλες και όλους.

Τα βιωματικά εργαστήρια θα συντονίσει η Σούζαν Χρυσοβιτσινού, Συντονίστρια του Γραφείου Ιωαννίνων ΠΔΘΕ

Η παραπάνω πρωτοβουλία ξεκίνησε από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Πατσιούρα Βιργινία και Κόντο Γεώργιο με την υποστήριξη της επιβλέπουσας καθηγήτριας της εν λόγω δράσης, Ζήση Αναστασίας σε συνεργασία με το Γραφείο Ιωαννίνων του ΠΔΘΕ.

Print

Number of views (941)/Σχόλια (0)

«Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα και συμμετείχα σε εργαστήριο της δράσης «Μαζί». Είχα ανυπομονησία και περιέργεια για το πως θα ήταν!

Και ήταν όπως κάθε άλλο εργαστήριο με παιδιά! Στην αρχή λίγη καχυποψία για τους «άλλους» και σιγά- σιγά μέσω του εργαστηρίου τα σώματα και τα βλέμματα λύνονταν και γινόντουσαν πιο φιλικά και η ντροπή και η συστολή έμεναν πίσω και αυτό που έβγαινε μπροστά ήταν η ανάγκη για συμμετοχή, για αλληλεπίδραση για έκφραση... Η γλώσσα ήταν σίγουρα ένα εμπόδιο αλλά με τη βοήθεια τόσο του διερμηνέα όσο και των εμψυχωτών αλλά και των ίδιων των βιωματικών δραστηριοτήτων και του θεάτρου εν γένει, νομίζω ότι βρέθηκαν κι άλλοι κώδικες επικοινωνίας που βοήθησαν στο να ξεπεραστεί το αρχικό εμπόδιο. Μεγάλος σύμμαχος στην επικοινωνία ήταν φυσικά και τα Αγγλικά που γνώριζαν τόσο κάποιοι από τους μαθητές της Ελευσίνας, όσο και από το σχολείο των Αναβρύτων.

Νομίζω ότι ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για όσους βρεθήκαμε εκεί, αλλά κυρίως για τα ίδια τα παιδιά που συμμετείχαν στο εργαστήριο!» 

Καλλιόπη Διονυσοπούλου, YouthProjectsAssistant- Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες